این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۳۰، شماره ۱۸۴، صفحات ۱۲۶-۱۳۵

عنوان فارسی بهینه سازی استخراج کلشی‌سین از بنه گیاه سورنجان ایرانی (Colchicum Kurdicum (Bornm.) Stef.): بررسی فعالیت‌های ضد التهابی و آنتی اکسیدانی عصاره گیاه
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: گیاه سورنجان ایرانی یک گیاه تک لپه‌ای و بومی ایران می‌باشد. بنه و دانه‌های این گیاه حاوی ترکیبات فعال داروئی مخصوصا آلکالوئیدهای تروپولونی بوده که در درمان التهابات، آرتریت روماتوئید، نقرس، دردهای مفصلی و سرطان کاربرد دارد. هدف اصلی این مطالعه ایده‌آل سازی استخراج کلشی‌سین از بنه این گیاه و بررسی فعالیت‌های ضد التهابی و آنتی اکسیدانی عصاره‌های آن می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه، استخراج کلشی‌سین از گیاه سورنجان با استفاده از روش اولتراسوند در سیستم حلال متانل/آب (70:30) ایده‌آل سازی شده است. همچنین از روش سطح-پاسخ برای آنالیز ایده‌آل سازی استفاده شده و تاثیر 3 پارامتر زمان استخراج، نسبت حلال به گیاه و دما مورد آنالیز قرار گرفتند. در نهایت فعالیت‌های ضد التهاب و آنتی اکسیدان عصاره‌ها بررسی شدند. یافته‌ها: شرایط ایده‌آل شامل زمان استخراج 180 دقیقه، نسبت حلال به گیاه 20 و دمای 60 درجه سانتی‌گراد بوده که باعث استخراج کلشی‌سین به میزان 0.98 ± 0.04 میلی‌گرم بر گرم بنه خشک شد. همچنین، فعالیت‌های ضد التهابی و آنتی اکسیدانی عصاره‌ها مناسب بودند. استنتاج: بر اساس این مطالعه، روش اولتراسوند بعنوان یک روش ایده‌آل برای استخراج کلشی‌سین معرفی شده که در آن  بازدهی عصاره‌گیری با زمان عصاره‌گیری، افزایش نسبت حلال به گیاه و افزایش دما بطور قابل توجهی افزایش می‌یابد.سابقه و هدف: گیاه سورنجان ایرانی یک گیاه تک لپه‌ای و بومی ایران می‌باشد. بنه و دانه‌های این گیاه حاوی ترکیبات فعال دارویی مخصوصا آلکالوئیدهای تروپولونی بوده که در درمان التهابات، آرتریت روماتوئید، نقرس، دردهای مفصلی و سرطان کاربرد دارد. هدف اصلی این مطالعه ایده‌آل سازی استخراج کلشی‌سین از بنه این گیاه و بررسی فعالیت‌های ضد التهابی و آنتی اکسیدانی عصاره‌های آن می‌باشد. مواد و روش‌ها: در این مطالعه، استخراج کلشی‌سین از گیاه سورنجان با استفاده از روش اولتراسوند در سیستم حلال آب/متانل (70:30) بهینه‌سازی شده است. همچنین، از روش سطح- پاسخ برای آنالیز بهینه‌سازی استفاده شده و تاثیر 3 پارامتر زمان استخراج، نسبت حلال به گیاه و دما مورد آنالیز قرار گرفته است. تعیین مقدار کلشی‌سین با HPLC انجام شد. در نهایت فعالیت‌های ضد التهاب و آنتی‌اکسیدان عصاره‌ها مورد بررسی قرار گرفتند. یافته‌ها: شرایط ایده‌آل شامل زمان استخراج 180 دقیقه، نسبت حلال به گیاه 20 و دمای 60 درجه سانتی‌گراد بود که باعث استخراج کلشی‌سین به میزان 04/0 ± 98/0 میلی‌گرم بر گرم بنه خشک شد. همچنین، افزایش دما باعث کاهش زمان عصاره‌گیری و کاهش نسبت حلال به گیاه گردید. بیش‌ترین فعالیت‌های ضد التهابی و آنتی اکسیدانی به ترتیب در عصاره‌های شماره 7 و 12 مشاهده شدند. استنتاج: بر اساس این مطالعه، روش اولتراسوند به‌عنوان یک روش ایده‌آل برای استخراج کلشی‌سین معرفی شده است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Optimization of Colchicine Extraction from Colchicum Kurdicum (Bornm.) Stef. Corm and Evaluating Anti-Inflammatory and Anti-Oxidant Activities of the Plant Extract
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Colchicum kurdicum (Bornm.) Stef. is a monocotyledon plant which is endemic to Iran. The corm and seeds of this plant have some bioactive compounds, especially tropolone alkaloids that are used in treatment of inflammations, rheumatoid arthritis, gout, joint pains, and cancers. This study aimed at optimization of colchicine extraction from the corms of C. kurdicum and evaluating anti-inflammatory and anti-oxidant activities of the extracts. Materials and methods: The extraction of colchicine from C. kurdicum was optimized by the ultrasonic-assisted extraction method in methanol/deionized water (70:30) solvent system. The response-surface method was also used for analysis and optimization of the extraction. The effects of extraction time, solvent/plant ratio, and temperature were analyzed. Moreover, the extracted colchicine was assayed by HPLC. Finally, anti-inflammatory and anti-oxidant activities of the extracts were evaluated. Results: Colchicine/g corm (0.98±0.04 mg) was achieved in optimum condition; extraction time of 180 min, solvent/plant ratio of 20 ml/g, and temperature of 60 oC. Also, increase in temperature decreased the extraction time and solvent/plant ratio. The highest anti-inflammatory and anti-oxidant activities were found in extracts 7 and 12. Conclusion: In this study, ultrasonic-assisted extraction was found as an effective method for extraction of colchicine from C. kurdicum.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله علی داوودی | Ali Davoodi
PhD Student in Pharmacognosy, Student Research Committee, Faculty of Pharmacy, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
دانشجوی PhD فارماکوگنوزی، کمیته تحقیقات دانشجوئی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

سیدجلال حسینی مهر | Seyed Jalal Hosseinimehr
Professor, Department of Radiopharmacy, Faculty of Pharmacy, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
استاد، گروه داروسازی هسته‌ای، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

سعید امامی | Saeed Emami
3 Professor, Pharmaceutical Sciences Research Center, Department of Medicinal Chemistry, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
استاد، مرکز تحقیقات علوم داروئی، گروه شیمی داروئی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران

مسعود آزادبخت | Masoud Azadbakht
Assistant Professor, Department of Plant Systematics, High Educational of Sanna Institute, Sari, Iran
استادیار، گروه سیستماتیک گیاهی، موسسه آموزش عالی سنا، ساری، ایران

محمد آزادبخت | Mohammad Azadbakht
Professor, Department of Pharmacognosy, Faculty of Pharmacy, Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran
استاد، گروه فارماکوگنوزی، دانشکده داروسازی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران


نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-11413-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/119/article-119-2401509.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده فارماکوگنوزی(تهیه دارو از منابع طبیعی)
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات