این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
فصلنامه علمی پژوهشی گیاهان دارویی
، جلد ۱۹، شماره ۷۵، صفحات ۶۵-۷۷
عنوان فارسی
بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی و فعالیت آنتیاکسیدانی کاهوی مواج (Lactuca undulata Ledeb.) در ۵ رویشگاه طبیعی ایران
چکیده فارسی مقاله
مقدمه: کاهوی مواج (Lactuca undulata Ledeb.) گیاهی یکساله از تیره کاسنی است. یکی از مهمترین ترکیبات فیتوشیمیایی سازنده این گیاه که در صنایع دارویی و غذایی اهمیت دارد، شیکوریک اسید است. هدف: هدف از تحقیق حاضر بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی و فعالیت آنتیاکسیدانی کاهوی مواج جمعآوری شده از رویشگاههای مختلف ایران است. روش بررسی: به این منظور ساقه گیاهان در فاز زایشی از قم، بیارجمند، دشت میرزابایلو در خراسان شمالی، فیروزکوه و چشمهعلی دامغان جمعآوری شدند. سپس میزان شیکوریک، کافئیک و کلروژنیک اسید با دستگاه HPLC آنالیز شدند. همچنین میزان فنل، فلاونوئید و تانن کل اندازهگیری شد. فعالیت آنتیاکسیدانی نمونهها به روش DPPH مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج: دادههای حاضر نشان داد که نمونههای جمعآوری شده از فیروزکوه، بیشترین میزان شیکوریک اسید (5/3 میلیگرم بر گرم وزن خشک) و نمونههای قم، بیشترین میزان کافئیک اسید (26/1 میلیگرم بر گرم وزن خشک) را داشتند. همچنین میزان فنل کل از 53/13 در نمونههای فیروزکوه تا 86/18 میلیگرم در هر گرم وزن خشک در نمونههای قم متغیر بود. نتایج حاصل نشان داد که میزان فلاونوئید کل در بین نمونههای جمعآوری شده از 5 منطقه مختلف در سطح 5 درصد و میزان تانن کل در سطح 1 درصد تفاوت معنیداری با یکدیگر داشتند. از طرفی دیگر بالاترین و کمترین فعالیت آنتیاکسیدانی به ترتیب مربوط به نمونههای جمعآوری شده از قم و بیارجمند بود. نتیجهگیری: نتایج حاضر نشان داد که کاهوی مواج جمعآوری شده از فیروزکوه بالاترین میزان شیکوریک اسید را داشته و میتواند به عنوان یک گیاه بومی ایران منبع مناسبی برای تولید شیکوریک اسید باشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
کاهوی مواج، اسید شیکوریک، فاز زایشی، فعالیت آنتیاکسیدانی، کافئیک اسید
عنوان انگلیسی
An investigation on phytochemical components and antioxidant activity of Luctuca undulata Ledeb. in 5 natural habitats of Iran
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Lactuca undulata is an annual herb belongs to Asteraceae family. Cichoric acid is the main component of Lactuca undulata which has different property in food and pharmaceutical industries. Objective: The goal of current research was to compare phytochemical components and antioxidant activity of Lactuca undulata which was collected from different regions of Iran. Methods: For this purpose, stem of plants were collected from Quom, Biarjemand, Mirzabiloo in north Khorasan, Firoozkooh and Damghan-Cheshmeh Ali during regenerative phase. Chicoric, Chlorogenic and Caffeic acid was evaluated by HPLC methods. Also total phenol, flavonoid and tannin contents were assayed. The antioxidant activity was measured by using DPPH assay. Results: The obtained results revealed that samples collected from Firoozkooh and Quom accumulated the highest amount of cichoric acid (3.5 mg/g Dry weight) and caffeic acid (1.26 mg/g Dry weight), respectively. Meanwhile the amount of total phenol was varied from 13.53 (in Firoozkooh collected samples) to 18.86 mg/g Dry weight (in Quom collected samples). The results showed that there was significant difference in total flavonoids (P˂ 5%) and total tannin (P˂ 1%) amount among samples collected from different regions. On the other hands, the highest and the lowest antioxidant activity was observed in samples collected from Quom and Biarjemand regions, respectively. Conclusion: The current data showed that Lactuca undulata collected from Firoozkooh contain the highest amount of cichoric acid and as an Iranian native plant can be a suitable source of cichoric acid production.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Lactuca undulata, Antioxidant activity, Cichoric acid, Caffeic acid, Regenerative phase
نویسندگان مقاله
مرتضی مفیدبجنوردی | Morteza Mofid bojnoordi
Deptartment of Biology, Faculty of Science, Golestan University, Gorgan, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
مهناز اقدسی | Mahnaz Aghdasi
Deptartment of Biology, Faculty of Science, Golestan University, Gorgan, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
محمد فاطمی | Mohammad Fatemi
Deptartment of Biology, Faculty of Science, Golestan University, Gorgan, Iran
گروه زیست شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
نشانی اینترنتی
http://jmp.ir/browse.php?a_code=A-10-2190-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
گیاهان دارویی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات