این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
ارمغان دانش، جلد ۲۵، شماره ۱، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی فعالیت های آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره های آبی و اتانولی گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea L.) بر تعدادی از سویه های میکروبی
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: بررسی گیاهان دارویی به منظور کشف منابع جدید دارویی بر علیه عفونت­های میکروبی در سال­های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است.  هدف اصلی تحقیق حاضر بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره­­های آبی و اتانولی اندام هوایی سرخارگل بر برخی از باکتری­های گرم مثبت و گرم منفی می­باشد. روش بررسی: این مطالعه تجربی در سال 1397 در دانشگاه بوعلی سینا انجام گرفت. از روش خیساندن و حلال­های آب و اتانول با نسبت 1 به 5 (گیاه به حلال) جهت عمل عصاره­گیری استفاده شد. سنجش میزان ترکیبات فنلی عصاره­ها با روش فولین ﺳـﯿﻮﮐﺎﻟﺘﻮ انجام شد. سپس مقدار شیکوریک اسید عصاره­های سرخارگل با استفاده از کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا تعیین شد. ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﺿﺪ اﮐﺴﺎیﺸﯽ ﻏﻠﻈﺖ­ﻫﺎی ﻣﺨﺘﻠﻒ هر دو نوع ﻋﺼﺎره ﺑﺎ آزﻣﻮن ﻣﻬﺎر رادیﮑﺎلﻫﺎی آزاد دی ﻓﻨﯿﻞ ﭘﯿﮑﺮیﻞ ﻫﯿﺪرازیﻞ ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و ﺑﺎ آﻧﺘﯽ اﮐﺴﯿﺪان ﺳﻨﺘﺰی ﺑﻮﺗﯿﻞ ﻫﯿﺪروﮐﺴﯽ ﺗﻮﻟﻮﺋﻦ مقایسه شد. میکروارگانیسم­های مورد پژوهش استافیلوکوکوس اورئوس، استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس، لیستریا اینوکوا، باسیلوس سرئوس، اشرشیاکلی، سودوموناس آئروژینوزا، سالمونلا تیفی­موریوم و شیگلا فلکسنری بودند. فعالیت ضد میکروبی عصاره­های آبی و اتانولی سرخارگل به روش­های پورپلیت، چاهک در آگار، حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی بر سویه­های بیماری­زا تعیین شد. همچنین واکنش متقابل عصاره­های این گیاه از طریق محاسبه شاخص بازدارندگی افتراقی علیه میکروارگانیسم­ها نیز بررسی گردید. تجزیه آماری داده‌های آزمایش با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 20 و مقایسه میانگین­ها به روش آزمون­های آماری تی و چند دامنه­ای دانکن انجام شد. یافته­ ها: نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره اتانولی بیشترین مقدار ترکیبات فنلی و شیکوریک اسید را دارا است. نتاﻳﺞ ﺣﺎﺻﻞ از ارزﻳﺎﺑﻲ ﻣﻴﺰان ﺗﻮاﻧﺎﻳﻲ ﺑﻪ دام اﻧﺪازی رادﻳﻜﺎل­ﻫﺎی آزاد ﻋﺼﺎره­های آبی و اتانولی سرخارگل نیز ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻋﺼﺎره اتانولی ﺑـﺎ غلظت 3000 ﻣﻴﻜﺮوﮔـﺮم در میلی­لیتر بیشترین ﻧﻘﺶ را در ﻣﻬﺎر رادﻳﻜﺎل­های آزاد داﺷت. عصاره آبی سرخارگل در غلظت­های 25 و 50 میلی­گرم بر میلی­لیتر هیچ اثر مهاری بر رشد باکتری­های گرم منفی نداشت. بیشترین قطر هاله عدم رشد عصاره­های آبی و اتانولی این گیاه در غلظت 400 میلی­گرم بر میلی­لیتر مربوط به باکتری استافیلوکوکوس اورئوس و کمترین قطر هاله عدم رشد در همین غلظت مربوط به باکتری سودوموناس آئروژینوزا بود. عصاره­های سرخارگل بر باکتری­های گرم مثبت در مقایسه با باکتری­های گرم منفی اثر بازدارندگی بیشتری نشان داد. همچنین مشخص گردید که عصاره اتانولی در مقایسه با عصاره آبی اثر بازدارندگی بیشتری روی سویه­های مورد مطالعه داشت. محدوده حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره اتانولی این گیاه بین 256-16 میلی­گرم بر میلی­لیتر بسته به نوع باکتری (گرم مثبت یا گرم منفی) متفاوت بود. نتیجه­ گیری: نتایج این پژوهش نشان داد که عصاره این گیاه دارای اثر ضد میکروبی بر روی باکتری­های مذکور بوده و می­تواند به عنوان یک نگهدارنده مواد غذایی مطرح شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Antioxidant and the antimicrobial activities of aqueous and ethanolic extracts of purple coneflower (Echinacea purpurea L.) against some microbes
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: In recent years study of medicinal plants in order to discover new pharmaceutical supplies against microbial strains has been considered very much. The main objective of this study was to evaluate the antioxidant and antimicrobial activities of shoot aqueous and ethanolic extracts of purple coneflower against some gram positive and gram negative bacteria. Methods:This experimental study was conducted in 2018 at Bu- Ali Sina University. Maceration method and solvent of water and ethanol at a ratio of 1 to 5 used for extraction. The total phenolic contents of the extracts were measured by Folin-ciocalteau method. Then, the amount of cichoric acid of purple coneflower was determined using by high performance liquid chromatography. Antioxidant activity of different concentration of extracts were assessed by diphenyl picrylhydrazyl radical-scavenging activity and compared with synthetic antioxidant butylated hydroxyl toluene (BHT). The micro-organisms investigated in this study were:  Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Listeria innocua, Bacillus cereus, Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Salmonella typhimurium and Shigella flexneri. The antimicrobial activity of aqueous and ethanolic extracts was tested by pour plate, agar well diffusion, minimum inhibitory concentration (MIC), and minimum bactericidal concentration (MBC) methods. Also interaction of these extracts was also studied by FICindex determination using modified dilution checkboard method. Experimental data were analyzed using ANOVA by the SPSS version 20 software and mean comparison were done using the t-test and Duncan's multiple range test. Results: The results showed that the ethanolic extract had the highest total phenolic content and cichoric acid. The ability of purple coneflower aqueous and ethanolic extracts in scavenging free radicals was found to be higher in the ethanolic extract with a concentration of 3000 μg/ml. The aqueous extract of purple coneflower at the concentrations of 25 and 50 mg/ml has no inhibitory effect on gram negative bacteria growth. The maximum diameter of inhibition zone of aqueous or ethanolic extracts of this plant in a concentration of 400 mg/ml pertained to the bacterium Staphylococcus aureus. The minimum zone diameter in this concentration was associated with Pseudomonas aeruginosa. Furthermore, purple coneflower extracts showed greater inhibitory effect on gram positive bacteria in comparison with gram negative bacteria. Also the results showed that ethanolic extract had greater inhibitory effects on the strains studied compared to aqueous extract. The MIC of purple coneflower ethanolic extract ranged from 16 to 256 mg/ml, depending on the type of bacteria (gram positive or gram negative). Conclusion: These findings showed that extract of this plant has antimicrobial effects on eight aforementioned bacteria and can substitute for chemical preservatives.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله زهرا ایزدی | Zahra Izadi
University of Nahavand
دانشگاه نهاوند

ناصر میرازی | Naser Mirazi
Bu- Ali Sina University
دانشگاه بوعلی سینا

سید علی محمد مدرس ثانوی | Seyed Ali Mohammed Modares Sanavi
Tarbiat Modares University
دانشگاه تربیت مدرس


نشانی اینترنتی http://armaghanj.yums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1849-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده میکروبیولوژی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات