این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مرتع، جلد ۱۳، شماره ۴، صفحات ۶۱۰-۶۲۰

عنوان فارسی اثر مرحله رشد و گرادیان ارتفاعی بر کیفیت علوفه گونه دارویی کما (Ferula haussknechtii) و امکان استفاده چندمنظوره آن (مطالعه موردی: مراتع سارال)
چکیده فارسی مقاله تعیین کیفیت علوفه گونه­های گیاهی در مراحل مختلف رشد، یکی از مهم‌ترین موارد در مدیریت صحیح مراتع می­باشد. این پژوهش جهت تعیین و مقایسه ارزش غذایی گونۀFerula hausskenchtii H. Wolhff ex Rech   در سه مرحله رشد و سه طبقه ارتفاعی در مراتع باینچوب سارال انجام شد. مقادیر پروتئین خام (CP)، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF)، ماده خشک قابل هضم (DMD)، انرژی متابولیسمی (ME)، درصد کربوهیدرات­های محلول در آب اندام هوایی (WSC)، فیبر خام (CF) و خاکستر (ASH)، به­عنوان شاخص­های کیفیت علوفه، با روش طیف­سنجی توسط دستگاه NIR اندازه­گیری شدند و با مقادیر متناظر آنها در تفاله­های حاصل از اسانس­گیری، مقایسه شدند. تجزیه واریانس داده­ها با استفاده از طرح کامل تصادفی در نرم­افزار R صورت گرفت. نتایج نشان داد با افزایش مرحله رشد، مقادیر شاخص­های CP، DMD، ASH و ME کاهش و مقادیر شاخص­های ADF، WSC، NDF و CF افزایش می­یابد. همچنین با افزایش ارتفاع، مقادیر شاخص­های CP، DMD، ASH و ME افزایش و در مقابل، مقدار شاخص CF کاهش می­یابد. همچنین مقایسه شاخص‌ها قبل و بعد از اسانس‌گیری در مرحله بذردهی و گلدهی نشان داد بعد از اسانس‌گیری مقادیر شاخص‌های WSC CP، DMD، ASH و ME کاهش و مقادیر NDF، CF و ADF افزایش یافت و  در مرحله رشد رویشی مقادیر CP، DMD و ME افزایش و ADF کاهش یافت. نتایج حاصل از مقادیر شاخص­های کیفیت علوفه تفاله­های حاصل از فرآیند اسانس­گیری، بیانگر امکان استفاده چندمنظوره از این گونه دارویی، علاوه بر اسانس­گیری؛ در تامین نیاز غذایی دام‌ها، در فصل غیررشد می­باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله Ferula hausskenchtii ، Near-Infra-Red، ارزش غذایی، سارال.

عنوان انگلیسی
چکیده انگلیسی مقاله
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سیده حبیبه حسینی |


غلامعلی حشمتی |


مهدی میرزا |


پرویز کرمی |



نشانی اینترنتی http://rangelandsrm.ir/browse.php?a_code=A-10-287-121&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات