این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، جلد ۲۰، شماره ۴، صفحات ۴۹۵-۵۰۴

عنوان فارسی تأثیر رژیم غذایی کم‫ کالری متعادل و کاهش وزن جزیی روی نمره تصویر بدنی و خرده مقیاس‌های آن
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: با توجه به شیوع بالای نارضایتی بدنی و پیامدهای ناشی از آن، ضرورت دارد که مداخلات مؤثر بر کاهش آن مورد بررسی قرار گیرند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تأثیر رژیم غذایی کم‫کالری متعادل (BLCD) و کاهش وزن جزئی روی نمره تصویر بدنی و خرده مقیاس­های آن صورت گرفت. روش‌ کار: در این کارآزمایی بالینی، 74 زن داوطلب به ظاهر سالم، غیر باردار، غیر شیرده و غیر یائسه در اولین مراجعه خود به کلینیک تغذیه در شهر اردبیل در محدوده سنی 49-18 سال و نمایه توده بدنی 40- 5/27 کیلوگرم بر متر مربع در فاصله زمانی آذر تا بهمن ماه 1398 به روش نمونه­گیری تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با اندازه­گیری­های تن‌سنجی و تکمیل پرسشنامه چند بعدی نگرش فرد در مورد تصویر بدنی صورت گرفت. آزمون تی زوجی برای مقایسه تغییرات در طی 4 هفته مداخله‌ی BLCD استفاده شد.BLCD  یک رژیم انفرادی بود که با کسر 500 کیلوکالری از میانگین انرژی محاسبه شده از ثبت غذایی 3 روزه طراحی شد. یافته‌ها: بعد از 4 هفته، BLCD توانست کاهش معنی­داری در وزن (0/001=p)، نمایه‌ی توده بدنی (0/001 =p)، دور کمر (0/002 =p)، نسبت دور کمر به قد (0/012 =p)، شـــاخص حجـــم شـــکمی (0/009=p) و شاخصConicity  (0/045 =p) و افزایش معنی‌داری در خرده مقیاس­های ارزیابی تناسب (0/001 =p)، گرایش سلامت (0/03 =p)، رضایت از نواحی بدنی (0/01=p) و دل­مشغولی با اضافه وزن (0/001 =p) ایجاد نماید. نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به نظر می­رسد که کاهش وزن جزیی با مراعات BLCD در مدت 4 هفته بتواند در بهبود شاخص‌های تن‌سنجی و برخی خرده مقیاس­های تصویر بدنی از خود مؤثر بوده باشد. این نتایج از اثربخشی مداخلات کوتاه مدت حمایت می‌کنند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله رژیم غذایی کم کالری متعادل، شاخص‌های آنتروپومتریک، تصویر بدنی، زنان

عنوان انگلیسی The Effect of a Balanced Low-Calorie Diet and Slight Weight Loss on Body Image Score and Its Subscales
چکیده انگلیسی مقاله   Background & objectives: Considering the high prevalence of body image dissatisfaction and its consequences, it is necessary to consider effective interventions to reduce it. The aim of this study was to investigate the effect of a balanced low calorie diet (BLCD) and slight weight loss on the body image score and its subscales. Methods: In this clinical trial, 74 apparently healthy, non-pregnant, non-lactating and non-menopausal women (age range: 18-49 years with body mass index range: 27.5-40 kg/m2) were selected using random sampling method from a nutrition clinic in their first visit in Ardabil city between November 2019 and February 2020. Data collection was done by Anthropometric measurements and multidimensional body self-relations questionnaire. The paired T-test was used to compare the changes during 4 - week balanced low calorie diet intervention. BLCD was an individualized diet with an energy deficit of 500 calories of daily energy intake that was calculated from 3-day food records for every person. Results: After 4 weeks, BLCD resulted in a significant decrease in body weight (p=0.001), body mass index (p=0.001), waist circumference (p=0.002), waist to height ratio (p=0.012), abdominal volume index (p=0.009) and conicity index (p=0.045) and a significant increase in the subscale scores of fitness evaluation (p=0.01), health orientation (p=0.03), body area satisfaction (p=0.01) and overweight preoccupation (p=0.001). Conclusion: According to the results, it seems that even slight weight loss with a balanced low-calorie diet can be effective in improving anthropometric indices and some subscales of body image in 4 weeks. These results support the effectiveness of short-term interventions.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Balanced Low Calorie diet, Anthropometric Indices, Body Image, Women

نویسندگان مقاله فاطمه قنادی اصل | Fatemeh Ghannadiasl
Department of Food Sciences and Technology, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران

مهسا مهاجری | Mahsa Mohajeri
Digestive Disease Research Center, Ardabil University of Medical Sciences, Ardabil, Iran
مرکز تحقیقات بیماری های گوارشی و کبد، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران

ندا حسینی | Neda Hoseini
Department of Food Sciences and Technology, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Mohaghegh Ardabili University, Ardabil, Iran
گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران


نشانی اینترنتی http://jarums.arums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-601-6&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تغذیه
نوع مقاله منتشر شده مقاله اصیل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات