این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
سلامت و محیط زیست، جلد ۱۴، شماره ۳، صفحات ۴۱۳-۴۲۶

عنوان فارسی بررسی تاثیر فرایند تولید آب انگور عسگری (.Vitis vinifera L) روی باقیمانده آفت‌کش‌ها
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: آفت‌کش‌هایی که در کشاورزی مورد استفاده قرار می‌گیرند، به دلیل اثرات سوء آنها بر سلامت انسان، نگرانی‌های زیادی را ایجاد کرده‌اند. در این پژوهش اثر فرایندهای آب‌کشی، له کردن، صاف‌ کردن، شفاف‌سازی با خاک بنتونیت و پاستوریزاسیون بر میزان کاهش حشره‌کش‌های دیازینون، اتیون و فوزالون طی تولید آب ‌انگور عسگری مورد بررسی قرار گرفت. روش‌ بررسی: درخت مو انگور در طی سه مرحله رشد یعنی قبل از گل‌دهی، غوره و حین رسیدن انگور با سم‌پاشی با سموم فوزالون، دیازینون و اتیون و با غلظت 525، 600 و 750  گرم ماده فعال در هکتار سم‌پاشی شد. h 24 بعد از آخرین مرحله سم‌پاشی نمونه انگور چیده شده و در معرض فرایند آب‌کشی (s 20-30)، له‌ کردن، صاف‌ کردن، شفاف‌سازی و پاستوریزاسیون قرار گرفت. سپس غلظت باقیمانده آفت کش‌ها بعد از هر مرحله با دستگاه گاز کروماتوگرافی طیف سنج جرمی/جرمی تعیین شد. یافته‌ها: غلظت اولیه دیازینون، اتیون و فوزالون در نمونه انگور به‌ترتیب 0/640، 0/716 و mg/kg 0/550 بود. میزان کاهش دیازینون، در طی فرایندهای آب‌کشی، له کردن، صاف کردن، شفاف‌سازی با خاک بنتونیت و پاستوریزاسیون نسبت به غلظت نمونه اولیه در انگور به‌ترتیب 25/72، 41/96، 74/54، 90/21 و 100 درصد (باقیمانده یافت نشد)؛ درحالی‌که این مقادیر برای اتیون به‌ترتیب 9/78، 28/50، 69/45، 89/38، 96/74 درصد و برای فوزالون 17/32، 28/47، 46/40، 80/25، 93/28 درصد بود. تمامی فرایندها به‌طور معنی‌داری باعث کاهش میزان باقیمانده‌ها شده‌اند. نتیجه‌گیری: یافته‌ها نشان داد، فرایندها به‌طور چشمگیری قادر به کاهش باقیمانده سموم دیازینون، اتیون و فوزالون می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آفت‌کش، آلودگی، فراوری، ایمنی انگور، کروماتوگرافی گازی طیف سنج جرمی

عنوان انگلیسی Fate of pesticide residues during the grape (Vitis vinifera L.) juice production
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: The Pesticides used in agriculture have caused great concern due to their adverse effects on human health. In this study, the effect of rinsing, crushing, filtering, clarifying with bentonite and pasteurization on the reduction of diazinon, ethion and phosalone during Asari grape juice was investigated. Materials and Methods: Vineyard was sprayed during three growth stages before flowering, sour grape (ghooreh) and during grape ripening with phosalone, diazinon, ethion and in doses of 525, 600, 750 g of active substance per hectare, respectively. Twenty-four hours after the last spraying step, the grape sample was harvested and exposed to the process of rinsing (20-30 s), crushing, filtering, clarifying and pasteurizing. Then, the pesticides residue concentration was determined after each step by GC-MS/MS. Results: The initial concentrations of diazinon, ethion and phosalone in unprocessed grape samples were 0.640, 0.716 and 0.550 mg/kg, respectively. The reduction values of diazinon during the juicing processes of rinsing, crushing, filtering, clarifying with bentonite and pasteurization, in comparison with the concentration of unprocessed grapes, were 25.72, 41.96, 74.54, 90.21 and 100% (not found), respectively; while these values were 9.78, 28.50, 69.45, 89.38 and 96.74% for ethion and 17.32, 28.47, 46.40, 80.25, 93.28% for phosalone, respectively. All processes significantly reduced insecticides residue. Conclusion: Findings showed that the processes of grape juice production could significantly decrease the diazinon, ethion and phosalone residues.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Pesticide, Contamination, Processing, Grapes safety, Gas chromatography mass spectrometry

نویسندگان مقاله علیرضا رحیمی | Alireza Rahimi
Department of Food Sciences and Technology, Faculty of Nutrition Sciences and Food Technology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم تغذیه و صنایع غذایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران

نبی شریعتی‌فر | Nabi Shariatifar
Department of Environmental Health Engineering, School of Public Health, Tehran University of Medical Sciences, Tehran, Iran
گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران

علی حشمتی | Ali Heshmati
Department of Nutrition and Food Safety, Nutrition Health Research Center, Hamadan University of Medical Sciences, Hamadan, Iran
گروه علوم تغذیه و بهداشت مواد غذایی، مرکز تحقیقات سلامت تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی همدان، همدان، ایران


نشانی اینترنتی http://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-253-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات