این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۷، شماره ۱۳، صفحات ۹۹-۹۳

عنوان فارسی ررسی تأثیر غلظت های مختلف ویتامین E و سلنیوم در رقیق کننده تریس بر کیفیت اسپرم قوچ عربی
چکیده فارسی مقاله این پژوهش با هدف بررسی تأثیر سطوح مختلف ویتامین E و سلنیوم در رقیق‌کننده تریس بر خصوصیات اسپرم قوچ نژاد عربی نوشته شده است. اسپرم­گیری از هشت رأس قوچ عربی صورت گرفت و منی آن­ها با هم مخلوط شدند. منی مخلوط به 9 قسمت تقسیم و پس از رقیق­سازی از راه تریس، سطوح متفاوت سلنیوم و ویتامین E را دریافت نمودند. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریال 4×3×3 انجام شد. تیمارها شامل سطوح ویتامین E (صفر، 30 و 60 میکروگرم در میلی­لیتر)، سلنیوم (صفر، 2 و 4 میکرو گرم در میلی­لیتر) و زمان‌های نگهداری منی (صفر، 2، 4 و 8 ساعت) به صورت مایع تحت دمای یخچال دیده شد. اثر ویتامین E، سلنیوم و زمان بر کیفیت اسپرم معنی‌دار بود (05/0P<). بررسی اثرات متقابل نشان داد که بیشترین تحرک پیش­رونده اسپرم مربوط به زمان صفر شاهد و نیز سطح 2 سلنیوم بدون ویتامین E بوده و کم­ترین تحرک اسپرم نیز در تیمار 2 سلنیوم به اضافه 60 ویتامین E در زمان 8 مشاهده شد. در زمان 8، تیمار60 ویتامین E بدون سلنیوم میزان تحرک اسپرم بیشتری در مقایسه با شاهد بدون این ترکیبات در این زمان داشت (05/0P<). بیش­ترین درصد اسپرم­های زنده متعلق به تیمارهای سطوح 2 و 4 سلنیوم بدون ویتامین E در زمان صفر بود. کم­ترین درصد اسپرم­های زنده نیز در تیمار 4 سلنیوم و 60 ویتامین E در زمان 8 مشاهده شد (05/0P<). کمترین درصد ناهنجاری­های اسپرم در تیمار 60 ویتامین E بدون سلنیوم در زمان صفر به دست آمد. بیش­ترین درصد ناهنجاری­های اسپرم در زمان 8 و در تیمارهای شاهد و نیز سطح 2 سلنیوم به اضافه 60 ویتامین E به نظر رسید (05/0P<). بنابراین، برای نگهداری منی قوچ عربی در شرایط مایع، استفاده از ویتامین E و سلنیوم به تنهایی و نه به صورت ترکیب با هم در رقیق­کننده تریس توصیه می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله خصوصیات اسپرم، سلنیوم، قوچ عربی، نگهداری مایع، ویتامین E

عنوان انگلیسی Evaluation of the Effect of Different Concentrations of Vitamin E and Selenium in Tris Extender on Sperm Quality of Arabic Ram
چکیده انگلیسی مقاله The aim of this study was to evaluate the effect of levels of different vitamin E and selenium in tris extender on spermatozoa characteristics of Arabic ram. Semen collection was performed from 8 Arabic rams and mixed together. The mixed semen was divided in to 9 parts and after dilution with tris, different levels of selenium and vitamin E were added. This experiment was carried out in 3×3×4 factorial arrangement with the use of completely randomized design. Treatments were included the levels of vitamin E (0, 30 and 60 μg/ml), selenium (0, 2 and 4 μg/ml) and storage periods of semen (0, 2, 4 and 8 hours) in liquid condition under refrigerator temperature. The effects of vitamin E, selenium and storage time on spermatozoa quality were significant (P< 0.05). Interaction effects of treatments showed that the highest progressive spermatozoa motility were in control and 2 μg/ml of selenium without vitamin E treatment. The lowest spermatozoa motility was in 2 μg/ml selenium plus 60 μg/ml vitamin E in time 8. In time 8, treatment with 60 μg/ml of vitamin E without selenium had the higher spermatozoa motility than control group in this time (P< 0.05). The highest spermatozoa viability was in treatments containing 2 and 4 μg/ml of selenium without vitamin E in the time zero. The lowest viability of the spermatozoa was observed in time 8 of 4 μg/ml selenium plus 60 μg/ml vitamin E treatment (P< 0.05). The lowest spermatozoa defects were in time zero of 60 μg/ml vitamin E without selenium treatment. The highest spermatozoa defects were in time 8 of control and 2 μg/ml of selenium plus 60 μg/ml of vitamin E treatments (P< 0.05). Therefore, it is recommended the use of vitamin E and selenium antioxidants alone and not together in tris extender for storage of semen in Arabic ram.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله پروانه محمدی |


صالح طباطبایی وکیلی |


مرتضی ممویی |


جمال فیاضی |


مهدی زارعی |



نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-143&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1370/article-1370-238901.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات