این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 7 دی 1404
مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
، جلد ۲۸، شماره ۴، صفحات ۳۲۲-۳۳۴
عنوان فارسی
مقایسه فعالیتهای آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی اسانسهای مختلف گیاهی در شرایط آزمایشگاهی
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: اسانس های گیاهی به دلیل داشتن مقادیر فراوان از ترکیبات زیست فعال دارای فعالیت های بیولوژیکی ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی هستند که آنها را به گزینهای مناسب جهت استفاده در صنایع غذایی و دارویی تبدیل کرده است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی محتوای فنولی کل، مقایسه فعّالیت های بیولوژیکی اسانس های مختلف گیاه میخک، مریم گلی، مرزه و مرزنجوش در شرایطin vitro است. روش تحقیق: در این مطالعه تجربی، میزان ترکیبات فنولی کل اسانس ها تعیین و ظرفیت آنتی اکسیدانی آنها (به روش جذب رادیکال آزاد DPPH) سنجیده شد. به منظور شناسایی ترکیبات موجود در اسانس نیز از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی (GC/MS) استفاده شد. همچنین، فعالیت ضدباکتریایی اسانسها به روش انتشار دیسک، حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت کشندگی (MBC) آنها به روش ماکرودایلوشن براث مورد ارزیابی قرار گرفت. اختلاف معنیدار دادهها توسط آنالیز واریانس یک طرفه (ANOVA) از طریق آزمون چند دامنه دانکن تعیین شد. یافتهها: بیشترین میزان فنول کل به میزان 2/37± 157/05 میلیگرم گالیک اسید به ازای گرم ماده خشک برای اسانس مرزنجوش به ثبت رسید. بالاترین درصد مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH نیز برای اسانس مرزنجوش به میزان 98/142 درصد تعیین شد. بر اساس نتایج حاصل از کروماتوگرافی GC/MS، مونوترپنها بیشترین اجزای اسانس مرزنجوش را تشکیل می دهند که بالاترین مقدار آن متعلق به آلفا_ پینن (74/04 درصد) بود. همچنین نتایج فعالیت ضدباکتریایی اسانسها نشان داد که بیشترین میزان هاله عدم رشد با قطر 0/81±44 میلی متر متعلق به اسانس مرزنجوش است. کمترین مقدار MIC و MBC به ترتیب در غلظت های 0/275 و 0/55 میلیگرم بر میلی لیتر، برای اسانسهای مرزنجوش و مرزه علیه باکتری گرم مثبت Bacillus cereus مشاهده شد. نتیجهگیری: نتایج نشان داد که اسانس های مطالعه شده به خصوص اسانس مرزنجوش دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضدباکتریایی خوبی علیــه باکتــــری ها به ویژه باکتری های گرم مثبت بوده و می توانند به عنوان یک ترکیب ضدباکتریایی مناسب در محصولات غذایی و فرآورده های بهداشتی و درمانی مطرح باشند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
فعالیت ضدباکتریایی، آنتیاکسیدانی، ترکیبات زیست فعال، اسانس
عنوان انگلیسی
Comparison of antioxidant and antibacterial activities of various herbal essential oils: An In vitro study
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Aims: Herbal essential oils (EOs) have antimicrobial and antioxidant activities due to the high amount of bioactive compounds; therefore, they are considered good candidates for applications in the food and pharmaceutical industries. The present study aimed to assess the total phenolic content and in vitro comparative study of the biological activities of EOs from different plants (e.g., clove, common sage, savory, and organum). Materials and Methods: In this experimental study, total phenolic content in EOs was determined, and their antioxidant capacity was measured by the DPPH free radical scavenging method. The components of essential oil were identified using a Gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS) device. Moreover, the antibacterial activity of EOs was evaluated by the disk diffusion method, and minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) were evaluated by the broth macro dilution method. Data were analyzed using one-way analysis of variance (ANOVA) and Duncan's multiple range test. Results: The highest content of total phenol (157.07±2.37 mg GAL/g dry weight) was recorded for EO of organum. Moreover, the highest percentage of free radical scavenging was determined at 98.142% for organum. The results of GC/MS analysis depicted that monoterpenes were the main compounds of Eos of organum, and the highest value was obtained for the alpha-pinene (74.04%). Furthermore, the results of antibacterial activity of EOs demonstrated that the highest zone of inhibition with a diameter of 44±0.81 mm was observed for the EO of organum. The lowest values of MIC and MBC were reported as 0.275 and 0.55 mg/mL for the EOs of organum and savory against gram-positive Bacillus cereus, respectively. Conclusion: As evidenced by the results of the current study, the assessed Eos, specifically those of organum, have effective antioxidant and antibacterial activity against bacteria strains, especially gram-positive ones, and can be used as safe antimicrobial compounds in food and health products.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Antibacterial activity, Antioxidant, Bioactive compounds, Essential oil
نویسندگان مقاله
آرزو علیپور | Arezou Alipour Kakroudi
Department of Microbial Biotechnology, Faculty of Biotechnology, Amol University of Special Modern Technologies, Amol, Iran
گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
سمیه رهایی | Somayeh Rahaiee
Department of Microbial Biotechnology, Faculty of Biotechnology, Amol University of Special Modern Technologies, Amol, Iran
گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
هاجر رجایی لیتکوهی | Hajar Rajaei Litkohi
Department of Nano Biotechnology, Faculty of Biotechnology, Amol University of Special Modern Technologies, Amol, Iran
گروه نانو زیست فناوری، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
سعید قنبری حسن کیاده | Saeed Ghanbari Hassan Kiadeh
Department of Microbial Biotechnology, Faculty of Biotechnology, Amol University of Special Modern Technologies, Amol, Iran
گروه زیست فناوری میکروبی، دانشکده زیست فناوری، دانشگاه تخصصی فناوریهای نوین آمل، آمل، ایران
نشانی اینترنتی
http://journal.bums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-3145-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
گیاهان دارویی
نوع مقاله منتشر شده
مقاله اصیل پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات