این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، جلد ۱۴، شماره ۴، صفحات ۹-۱۸

عنوان فارسی تأثیر منطقه جغرافیایی سکونت در تنوع غذایی خانوارهای شهری ایران
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: عادات غذایی و رفتار تغذیه‌ای مردم در حقیقت شکل دهنده فرهنگ غذایی هر جامعه می باشد. هدف از مطالعه حاضر بررسی عوامل مؤثر بر تنوع غذایی در خانوارهای شهری ایران است. مواد و روش‌ها: مطالعه به صورت مقطعی و تحلیلی بر روی 18627 خانوار انجام گرفت. داده‌ها از نشریه درآمد و هزینه خانوار شهری 1395 مرکز آمار ایران جمع‌آوری شد. در این تحقیق، برای اندازه‌گیری تنوع غذایی از نمایه بری استفاده شد. نمایه مزبور بین یک تا صفر بوده و مقدار بیشتر نشانگر تنوع غذایی بیشتر است. متغیرهای الگو مورد مطالعه، شامل متغیرهای فردی (سن، تحصیلات، جنس)؛ اجتماعی (سواد، منطقه جغرافیایی، نرخ مشارکت)؛ اقتصادی (درآمد، هزینه) می­باشند. یافته‌ها‌: افزایش یک فرد با سواد در خانوار درصدک‌های 10، 25، 50، 75 و 90 موجب افزایش تنوع غذایی بترتیب 0013/0، 0003/0، 0001/0، 0008/0 و 0007/0 در نمایه تنوع غذایی می­شود (01/0P<). مخارج سرانه غذایی در همه صدک‌ها رابطه مثبت با تنوع غذایی دارد. در صدک میانه (50%t=) افزایش 1000 ریال به سرانه مخارج غذایی، تنوع غذایی خانوار را 5/2 درصد افزایش می­دهد (01/0P<). خانوارهای ساکن مناطق جنوبی و مرکزی کشور به ترتیب بیشترین و کمترین تنوع را در رژیم غذایی خود دارند. نتیجه گیری: رفتار تنوع غذایی در خانوارهای ایرانی بیش از همه وابسته به منطقه سکونت آنها می‌باشد. رشد درآمد خانوار در صدک‌های پایین موجب افزایش تنوع غذایی می­گردد. لذا رشد اقتصادی منجر به تنوع غذایی و پیشگیری از بیماری­های غیرواگیر خواهد شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تنوع غذایی، نمایه بری، خانوارهای شهری، مناطق جغرافیایی، ایران

عنوان انگلیسی Geolocation Effects of Residence Area on Food Diversification of Urban Households in Iran
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objectives: Dietary habits and nutritional behaviors of people are the food culture of every society. The aim of this study was to investigate factors, which affected food diversity in urban households of Iran.  Materials & Methods: The study was carried out in a cross-sectional and analytical form on 18,627 households. Data were extracted from the Bulletin of Urban Household Expenditure and Income in 2016 published by Iran Statistical Center. Berry Index was used to measure food diversity. The index included scores of zero to one and a greater score indicated a greater food diversification. The study model variables included personal (age, education, gender), social (literacy, geographical region, participation rate) and economic (income, cost) variables. Results: Increase of every literature person in household percentiles of 10, 25, 50, 75 and 90 increased food diversity by 0.0001, 0.0003, 0.0001, 0.0008 and 0.0007, respectively (p < 0.01). The household per capita expenditure in all percentiles included a significant positive relationship with the food diversity. In median (t = 50%), a 1000-Rial increase in per capita food expenditure resulted in a 2.5-unit growth in food diversity (p < 0.01). Households who lived in south and desert regions included the highest (0.86) and the lowest (0.84) diversities in food regimes, respectively. Conclusion: Food diversity behaviors in Iranian households mostly depend on their residence. Growth of household income in lower percentiles increases food diversification. Therefore, economic growth can lead to diversification of foods and hence prevention of non-communicable diseases.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مجتبی مجاوریان | M Mojaverian
Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی

محمد تقی گیلک حکیم آبادی | MT Gilak hakimabadi
University of Mazanderan
دانشگاه مازندران

پروین سجادی | P Sajadi
Babol University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی بابل

ایوب کریمی | A Karimi
کارشناسی ارشد علوم اقتصادی، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه محدث نوری، دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه محدث نوری، ایران

پرستو مجاوریان |
کارشناس ارشد صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری مازندران، ایران


نشانی اینترنتی http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3218-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/53/article-53-2179122.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات