این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علوم پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی واحد پزشکی تهران، جلد ۳۰، شماره ۲، صفحات ۱۵۵-۱۶۶

عنوان فارسی بررسی و تهیه جاذب سطحی زیست محیطی با استفاده از پوسته تخم مرغ در حذف فلزات سرب و کادمیوم از برنج هاشمی
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: ضایعات محصولات کشاورزی و مواد غذایی با فرآوری مناسب می­تواند در تولید انواع محصولات ارزشمند مورد استفاده قرار گیرد. این مطالعه بر روی کاربرد پوسته سخت سفید تخم مرغ  به عنوان یک ماده پسماند غذایی ارزان و در دسترس از لحاظ ظرفیت جذب زیستی یون­های فلزی سنگین سمی مانند کادمیوم و سرب از برنج هاشمی (Oryza sativa متمرکز شد. روش بررسی: میزان  محتوای فلزات سنگین در  نمونه­های برنج شسته و خیسانده شده در سدیم کلرید در حضور  جاذب زیستی  پوسته سخت سفید تخم مرغ  با درصدهای مختلف جاذب ، pH، زمان تماس و حالتهای خام، شسته و خیسانده شده و روش­های مختلف پخت کته و آبکش با روش هضم مرطوب و اندازه گیری توسط دستگاه جذب اتمی شعله  مورد بررسی قرار گرفت.  یافته­ها: برنج پخته شده با برنج­های شسته و خیسانده شده با سدیم کلرید 2 % و بیوجاذب پوسته سخت سفید تخم مرغ به مدت یک ساعت  اثر معنی­دار بر کاهش میزان سرب و کادمیوم داشت، به طوری که باعث کاهش 35/90درصدی میزان کادمیوم و کاهش 21/91 درصدی سرب شد (05/0>P). نتیجه­گیری: نتایج مطالعه اخیر نشان داد که بیو جاذب پوسته سخت سفید تخم مرغ در هنگام خیساندن برنج تاثیر معنی­داری در حذف فلزات سنگین سرب وکادمیوم در برنج پخته شده با روش­های مرسوم  دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله حذف فلزات سنگین، پوسته سخت سفید تخم مرغ، Oryza Sativa، ماده بیو جاذب

عنوان انگلیسی Study on potential environmental adsorption of egg shells to removal of lead and cadmium from Oryza sativa rice
چکیده انگلیسی مقاله Background: Removal of heavy metal ions from contaminated systems by agricultural and fruit and vegetable processing waste materials is an innovative and auspicious technology .The current study was designed for utilization of bio-adsorption white hard eggshell, as less expensive and much frequently available food waste materials, due to prospective metal bio-sorption capacity to toxic heavy metal ions, including cadmium (Cd) and lead (Pb) from Oryza sativa in Iran. Materials and methods: The effect of soaking rinsed rice samples by NaCl 2% and modified white eggshell adsorbent by different concentration as adsorbent, pH, contact time and association of cooking methods on cadmium and lead contents were studied. Heavy metal contents in raw, rinsed, soaked by adsorbent and cooked and drained rice samples were determined by flame atomic absorption spectrophotometer in 925 samples in 4 different state of raw, soaking, cooked and drained. Results: Cooking rice by soaking rinsed rice samples by NaCl 2% and white eggshell for 1 hour had the greatest effect with regards to removal of Pb and Cd levels in cooked rice. It significantly reduced the cadmium content by 90.35% and lead content by 91.21% from the cooked rice, when soaked by white eggshell for one hour contact time. Conclusion: The results of the current study suggest that eggshell waste adsorbent can be used beneficially in treating rice containing heavy metal ions.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله سحر گرگانی | Sahar Gorgani
MSc in Food Sciences, Nutrition and Food Sciences Research Center, Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University, Tehran, Iran
کارشناسی ارشد علوم صنایع غذایی، مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران

پریسا زیارتی | Parisa Ziarati
Faculty member and Head of Nutrition and Food Sciences Research Center, Tehran Medical Sciences, Islamic Azad University, Tehran, Iran
عضو هیات علمی و ریاست مرکز تحقیقات علوم تغذیه و صنایع غذایی، علوم پزشکی تهران، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران


نشانی اینترنتی http://tmuj.iautmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-609&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/49/article-49-2464301.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم تغذیه
نوع مقاله منتشر شده تجربی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات