این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
سلامت و محیط زیست، جلد ۱۴، شماره ۲، صفحات ۲۱۵-۲۲۴

عنوان فارسی تعیین باقیمانده آفت کش های ارگانوکلره در شیر خام مراکز جمع آوری شیر در شهر ارومیه در سال ۹۹
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: شیر یکی از مهمترین اجزای غذایی انسان به حساب می‌آید. استفاده مداوم از سموم دفع آفات در دهه‌های اخیر منجر به آلودگی خاک، آب، هوا و شیر و ایجاد نگرانی عمومی در جامعه شده است. مواجهه طولانی مدت با باقیمانده سموم دفع آفات در زنجیره غذایی می‌تواند مضر باشد، بنابراین نیاز به کنترل شرایط زیست‌محیطی در راستای ارتقاء شیوه‌های فرآوری غذای سالم و پایدار وجود دارد. روش بررسی: در این تحقیق 30 نمونه شیر خام گاو در مهر ماه سال 1399 به‌طور تصادفی از مراکز جمع‌آوری شیر خام در شهر ارومیه جمع‌آوری و جهت سنجش باقیمانده سموم با دستگاه گاز کروماتوگرافی با طیف سنجی جرمی GC-MS)) مورد بررسی قرار گرفت. یافته‌ها: ترکیبـات ارگـانوکلره در برخـی نمونـه‌هـای شـیرگاو خام شناسایی شدند .بالاترین میزان باقیمانده این سموم مربوط به سم لیندان (γ- HCH) با دامنه mg/kg 0/6 – 0/3 در 5 نمونه شیر بود. تعداد 15 نمونه از 30 نمونه مورد سنجش حاوی باقیمانده سم آترازین با دامنه  mg/kg1/33– 0/8 و 13 نمونه نیز دارای سم آلاکلر با دامنه   mg/kg0/5 – 0/35 بودند. سموم در تمام نمونه‌های شیر آلوده در مقادیر بیشتر از مرز بیشینه آفت‌کش (MRL) طبق مقادیر ذکر شده توسط اتحادیه اروپا وجود داشتند. نتیجه‌گیری: بررسی حاضر نشان داد که باقیمانده سموم ارگانوکلره آلاکلر، آترازین و لیندان از مقدار MRL طبق بیانیه اتحادیه اروپا (EC) بیشتر بود. همچنین این مطالعه کاهش استفاده از آفت‌کش‌های ارگانوکلره هپتاکلر، آلدرین و ایزومرهای هگزاکلروسیکلوهگزان (HCH) از نوع α،β ، γ را منعکس می‌سازد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آفت‌کش ارگانوکلره، مقدار باقیمانده، شیر خام، گاز کروماتوگرافی-طیف سنجی جرمی

عنوان انگلیسی Determination of organochlorine pesticide residues in the raw milk taken from milk collection centers in Urmia in 2020
چکیده انگلیسی مقاله Background and Objective: Milk is one of the most important components of human food. In recent decades, the continued use of pesticides has led to contamination of soil, water, air and milk and caused public concern in the community. Long-term exposure to pesticide residuals in the food chain can be harmful. Therefore, there is a need to control environmental conditions in order to improve its healthy and sustainable food processing practices. Materials and Methods: In this study, 30 samples of raw milk were randomly collected in October 2020, from milk collection centers in Urmia and the residual pesticides were determined using gas chromatography–mass spectrometry (GC-MS). Results: Organochlorine pesticides were detected in some raw milk samples. The highest concentrations of Lindane (γ-HCH) were detected with the values ranging from 0.3 to 0.6 mg/kg in 5 milk samples. Atrazine was detected in 15 samples with the values ranging from 0.8 to 1.33 mg/kg and alachlor was found in 13 samples with the varied range of 0.35 to o.5 mg/kg. Organochlorine pesticide concentrations were higher than maximum residue level (MRL) in all contaminated milk samples according to the values mentioned by the European :union:. Conclusion: This study showed that atrazine, lindane and alachlor were higher than MRL according to European Commission (EC). However, other organochlorine pesticides such as Heptachlor, Aldrin and hexachlorocyclohexane (HCH) isomers (α, β and γ) were not detected.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Organochlorine pesticide, Residue level, Raw milk, Gas chromatography–mass spectrometry

نویسندگان مقاله نعیما وکیلی ساعتلو | Naiema Vakili Saatloo
Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

تورج مهدی زاده | Tooraj Mehdizadeh
Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

جواد علی اکبرلو | Javad Aliakbarlu
Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Medicine, Urmia University, Urmia, Iran
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران

راحله طهماسبی | Rahele Tahmasebi
Research and Department of Chromatography, Iranian Academic Center for Education, Culture and Research (ACECR), Urmia, Iran
گروه پژوهشی شیمی تجزیه-کروماتوگرافی جهاد دانشگاهی واحد ارومیه، جهاد دانشگاهی ارومیه، ارومیه، ایران


نشانی اینترنتی http://ijhe.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2457-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده عمومی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات