این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 29 آذر 1404
تولید محصولات زراعی و باغی
، جلد ۹، شماره ۴، صفحات ۱۸۷-۲۰۱
عنوان فارسی
اثر تعدیلکنندگی پرایمینگ بذر بر تغییر برخی صفات مورفولوژیک، تغییرات یونهای معدنی، عملکرد و اجزای عملکرد رقم آرمان نخود تحت شوری آب آبیاری
چکیده فارسی مقاله
بهمنظور بررسی اثر پرایمینگ بذر بر تعدیل اثرات تنش شوری، آزمایشی گلدانی (هوای آزاد) بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی چاه اناری دانشگاه صنعتی اصفهان روی رقم آرمان نخود (Cicer arietinum) انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح شوری (صفر، 25، 50 و 75 میلیمولار نمک کلرور سدیم) و چهار سطح پرایمینگ بذر (بدون پرایم، مانیتول پنج درصد، نمک 0/5 درصد کلرور سدیم و نمک 0/5 درصد کلرور پتاسیم) بود. نتایج آزمایش نشان داد به موازات افزایش شدت شوری تجمع سدیم و پتاسیم و نسبت سدیم به پتاسیم افزایش و تجمع کلسیم، روز تا رسیدگی فیزیولوژیک و عملکرد و اجزای عملکرد (ارتفاع بوته، تعداد نیام بارور، تعداد دانه در نیام، وزن ماده خشک و شاخص برداشت) کاهش یافت. پرایمینگ بذور با کلرور سدیم و کلرور پتاسیم در مقایسه با مانیتول و سطح بدون پرایم بهواسطه کاهش تجمع یون سدیم منجر به افزایش عملکرد و اجزای عملکرد این رقم نخود شد. اثر پرایمینگ بذر بر غلظت سدیم و کلسیم، تعداد نیام بارور، تعداد دانه در نیام، وزن دانه تکبوته و شاخص برداشت بسته به سطح شوری متفاوت بود. در سطح سوم شوری (50 میلیمولار نمک) تمام بذرهایی که پرایم شده بودند برخلاف گیاهان بدون پرایم، نیام بارور تولید کردند که میتواند ناشی از مقاومت به شوری باشد که احتمالاً پرایمینگ بهوجود آورده است. نتایج این آزمایش نشان داد که اگرچه برهم خوردن تعادل یونی (بهویژه افزایش سدیم) و کاهش عملکرد و اجزای آن حتی در غلظت 50 میلیمولار نمک در گونه حساس نخود دور از انتظار نیست، اما پرایمینگ بذور آن با کلرور سدیم و کلرور پتاسیم میتواند در تعدیل اثرات شوری مؤثر باشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Mitigating Effect of Seed Priming on Salt-Associated Alterations in Morphological Traits, Inorganic Ions, Yield and Yield Components of Chickpea (Cultivar Arman)
چکیده انگلیسی مقاله
In order to unravel the potential mitigating effects of seed priming on salt-stressed chickpea (Cicer arietinum), a 4-replicate factorial out-door completely random design pot experiment was conducted on Arman cultivar of chickpea at the research field of the Isfahan University of Technology, Isfahan (Latitude of 32° 38' North, Longitude of 51° 39' East, and an Altitude of 1620 m above sea level), Iran. Irrigation water salinity at four levels (0, 25, 50, and 75 mM NaCl) and seed priming at four levels, including control (non-priming), priming with mannitol (5%), NaCl (0.5%) and KCl (0.5%) were tested. Na+ and K+ concentrations and Na+/K+ were increased, but Ca+2 concentration, days to physiological maturity, seed yield, fertile pods/plant, seeds/pod, above-ground dry mass, and harvest index were decreased with aggravation of salinity. Chickpea seed priming by NaCl and KCl led to increase in yield components and hence seed yield of the salt-stricken plants, compared to non-primed and mannitol-primed plants due, seemingly, to decrease in tissue Na+ concentration. Albeit, priming-associated modifications in Na+ and Ca+2 concentrations, fertile pods/plant, seeds/pod, seed yield, and harvest index varied with the level of salinity. In contrary to the non-primed chickpea, plants receiving priming were able to produce fertile pods, due perhaps to the mitigative effects of the priming on salt-stricken plants. All results, taken together, confirm that the salt-sensitive legume chickpea may be harmed by 50 mM salinity of irrigation water but seed priming by NaCl and KCl may suppress the harmful effects.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
علی غلامی زالی | A. Gholami Zali
Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان
یعقوب خانی کریم آبادی | Y. Khani Karimabadi
Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان
پرویز احسان زاده | P. Ehsanzadeh
Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان
جمشید رزمجو | J. Razmjoo
Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان
نشانی اینترنتی
http://jcpp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3002-4&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/737/article-737-2277092.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
عمومی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات