این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۹، شماره ۳۵، صفحات ۳۱۷-۳۲۸

عنوان فارسی اثر فنیل‌آلانین و تریپتوفان بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis L.)
چکیده فارسی مقاله گیاه دارویی هندوانه ابوجهل (Citrullus colocynthis L.) از خانواده کدوییان می‌باشد. به منظور بررسی اثر اسیدهای آمینه فنیل‌آلانین و تریپتوفان بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه دارویی مورد نظر، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زنجان در چهار سطح و سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل سطوح مختلف اسیدهای آمینه فنیل‌آلانین و تریپتوفان (0، 5/0، 1 و 2 میلی‌مولار) بودند. نتایج بدست آمده نشان داد که تیمارهای فنیل‌آلانین و تریپتوفان تاثیر معنی‌داری (01/0 ≥p) بر عمده صفات مورد بررسی شامل طول بوته، وزن‌تر و خشک پیکره رویشی، عملکرد بذر، کلروفیل، فنل و فلاونویید کل داشتند. بیشترین محتوای فنل و فلاونوئید کل به ترتیب مقدار 94/16 و 31/7 میلی‌گرم بر صد گرم وزن تازه در غلظت 1 میلی‌مولار فنیل‌آلانین نسبت به شاهد با 72/10 و 04/4  میلی‌گرم برصد گرم وزن تازه مشاهده شد. همچنین صفات عملکرد میوه، وزن هزار دانه و فعالیت آنتی‌اکسیدانی تحت تاثیر تیمار دو اسید آمینه تفاوت معنی‌داری (05/0 ≥p) را نشان دادند. حداکثر عملکرد میوه در غلظت 5/0 میلی‌مولار تریپتوفان با 6/8930 کیلوگرم در هکتار و کمترین عملکرد در شاهد به میزان 4/6344 کیلوگرم در هکتار مشاهده گردید. در مجموع سطوح مختلف تریپتوفان و فنیل‌آلانین می‌توانند نقش موثری در بهبود صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی و تولید این محصول داشته باشند. کاربرد 2 میلی‌مولار فنیل‌آلانین جهت تولید حداکثر پیکر رویشی گیاه، تیمار 1 میلی‌مولار هر دو اسید آمینه جهت بهبود شاخص‌های فیزیولوژیکی و 5/0 میلی‌مولار هر دو اسید آمینه برای عملکرد میوه مطلوب بوده و بسته به هدف، قابل توصیه می‌باشند.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect of phenylalanine and tryptophan on morphological and physiological characteristics in colocynth (Citrullus colocynthis L.)
چکیده انگلیسی مقاله The medicinal plant bitter apple belongs to Cucurbitaceae family. To study the effect of phenylalanine and tryptophan amino acids on morphological and physiological characteristics of Citrullus colocynthis L., an investigation was conducted according to a completely randomized block design with four treatments and three replications in University of Zanjan, Iran. The studied factors were consisted of different levels of phenylalanine and tryptophan (0, 0.5, 1, 2 mM). According to the results, phenylalanine and tryptophan very significantly affected on the majority of studied traits including plant length, fresh and dry weight of foliage, seed yield, weigh of 1000 seeds, chlorophyll, total phenol and flavonoid contents (p≤ 0.01). The maximum content of total phenol and flavonoid were reached to 16.94 and 7.31 mg/100 g fresh weight in the concentration of 1 mM phenylalanine compared to control with 10.72 and 4.04 mg/ 100 g fresh weight respectively.  Also, yield of fruit and antioxidant activity were affected significantly by the amino acid treatments (p≤ 0.05). The maximum fruit yield was 8930.6 kg/ha at the concentration of 0.05 mM tryptophan compared to 6344.4 kg/ha in control. In conclusion, various levels of tryptophan and phenylalanine can effectively improve morphological and physioloogical characteristics and hence production of this crop. To achieve the best performance, application of 2 mM phenylalanine for maximum yield of foliage, 1 mM of the two amino acids for phytochemical characteristics and 0.5 mM of the two amino acids for fruit yield, depending on the aim, can be recommended.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محسن ثانی خانی | Mohsen Sanikhani
University of Zanjan
دانشگاه زنجان

آرزو اکبری | Arezoo Akbari
University of Zanjan
دانشگاه زنجان

عزیزاله خیری | Azizollah Kheiry
University of Zanjan
دانشگاه زنجان


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1054-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/999/article-999-2405138.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده سایر موارد
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات