این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۴، شماره ۷۲، صفحات ۱۱۰-۱۲۰

عنوان فارسی تغییرات محتوی و ترکیبات اسانس گیاه دارویی به‌لیمو (Lippia citriodora (Palau) Kunth) تحت تأثیر خشک کردن با آون خلاء و عملیات پیش خشک کردن
چکیده فارسی مقاله مقدمه: عملیات پیش خشک و روش‌های خشک کردن تاثیر قابل توجهی بر میزان و ترکیبات اسانس گیاهان دارویی دارند. هدف: تأثیر عملیات پیش خشک و خشک کردن با خلاء بر میزان و ترکیبات اسانس گیاه به‌لیمو در این تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: این تحقیق به صورت یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام شد. دو فاکتور مورد مطالعه عبارت بودند از (1) عملیات پیش خشک کردن در دو سطح (انجام عملیات پیش خشک و عدم انجام آن) و همچنین (2) روش خشک کردن در 5 سطح شامل شاهد (نمونه خشک نشده)، خشک کردن در سایه و آون خلاء در 3 دمای 35، 45 و 55 درجه سانتی‌گراد با فشار اتمسفری 5/0 بار. در این تحقیق، مقدار رنگیزه‌های گیاهی، میزان اسانس و ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس مورد سنجش قرار گرفتند. نتایج: نتایج نشان داد که بیشترین مقدار کلروفیل مربوط به تیمار آون خلاء با دمای 55 درجه سانتی‌گراد با عملیات پیش خشک کردن می‌باشد، در حالی که بیشترین مقدار اسانس حاصل خشک کردن در دمای 45 درجه سانتی‌گراد بدون عملیات پیش‌خشک می‌باشد. بیشترین میزان مونوترپن‌های هیدروکربنی و مونوترپن‌های اکسیژن‌دار و ژرانیال در خشک کردن با دمای 55 درجه سانتی‌گراد حاصل شد ولی بیشترین میزان سزکوئی‌ترپن‌های هیدروکربنی و سزکوئی‌ترپن‌های اکسیژن‌دار و نرال در دمای پایین‌تر خشک کردن مشاهده شد. نتیجه‌گیری: به طور کلی نتایج نشان داد که خشک کردن برگ گیاه به‌لیمو با آون خلاء در دمای 45 درجه سانتی‌گراد بهترین روش خشک کردن برای حصول حداکثر میزان اسانس و ترکبیات مؤثره می‌باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسانس، به‌لیمو، خشک کردن، ژرانیال، نرال

عنوان انگلیسی Changes in the Essential Oil Content and Composition of Lippia citriodora under Vacuum Oven-drying and Pre-drying Operation
چکیده انگلیسی مقاله Background: Pre-drying operations and drying methods have a significant effect on the quantity and quality of plants essential oils. Objective: In this study, the effect of pre-drying operation and vacuum oven-drying was investigated on the essential oil content and composition of Lippia citriodora. Method: This research was conducted as a factorial experiment in a completely randomized design (CRD) with three replications. The two studied factors were (1) pre-drying operations in two levels including pre-drying and without pre-drying operation, and also (2) drying methods in 5 levels including fresh plant, shade drying and vacuum oven-drying at 35, 45 and 55°C at 0.5 bar atmospheric pressure.  In this study, the amount of pigments and essential oil content and composition were measured. Results: The results indicated that the highest chlorophyll content was related to treatment of vacuum oven-drying at 55 °C with a pre-drying treatment, while the highest amount of essential oil was obtained by vacuum oven-drying at 45 °C without a pre-drying operation. The highest amounts of monoterpene hydrocarbons, oxygenated monoterpenes, and geranial were obtained by drying at 55 °C, while the highest content of sesquiterpene hydrocarbons, oxygenated sesquiterpenes and neral were observed in Low-temperature drying. Conclusion: In general, this study indicated that vacuum oven-drying at 45 °C was the best drying method for obtaining maximum content of essential oil and active components.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله علی رضوانی اقدم | Ali Rezvani Aghdam
Department of Horticulture, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

حسنعلی نقدی‌بادی | Hassanali Naghdi Badi
Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران

وحید عبدوسی | Vahid Abdossi
Department of Horticulture, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

رضا حاجی‌آقایی | Reza Hajiaghaee
Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران

سید ابراهیم حسینی | Seyed Ebrahim Hosseini
Department of food Science and Technology, Science and Research Branch, Islamic Azad University, Tehran, Iran
گروه صنایع غذایی، دانشکده صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران


نشانی اینترنتی http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-44-119&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/88/article-88-2311413.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده کشاورزی و اتنوبوتانی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات