این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های بذر ایران، جلد ۶، شماره ۲، صفحات ۰-۰

عنوان فارسی بررسی خصوصیات جوانه‌زنی بذر فلفل شیرین (Capsicum annuum) تحت تیمار شوری و خشکی
چکیده فارسی مقاله چکیده مبسوط مقدمه: فلفل متعلق به خانواده بادمجانیان می­باشد و از مهمترین محصولات سبزی و باغی بوده که به دلیل ارزش تغذیه‌ای، تمایل به مصرف آن در سراسر جهان رو به افزایش است. جوانه‌­زنی و سبز شدن بذر به شدت تحت تأثیر تنش‌های محیطی از جمله شوری و خشکی قرار می‌گیرد، به‌­طوریکه استقرار ضعیف گیاه یکی از مشکلات اصلی در مناطق خشک و شور می‌باشد. خشکی بر جنبه‌های مختلف رشد گیاه تأثیر گذاشته و موجب کاهش و به تاخیر انداختن جوانه‌زنی، کاهش رشد اندام­های هوایی و کاهش تولید ماده خشک می‌گردد. تنش شوری نیز به عنوان یکی از تنش‌های غیرزنده مهم است که نقش مهمی در کاهش تولید محصولات زراعی و باغی دارد. مواد و روش‌ها: به منظور بررسی اثر تنش‌های خشکی و شوری بر خصوصیات جوانه‌زنی بذرهای فلفل شیرین، دو آزمایش مجزا در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند در سال 1395 انجام شد. برای اعمال تنش خشکی از پلی اتیلن گلیکول 6000 و برای تنش شوری از کلرید سدیم استفاده گردید. سطوح تیمارهای آزمایش‌های خشکی و شوری شامل پتانسیل‌های اسمزی صفر، 2-، 4-، 6-، 8-، 10- و 12- بار بودند. بذرها با محلول هیپوکلریت سدیم دو درصد به مدت یک دقیقه ضدعفونی و سپس با آب مقطر شسته شدند. محیط کشت، پتری‌هایی با قطر 9 سانتی‌متر بود و در هر کدام 25 عدد بذر بر روی دو لایه کاغذ صافی قرار داده شد و سپس به هر پتری‌ مقدار 5 میلی‌لیتر آب مقطر یا محلول اضافه شد. صفات مورد بررسی شامل درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، شاخص بنیه بذر، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، نسبت طول ریشه‌چه به ساقه‌چه، وزن خشک ریشه‌چه،ساقه‌چه و کل بود. یافته‌­ها: براساس نتایج تجزیه واریانس، تنش شوری و خشکی بر شاخص‌های جوانه‌زنی و رشد فلفل شیرین تأثیر معنی‌داری داشتند، به‌­طوریکه در سطح 10- و 12- بار تنش شوری، جوانه‌زنی فلفل شیرین به شدت کاهش یافت و به صفر رسید. درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی و وزن خشک گیاهچه با افزایش تنش خشکی از صفر به 12- بار به ترتیب 75/43، 67/41 و 46/93 درصد کاهش یافتند. شاخص بنیه بذر در هر دو تنش نیز کاهش یافت، به‌­طوریکه با افزایش سطح تنش خشکی و شوری از پتانسل اسمزی صفر به 12- بار، شاخص بنیه بذر فلفل شیرین به ترتیب 58/96 و100 درصد کاهش یافت. نتیجه‌گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که در مرحله جوانه‌زنی، تحمل گیاه فلفل شیرین به تنش شوری در مقایسه با تنش خشکی، بیشتر است، ولی برای ارزیابی دقیق‌تر نیاز به انجام آزمایشات تکمیلی در مزرعه و گلخانه می باشد. جنبه­‌های نوآوری: خصوصیات جوانه‌زنی و رشد گیاهچه فلفل شیرین در پتانسیل‌های اسمزی یکسان تنش های شوری و خشکی مقایسه گردید. شاخص‌های جوانه‌زنی فلفل شیرین تحت تیمار شوری کمتر از خشکی کاهش یافت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، پلی اتیلن گلیکول، کلرید سدیم

عنوان انگلیسی Evaluation of Seed Germination and Seedling Growth Characteristics of Sweet Pepper (Capsicum annuum) Under Salinity and Drought Treatment
چکیده انگلیسی مقاله Extended abstract Introduction:Pepper (Capsicum annum L.), which belong to the family solananceae, is one of the most important vegetable and garden products, that because of the nutritional value, the tendency to use it, is increasing all over the world. Germination and seed emergence are strongly influenced by environmental stresses such as salinity and drought. Drought stress affects the various aspects of plant growth and reduces germination and vegetative growth and reduces dry matter in plant.Salinity stress is one of the most extensive environmental stresses and is a limiting factor for the growth and development of crops, and garden production. Materials and Methods:The present study was conducted to evaluate the impact of drought and salinity stresses on seed germination characteristics of sweet pepper (Capsicum annuum L.) in two separate experiments, using a completely randomized design with three replications in Faculty of Agriculture, University of Birjand in 2016. Drought stress was applied by PEG 6000 and salinity stress was used with NaCl.Treatments included drought and salinity stresses levels (0, -2, -4, -6, -8, -10 and -12 bars). Seeds were washed with sodium hypochlorite (2%) solution for 1 minute disinfection and then washed with distilled water. The medium was petri dishes with a diameter of 9 cm and in each, 25 seeds were placed on two layers of filter paper, then, was added to each petri dish, 5 ml of distilled distilled water or solution.The measured traits were germination percent, germination rate, seed vigor index, radicle length, plumule length, ratio of radicle length to plumule length and dry weight of radical and plumule. Results:The results indicated that salinity and drought stresses had significant effects on seed germination characteristics of sweet pepper, so that,salinity stress with osmotic potential of -10 and -12 bar decreased germination of sweet pepper and reached to zero. Increasing salinity stress from zero to -12 bar decreased germination percent, germination rate, and seedling dry weight by 43.75, 41.67 and 93.46%, respectively. Results indicated that with increasing both salinity and drought stresses, seed vigor index decreased significantly. The result showed that with increasing drought and salinity stress from 0 to -12 bar, seed vigor index was decreased 96.58 and 100 percent, respectively. Conclusions:The results of this study showed that the tolerance to salinity stress of the sweet pepper in the germination stage was higher than that of drought stress, but for more accurate evaluation, it is necessary to conduct additional experiments in the field and in the greenhouse. Highlights: 1- Study and compare of germination and seedling growth of sweet peppers under salinity and drought stress. 2-Salinity and drought stress reduced germination indicators of Capsicum annuum.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محمد حسین امینی فرد | Mohammad Hossein Aminifard
University of Birjand
دانشگاه بیرجند

حسن بیات | Hassan Bayat
University of Birjand
دانشگاه بیرجند


نشانی اینترنتی http://yujs.yu.ac.ir/jisr/browse.php?a_code=A-10-316-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فیزیولوژی بذر
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات