این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های تولیدات دامی، جلد ۵، شماره ۹، صفحات ۵۰-۶۸

عنوان فارسی تعیین ارزش غذایی پنج گونه از گیاهان شورپسند منطقه سیستان با استفاده از تکنیک تولید گاز (in vitro) و کیسه نایلونی (in situ)
چکیده فارسی مقاله این پژوهش به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی و ارزش غذایی پنج گونه از گیاهان منطقه سیستان شامل اشنان ( Seidlitzia rosmarinus )، رندوک ( Salsola yazdiana Assadi )، سیاه شور ( Suaeda fruticosa )، شوران ( Salsola vermiculata ) و آنابازیس ( Anabasis setifer a ) با استفاده از تکنیک­های in vitro و in situ انجام شد. نمونه­ها در فصل پاییز و به صورت تصادفی سیستماتیک، طبق روش­های استاندارد، جمع­آوری و در شرایط سایه خشک شدند. پس از آسیاب کردن، ترکیبات شمیایی (ماده خشک ( DM )، ماده آلی ( OM )، خاکستر ( ASH )، پروتئین خام ( CP )، چربی خام ( EE )، دیواره سلولی ( NDF ) و دیواره سلولی فاقد همی سلولز ( ADF ))، تجزیه­پذیری ماده خشک ( in situ )، حجم تجمعی گاز تولیدی در زمان 2، 4، 6، 12، 24، 48، 72 و 96 ساعت، گوارش­پذیری ماده آلی ( OMD ) و انرژی قابل متابولیسم ( ME ) آنها تعیین شدند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که در بین گونه­های مورد مطالعه از نظر ترکیبات شیمیایی اختلاف معنی­دار وجود داشت (05/0> P ). میزان پروتئین گونه­های فوق بین 05/6 و 95/11 درصد و ADF بین 02/28و 54/36 درصد و NDF بین 14/41 و 94/48 درصد بود. بین تجزیه­پذیری ماده خشک در زمان­های مختلف انکوباسیون، فراسنجه­های مختلف تجزیه­پذیری و تجزیه­پذیری موثر تفاوت بسیار معنی­دار (01/0 P< ) وجود داشت. بیشترین مقدار تجزیه­پذیری بالقوه و تجزیه ­ پذیری موثر در سرعت عبور 2 درصد در گونه اشنان بود. همچنین، بیشترین حجم گاز تجمعی در زمان 96 ساعت مربوط به گونه رندوک بود. اما فراسنجه ­ های تولید گاز ( b, OMD, ME ) در گونه اشنان بیشتر از دیگر گونه­ها بود. نتایج نشان می­دهد که بین گونه ­ های مورد مطالعه، اشنان بالاترین ارزش غذایی را داشت و همچنین، بین آزمایشات in situ و in vitro همبستگی مثبت بالایی در این گونه ­ ها وجود داشت و می ­ توان از تکنیک تولید گاز برای ارزیابی ارزش غذایی این گونه ­ ها استفاده کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ارزش غذایی، گوارش پذیری، گیاهان شورپسند، سیستان

عنوان انگلیسی Determination of Nutritive Value of Five Species of Halophyte Plants of Sistan by In Vitro and In Situ Techniques
چکیده انگلیسی مقاله This study carried out to determine of chemical compositions and nutritive value of five species of range plants in Sistan including Oshnan (Seidlitzia rosmarinus), Rendouk (Salsola yazdiana Assadi), Siyah Shor (Suaeda fruticosa), Shoran (Salsola vermiculata) and Anabasis (Anabasis setifera) by in vitro and in situ techniques. Samples were collected by systematic and random sampling procedure in autumn according to standard methods. The samples were dried in shade and after milling, chemical compositions including dry matter (DM), organic matter (OM), ash (ASH), crude protein (CP), crude fat (EE), cell wall (NDF) and cell wall- hemicellulose free (ADF ), dry matter degradability (in situ), cumulative gas production at 2, 4, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 h, the organic matter digestibility (OMD) and metabolisable energy (ME) were determined. The results of this experiment showed that, there were significant differece in terms of chemical compositions of these samples (p< 0.05). Crude protein, ADF and NDF contents were between 6.05 and 11.95%, 28.02 and 36.54% and 41.14 and 48.94% respectively. There was significant difference (p< 0.01) between dry matter degradability, degradability parameters and effective degradability in different incubation times. The maximum potential degradability and effective degradability (k= 0.02) was in Oshnan species. Also, the maximum cumulative gas volume at 96 hours was related to Rendouk. But, the gas production parameters (b, OMD, ME) in Oshnan species was higher than other species. The results showed that in these plants, Oshnan species has the highest nutritive value and also, there was a high positive correlation between in situ and in vitro experiments in these species and can use the gas production technique for assessing of nutritive value of these species.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Nutritive value, Digestibility, Halophyte plants, Sistan

نویسندگان مقاله مصطفی یوسف الهی | yousef elahi


محمد پیروی |


حمیدرضا میرزایی |


یدالله چاشنی دل |



نشانی اینترنتی http://rap.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-73&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1370/article-1370-238971.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تخصصی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات