این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی، جلد ۲۰، شماره ۷۹، صفحات ۵۹-۷۱

عنوان فارسی تفاوت بین گیاهان دارویی Froriepia subpinnata (Ledeb.) Baill. و Pimpinella anisum L. با نام عمومی اناریجه بر اساس ترکیبات عمده اسانس؛ شاخصی برای رفع ابهامات
چکیده فارسی مقاله مقدمه: گیاهان Froriepia subpinnata (Ledeb.) Baill. و .Pimpinella anisum L دو گیاه دارویی مهم از تیره چتریان هستند. این دو گیاه به دلیل نام عمومی فارسی مشابه «اناریجه»، در بازار گیاهان دارویی ایران و حتی در گزارش‌های علمی به اشتباه به جای یکدیگر استفاده می‌شوند. هدف: معرفی دقیق ریخت‌شناختی و ترکیب اسانس همراه با اثرات آنتی‌اکسیدانی گیاهان F. subpinnata و P. anisum و جلوگیری از اشتباهات و تقلبات در گیاهان مذکور و محصولات ناشی از آنها می‌باشد. روش بررسی: بخش هوایی گیاه F. subpinnata و بذر گیاه P. anisum پس از خشک شدن، پودر و اسانس آنها با استفاده از روش تقطیر توسط دستگاه کلونجر به مدت 3 ساعت استخراج و سپس ترکیبات تشکیل‌دهنده اسانس توسط کروماتوگرافی گازی متصل به طیف‌سنج جرمی مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین، با استفاده از روش‌های DPPH و FRAP قدرت مهار آنتی‌اکسیدانی اسانس‌ها تعیین شد. نتایج: در اسانس گیاه F. subpinnata ترکیبات پارا سیمن -8 -ال (51/13 درصد)، آلفا ترپینولن (7/69 درصد) و لیمونن (6/83 درصد) یافت شدند. در اسانس گیاه P. anisum نیز ترکیبات ترانس آنتول (85/65 درصد) و کارون (5/31 درصد) ترکیبات اصلی اسانس را شامل می‌شدند. قدرت مهار آنتی‌اکسیدانی به دو روش DPPH و FRAP در اسانس هر دو گیاه با غلظت 250 میکروگرم در میلی‌لیتر تقریباً مشابه و در گیاه F. subpinnata به ترتیب به میزان 53/03 و 62/72 درصد و برای گیاه P. anisum به ترتیب به میزان 50/27 و 59/91 درصد اندازه‌گیری شد. نتیجه‌گیری: نوع و میزان ترکیبات اصلی اسانس در گیاهان مطالعه شده، می‌تواند به عنوان مبنایی دقیق برای تشخیص افتراقی این گیاهان قلمداد شود. جهت شناسایی صحیح و جلوگیری از اشتباهات و تقلبات در گیاهان و محصولات گیاهی، می‌توان از همه این تفاوت‌ها به عنوان یک نشانگر فیتوشیمیایی مناسب استفاده کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اناریجه،شناسایی گیاه،ترکیبات روغن‌های فرار،اشتباهات و تقلبات،Froriepia subpinnata،Pimpinella anisum،GC-MS،

عنوان انگلیسی The differences between Froriepia subpinnata (Ledeb.) Baill. and Pimpinella anisum L. commonly named as anarijeh based on major components of the essential oil; a marker for resolve ambiguities
چکیده انگلیسی مقاله Background: Froriepia subpinnata (Ledeb.) Baill. and Pimpinella anisum L. are two important medicinal plants belong to the Apiaceae family. Due to the similar Persian name in ethnobotanical studies, namely "anarijeh", these two medicinal plants are mistakenly used instead of each other in the Iranian medicinal plants market and even in scientific reports. Objective: In this study, the correct morphological description of studied species were introduced and the chemical composition of their essential oils and their antioxidant activities were determined. Methods: The aerial parts of F. subpinnata and the seeds of P. anisum were crushed separately followed by hydro-distillation method for 3 h using a Clevenger apparatus to obtain essential oils (EOs) and their constituents were analyzed by GC/MS. Also, the potential of antioxidant inhibitory of essential oils were determined using DPPH and FRAP methods. Results: p-Cymen-8-ol (51.13 %), α-terpinolene (7.69 %) and limonene (6.83 %) were the major components of F. subpinnata EO while trans-anethole (85.65 %) and carvone (5.31 %) were the major components in P. anisum EO. The results of antioxidant activities in DPPH and FRAP assays at the concentration of 250 μg/ml were 53.03 and 62.72 % for F. subpinnata and 50.27 and 59.91 % for P. anisum, respectively. The results of antioxidant activity by DPPH and FRAP methods indicated both essential oils had almost similar potential. Conclusion: Type and the amounts of the major components of the essential oils of F. subpinnata and P. anisum can be regarded as an accurate basis for differential diagnosing the plants. These differences can be used as a good phytochemical marker in correct identification and prevention of mistakes and deceptions in herbal products.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Anarijeh,Plant Identification,Essential Oil Composition,Mistakes and Deceptions,Froriepia subpinnata,Pimpinella anisum,GC-MS

نویسندگان مقاله پویان مهربان جوبنی | Pooyan Mehrabanjoubani
Department of Basic Science, Faculty of Animal Science and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
گروه علوم پایه، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران

مجید قربانی نهوجی | Majid Ghorbani Nohooji
Medicinal Plants Research Center, Institute of Medicinal Plants, ACECR, Karaj, Iran
مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی، کرج، ایران

احسان کریمی | Ehsan Karimi
Department of Biology, Mashhad Branch, Islamic Azad University, Mashhad, Iran
گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد، مشهد، ایران

احمد عبدل زاده | Ahmad Abdolzadeh
Department of Biology, Faculty of Science, Golestan University, Gorgan, Iran
گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران


نشانی اینترنتی http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-2486-2&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده گیاهان دارویی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات