این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران، جلد ۱۸، شماره ۲، صفحات ۹۷-۱۰۰

عنوان فارسی بررسی تاثیر مربای رژیمی تهیه شده از سوربیتول بر شاخص گلایسمیک در بیماران دیابتی نوع II
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: در دیابت به عنوان شایع ترین بیماری ناشی از اختلالات متابولیسم، بیماران مبتلا مجاز به مصرف گلوکز یا دی ساکارید حاوی گلوکز (نظیر ساکارز) نیستند. در این مطالعه، تغییرات گلوکز خون بیماران دیابتی پس از مصرف مرباهای ژله ای رژیمی تهیه شده از شیرین کننده سوربیتول و نان سفید (‌رفرانس) مورد بررسی قرار گرفت.روش بررسی: در این کارآزمایی بالینی، 30 بیمار مبتلا به دیابت نوع II مورد بررسی قرار گرفتند. برای تعیین شاخص گلایسمیک مرباهایی که دارای خصوصیات حسی قابل قبولی بودند، از نان سفید به عنوان رفرانس استفاده شد و مقادیر گلوکز خون در زمان های صفر، 15، 30، 45، 60، 90 و 120 دقیقه پس از خوردن هر یک از آنها اندازه گیری شد و تغییرات آن با آماره ویل کاکسون و من-ویتنی U مورد قضاوت آماری قرار گرفت.یافته ها: 30 نفر با نسبت برابر مرد و زن و میانگین سنی (± انحراف معیار) ?/?? ±51 سال و میانگین وزنی 10± ?/?? کیلوگرم بررسی شدند. در بیماران دیابتی نوع II، پاسخ قندی پس از مصرف نان سفید به مراتب بیشتر از مربای رژیمی سوربیتول بود (?.????>P) ‌شاخص های گلایسمیک نان سفید (‌رفرانس) و مربای سوربیتول به ترتیب 100 و ?/?? تعیین شد.نتیجه گیری: ‌با توجه به شاخص گلایسمیک کم این مربا و اثرات مثبت بالینی مواد غذایی دارای شاخص گلایسمیک کم، استفاده از این مربا در رژیم غذایی بیماران دیابتی مفید خواهد بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله دیابت، مربای ژله ای رژیمی، سوربیتول، شاخص گلایسمیک

عنوان انگلیسی Effect of sorbitol jelly jam on glycemic index of diabetes type II patients
چکیده انگلیسی مقاله Background: Diabetic mellitus is the most common metabolic disorder. Intake of glucose or any disaccharides containing glucose is prohibited in these patients. In this study changes in blood glucose of diabetic patients were determined after eating jelly jams with sorbitol as the sweetener and white bread as a reference.Material and methods: A total of 30 diabetes type II patients were studied and the effects of the jams on their blood glucose levels were evaluated. To determine the glycemic index of these jams, we used white bread as the reference and blood glucose levels were measured after eating each of them at different time intervals of 0, 15, 30, 45, 60, 90, 120 minutes. Results: Increased values for white bread compared to fructose jam at 120, 90, 60, and 45 minutes were as follows: 36/6% (P< 0.001), 50/6% (P< 0.001), 37/4% (P< 0.02), and 21/7% (P< 0.02), respectively. Blood glucose response evaluation in patients showed that glycemic index of white bread and sorbitol jam was 100 and 27/9 respectively. Conclusion: According to the results of our study, the glycemic index of this kind of jams is low and considering the positive clinical effects of the foods with low glycemic index, using this kind of jams in the diet of diabetic patients is recommended.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Diabetes, Diabetic jelly jams, Sorbitol, Glycemic index

نویسندگان مقاله مریم رزاقی آذر | maryam razaghi azar
professor, pediatric endocrinologist, iran university of medical sciences, tehran, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی ایران (Iran university of medical sciences)

پیام فرح بخش فارسی | payam farahbakhsh farsi
general practitioner


ایرج مهرنیا | iraj mehrniya
msc of nutritional sciences, iranian nutritional research and food industry institute


ناصر ولایی | naser valaee
professor, phd of statistics, shaheed beheshti university of medical sciences, tehran, iran

سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی (Shahid beheshti university of medical sciences)

مسعود کیمیاگر | masoud kimyagar
professor, phd of nutritional sciences, iranian nutritional research and food industry institute



نشانی اینترنتی http://www.iau-tmuj.ir/browse.php?a_code=A-10-1-142&slc_lang=fa&sid=en
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اپیدمیولوژی
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات