این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی کردستان، جلد ۲۵، شماره ۳، صفحات ۶۱-۷۱

عنوان فارسی تعیین میزان باقیمانده مالاشیت گرین و لکومالاشیت گرین در ماهی های قزل آلای رنگین کمان عرضه‌شده در سطح شهر سنندج
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: مالاشیت­گرین یک ترکیب آلی رنگ­زا در صنعت نسـاجی است و به‌صورت نادرست و غیرمجاز به‌عنوان یک داروی ضد­ میکروبی در آبزی­پروری مورد استفاده قرار می­گیرد. این ماده دارای اثرات سوء موتاژنی و کارسینوژنی است.  هدف از این مطالعه بررسی میزان باقیمانده مالاشیت­گرین و لکومالاشیت­گرین در ماهی­های قزل­آلای رنگین­کمان عرضه‌شده در سطح شهر سنندج می­باشد. مواد و روش­ ها: در این مطالعه غلظت مالاشیت­گرین (MG)و لکومالاشیت­گرین  (LMG)در بافت عضلانی 90 نمونه ماهی قزل­آلای رنگین­کمان (Oncorhynchus mykiss) جمع‌آوری‌شده از بازار محلی در شهر سنندج در طول 6 ماه در سال 1397 اندازه‌گیری شد. برای تعیین باقیمانده MG و LMG، از روش الایزا بر اساس معیارهای کمیسیون اروپا (675/2002/ EC) استفاده شد. یافته­ ها: نتایج نشان داد که MG و LMG در تمامی 90 نمونه ماهی وجود داشته به‌نحوی‌که در 41 نمونه (6/45 درصد) حاوی باقیمانده MG در سطح 1تا 2 میکروگرم بر کیلوگرم، 45 نمونه (50 درصد) حاوی باقیمانده MG بالاتر از 2 میکروگرم بر کیلوگرم بودند و تنها 4 نمونه (4/4 درصد) حاوی MG کمتر از 1 میکروگرم بر کیلوگرم بودند. علاوه بر این LMG در 13 نمونه (  14/45درصد) بیشتر از 2 میکروگرم برکیلوگرم، در 67 نمونه (74/44 درصد) بین 1 تا 2 میکروگرم بر کیلوگرم و در 10 نمونه دیگر (11/11 درصد) کمتر از 1 میکروگرم بر کیلوگرم تعیین شد. همچنین، کمترین حد تشخیص (LOD) روش مورد استفاده برابر با 0/43میکروگرم بر کیلوگرم تعیین گردید. نتیجه­ گیری: نتایج این تحقیق حاکی از آن است که همچنان در مزارع پرورش ماهی از مالاشیت­گرین به‌صورت غیرمجاز استفاده می‌شود که این مسئله می‌تواند به‌عنوان خطری برای سلامت عمومی و تهدیدی برای محیط‌زیست مطرح باشد.      
کلیدواژه‌های فارسی مقاله مالاشیت گرین، لکومالاشیت گرین، ماهی قزل آلای رنگین کمان، الایزا، سنندج

عنوان انگلیسی Determination of malachite green and leucomalachite green residues in rainbow trout in Sanandaj City
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: Malachite green (MG) is an organic compound which his used as a dye in textile industry. This compound is applied incorrectly and illegally in aquiculture as an antimicrobial agent. This compound has mutagenic and carcinogenic effects. Materials and Methods: In this study we determined the concentrations of MG and leucomalachite green (LMG) in the muscle tissue of 90 rainbow trouts (Oncorhynchus mykiss) collected from the local markets in Sanandaj City within a period of six months in 2018. In order to measure the residues of MG and LMG, we used enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) based on the European :union: Decision 2002/657/EC. Results: The results showed presence of MG and LMG in all 90 samples: The residues of MG in the samples were as follows: 1-2 μg/Kg in 41 (6.45%), more than 2 μg/Kg in 45 (50%) and less than 1 μg/Kg in 4 samples (4.4%). Furthermore, the residues of LMG in the samples were as follows: more than 2 μg/Kg in 13 (45.14%), 1-2 μg/Kg in 67 (44.74%) and less than 1 μg/Kg in 10 samples (11.11%).  Moreover, the limit of detection (LOD) in the method was 0.43 μg/Kg. Conclusions:  It is concluded that MG is illegally applied in fish farms, which can be a threat to human health and the environment.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Malachite green, Leucomalachite green, Rainbow trout, ELISA, Sanandaj

نویسندگان مقاله رضا رضایی | Reza Rezaee
Environmental Health Research Center, Research Institute for Health Development, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
مرکز تحقیقات بهداشت محیط، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.

افشین ملکی | Afshin Maleki
Environmental Health Research Center, Research Institute for Health Development, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
مرکز تحقیقات بهداشت محیط، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

مهدی صفری | MAHDI SAFARI
Environmental Health Research Center, Research Institute for Health Development, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
مرکز تحقیقات بهداشت محیط، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

بهزاد شاهمرادی | BEHZAD SHAHMORADI
Environmental Health Research Center, Research Institute for Health Development, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
مرکز تحقیقات بهداشت محیط، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

علی جعفری | ALI JAFARI
Department of environmental health engineering, faculty of health and nutrition, Lorestan University of Medical Sciences, Khorramabad, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم‌آباد، ایران

امید گیاهی | OMID GIAHI
Environmental Health Research Center, Research Institute for Health Development, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
مرکز تحقیقات بهداشت محیط، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

شیوا زندی | SHIVA ZANDI
Environmental Health Research Center, Research Institute for Health Development, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
مرکز تحقیقات بهداشت محیط، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران

نیکو خالدیان | NIKU KHALEDIAN
Student Research Committee, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.

شیما شریفی | SHIMA SHARIFI
Student Research Committee, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
کمیته تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران.

شادیه محمدی | Shadieh Mohammadi
Environmental Health Research Center, Research Institute for Health Development, Kurdistan University of Medical Sciences, Sanandaj, Iran
مرکز تحقیقات بهداشت محیط، پژوهشکده توسعه سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کردستان، سنندج، ایران


نشانی اینترنتی http://sjku.muk.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-4770-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی اصیل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات