این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
زیست شناسی خاک، جلد ۱، شماره ۱، صفحات ۴۷-۵۹

عنوان فارسی بررسی تأثیر باکتری‌های محرک رشد (PGPR) بر شاخص‌های رشد گندم تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی زراعی مطلوب برای کشاورزی شناسایی راهکارهایی که باعث افزایش مقاومت این گیاهان در برابر شرایط شور می­شود از اهمیت زیادی برخوردار است. استفاده از باکتری­های محرک رشد یکی از این راهکارها محسوب می­شود. بنابراین به منظور بررسی تأثیر چند گونه از باکتری­های محرک رشد و ترکیب این گونه­ها در شرایط تنش شوری بر شاخص­های رشد دو رقم گندم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل تنش شوری در سه سطح) 335/0 (شوری آب آبیاری به عنوان شاهد)، 6 و 14 دسی­زیمنس بر متر (که از ﻃﺮﻳﻖ اﺿﺎﻓﻪ ﻧﻤﻮدن نمک به آب ﺑﺎ 335 EC ﻣﻴﻜﺮوزﻳﻤﻨﺲ ﺑﺮ ﻣﺘﺮﺗﻬﻴﻪ ﮔﺮدﻳﺪ)( و فاکتور باکتریهای PGPR در هشت سطح شامل 1- (تیمار بدون باکتری به عنوان شاهد (Control)) 2- (آزوسپیریلوم لیپوفروم سویه of) 3- (ازتوباکتر کروکوکوم سویه 5) 4- (سودوموناس فلورسنس سویه 169) 5- (آزوسپیریلوم لیپوفروم سویه of+ ازتوباکتر کروکوکوم سویه 5) 6- (آزوسپیریلوم لیپوفروم سویه of + سودوموناس فلورسنس سویه 169) 7- ( ازتوباکتر کروکوکوم سویه5 + سودوموناس فلورسنس سویه 169) و 8 - (آزوسپیریلوم لیپوفروم سویه of + ازتوباکتر کروکوکوم سویه 5 + سودوموناس فلورسنس سویه 169) درگلخانه موسسه تحقیقات خاک و آب و به روش کشت در شن (Sand Culture) انجام شد. ارقام مورد استفاده در آزماش شامل دو رقم کویر (متحمل به شوری) و قدس (حساس به شوری) بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری تأثیر معنی­داری برشاخص­های مرتبط با ریشه و اندام هوایی دارد (P< 0.01)، به نحوی که با افزایش میزان شوری آب آبیاری، میانگین صفات مذکور کاهش یافت. همچنین نتایج بیانگر تأثیر معنی­دار و مثبت باکتری­های PGPR به ویژه ترکیب چند باکتری از جنس­های متفاوت در شرایط شور بود P< 0.01)). در مجموع میانگین اکثر صفات در نمونه­هایی که بذرها به وسیله باکتری­های ترکیبی با جنس­های متفاوت تلقیح شده بودند بالاتر بود براساس نتایج حاصل از مقایسه بین ارقام نتایج بیانگر تأثیر بیشتر باکتری­ها در رقم حساس بوده است. بنابراین.بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش مشخص شد که در سطوح شوری مورد مطالعه، تلقیح با باکتری­های منتخب باعث کند شدن روند کاهش رشد در صفات مورد مطالعه می­گردد‌‌ و باکتری­های P‏GPR توانستند شاخص­های رشد گیاه را در شرایط شور به طور معنی­داری بهبود بخشند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آزوسپیریلوم، ازتوباکتر، تنش شوری، سودوموناس، گندم، مورفولوژیک،

عنوان انگلیسی An Evaluation of the Influence of PGPR on Wheat Growth Indices under Saline Stress
چکیده انگلیسی مقاله Given the expanding trend of saline lands and the insufficiency of suitable fields for agricultural purposes, it is important to identify ways for increasing plant resistance to salinity. Using plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) is one such approach. The following study aimed to analyze the effects of different PGPR bacteria and their combination on two wheat cultivars. The experiment was carried out using a randomized factorial design with three replications. The factors used included salt stress at three different levels (0.335 dS.m-1(control), 6 dS.m-1, and 14 dS.m-1 electrical conductivity of water). The second factor consisted of 8 biological treatments of PGPR as follows: 1-(without bacteria (control), 2-­(Azosprillium lipoferum of), 3-Azotobacter choococcum 5), 4-(Pseudomonas fluorescens 169), 5-(Azosprillium lipoferum of + Azotobacter choococcum­5),­6-(Azosprillium lipoferum of + Pseudomonas­fluorescens­169), 7-(Azotobacter choococcum 5­+­Pseudomonas fluorescens­169),­8-­(Azosprillium lipoferum of­+­Azotobacter choococcum­5­+­Pseudomonas fluorescens 169). The experiment was carried out in the Soil and Water Research Institute greenhouse using a sand culture method. The two wheat cultivars used in the study included Kavir (resistant to salinity) and Qods (sensitive to salinity). Results showed that saline stress had a significant effect on the growth parameters related to the plant root and aerial organs (p< 0.01). It was observed that an increase in the amount of salinity in the irrigation water led to a decrease in the average of the traits mentioned (p< 0.01). Also, results showed that PGPR bacteria, especially those composed of different species had a positive impact under salt stress. Overall, most growth traits displayed a higher average in the case of seeds that had been inoculated with a combination of different bacteria. According to the results, these bacteria had positive effects on increasing growth parameters in the sensitive cultivar. The results obtained also pointed to a positive and significant influence for PGPR bacteria under salt stress and indicated that under different levels of salinity, inoculating seeds with the selected bacteria would lead to a reduction of the salinity-induced growth-retarding effects in the traits being studied. The PGPR bacteria were also able to significantly improve the plants’ growth parameters under salt stress. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله کبری ثقفی |
دانشجوی کارشناسی ارشد سابق دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره) و کارشناس ارشد موسسه تحقیقات خاک و آب

جعفر احمدی |
دانشیار، عضو هیأت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

احمد اصغرزاده |
استادیار پژوهش، عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب؛

اشرف اسمعیلی‌زاد |
کارشناس ارشد میکروبیولوژی آزمایشگاه بیولوژی خاک موسسه تحقیقات خاک و آب


نشانی اینترنتی http://sbj.areo.ir/article_120920_574a2913aceb1212ba6941cae7dfdbdd.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/894/article-894-2255353.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات