این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 24 آذر 1404
ارمغان دانش
، جلد ۲۵، شماره ۵، صفحات ۵۷۹-۶۰۲
عنوان فارسی
شناسایی ترکیبات اسانس گیاه دارویی همیشه بهار (Calendula officinalis L.) و مقایسه اثرات آنتیاکسیدانی اسانس آن با بوتیل هیدروکسی تولوئن در پایداری روغن خوراکی کانولا
چکیده فارسی مقاله
چکیده زمینه و هدف: روغن کانولا به علت داشتن اسیدهای چرب غیر اشباع بالا، مستعد فساد اکسیداسیونی میباشد. ﻳﻜﻲ از راهﻫـﺎی ﺟﻠـﻮﮔﻴﺮی از اﻛـﺴﻴﺪاﺳﻴﻮن روﻏـﻦﻫـﺎ و ﭼﺮﺑـﻲﻫـﺎ اﻓـﺰودن آﻧﺘـﻲاﻛـﺴﻴﺪانﻫـﺎ اﺳـﺖ، اﻣـﺎ ﺑـﺎ ﺗﻮﺟـﻪ ﺑـﻪ اﻳنﻜـﻪ آﻧﺘﻲاﻛﺴﻴﺪانﻫﺎی سنتزی به علت امکان سمی و سرطانزا بودن محدود شده است، بنابراین امروزه اسانس گیاهان دارویی و معطر به خاطر داشتن خاصیت آنتیاکسیدانی به عنوان جایگزین آنتیاکسیدانهای سنتزی در فرآوردههای غذایی مطرح میباشند. گیاه همیشه بهار (Calendula officinalis L.) گونهای از تیره کاسنی است که کاربردهای متعددی در صنایع غذایی و دارویی دارد. هدف از این مطالعه تعیین و شناسایی ترکیبات اسانس گل همیشه بهار و مقایسه اثرات آنتیاکسیدانی اسانس آن با بوتیل هیدروکسی تولوئن در پایداری روغن خوراکی کانولا بود. روش بررسی: این یک مطالعه تجربی میباشد که در سال 1398 در دانشگاه نهاوند انجام گرفت. استخراج اسانس از گلهای همیشه بهار با استفاده از دستگاه کلونجر به روش تقطیر با آب انجام شد. جداسازی و شناسایی ترکیبهای متشکله اسانس با استفاده از دستگاههای کروماتوگرافی گازی و گاز کروماتوگراف متصل شده به طیفسنج جرمی صورت گرفت. سنجش میزان ترکیبات فنلی اسانس نیز با روش فولین ﺳـﯿﻮﮐﺎﻟﺘﻮ انجام شد. ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ آنتیاکسیدانی اسانس ﺑﺎ آزﻣﻮنهای ﻣﻬﺎر رادیﮑﺎلﻫﺎی آزاد دیﻓﻨﯿﻞﭘﯿﮑﺮیﻞﻫﯿﺪرازیﻞ و بی رنگ شدن بتا کاروتن ﻣﻮرد ﺑﺮرﺳﯽ ﻗﺮار ﮔﺮﻓﺖ و ﺑﺎ آﻧﺘﯽاﮐﺴﯿﺪان ﺳﻨﺘﺰی ﺑﻮﺗﯿﻞ ﻫﯿﺪروﮐﺴﯽ ﺗﻮﻟﻮﺋﻦ (BHT) مقایسه شد. سپس اثر اسانس در چهار غلظت(100، 200، 400 و 800 پیپیام) به روغن کانولا بدون آنتیاکسیدان جهت تعیین فعالیت آنتیاکسیدانی اضافه شد. همچنین یک نمونه روغن بدون آنتیاکسیدان(نمونه شاهد) و دو نمونه روغن حاوی 100 و 200 پیپیام آﻧﺘﯽاﮐﺴﯿﺪان BHTنیز جهت مقایسه قدرت آنتیاکسیدانی اسانسها تهیه گردید. نمونههای روغن در دمای 60 درجه سانتیگراد طی 35 روز نگهداری شدند و عدد پراکسید، اسید تیوباربیتوریک، عدد اسیدی و عدد کربونیل هر هفته اندازهگیری گردید. دادههای آماری با استفاده از آزمونهای آماری چند دامنهای دانکن انجام شد. یافتهها: مهمترین ترکیبات موجود در اسانس گل همیشه بهار آلفاـ کادینول(52/49 درصد)، گاماـ کادینن(35/15 درصد) و دلتاـ کادینن(36/8 درصد) بودند. مقدار ترکیبات فنولی برابر با 63/0±74/32 میلیگرم اسید گالیک در گرم اسانس بود. میزان IC50 اسانس این گیاه 21/0±36/10 میکروگرم بر میلیلیتر تعیین شد، در حالی که این پارامتر برای BHT19/0±14/9 میکروگرم بر میلیلیتر بود. غلظت800 پیپیام اسانس گل همیشه بهار فعالیت آنتیاکسیدانی بهتری نسبت به سایر غلظتهای اسانس نشان داد. همچنین مشاهده شد که فعالیت آنتیاکسیدانی با افزایش غلظت اسانس ارتباط مستقیم داشت. در بررسی خاصیت آنتیاکسیدانی غلظتهای مختلف اسانس گل همیشه بهار در روغن کانولا مشخص شد، بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی مربوط به نمونه روغن حاوی 800 پیپیام اسانس بود که باBHT در غلظت 100 پیپیام اختلافی معنیداری نداشت(05/0p>). نتیجهگیری: اسانس گل همیشه بهار در غلظت 800 پیپیام در روغن کانولا اثر آنتیاکسیدانی داشته و میتواند آنتیاکسیدان طبیعی مناسبی به عنوان جایگزین برای آنتیاکسیدانهای سنتزی در صنعت روغن باشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
همیشه بهار، اسانس، فعالیت آنتیاکسیدانی، روغن کانولا، آلفاـ کادینول
عنوان انگلیسی
Identification of Marigold(Calendula officinalis L.) Essence Compositions and Comparison of It’s Antioxidant Effects with Butyl Hydroxy Toluene in the Stability of Canola Edible Oil
چکیده انگلیسی مقاله
Background & aim: Canola oil is prone to oxidative damage due to its high unsaturated fatty acids. One way to prevent the oxidation of oils and fats is to add antioxidants. Since synthetic compounds are limited for their toxicity and carcinogenicity, as a result today, essential oils of medicinal and aromatic plants are considered as alternatives to synthetic antioxidants in food products due to their antioxidant properties.Calendula officinalis L. is a species of chicory that has many applications in food and pharmaceutical industries. The aim of the present study was to determine the composition of marigold essential oil and compare the antioxidant effects of it's essential oil with butyl hydroxy toluene in the stability of canola edible oil. Methods: The present experimental study was conducted in Nahavand University in 2019. Essential oil was extracted from perennial herds using Clevenger apparatus by water distillation. Isolation and identification of the constituents of the essential oil were performed using gas chromatography and gas chromatographs connected to mass spectrometer. The amount of phenolic compounds in essential oils was also measured by Folin method.Antioxidant activity of essential oil was assessed by using diphenyl picrylhydrazyl (DPPH) method and β-carotene/linoleic acid system and compared with synthetic antioxidant butylated hydroxy toluene (BHT). Consequently, the effect of marigold essential oil was added to the non containing antioxidant canola oil at four concentrations (100, 200, 400 and 800 ppm) to determine antioxidant activity. Moreover, an oil sample without antioxidant and two oil samples containing 100 and 200 ppm BHT were prepared.The oils were kept at 60 °C for 35 days and peroxide, thiobarbitoric acid, acid and carbonyl values were measured every 7 day. Experimental data were analyzed using ANOVA by the SPSS version 20 software and mean comparison were done using Duncan's multiple range test. Results: The most important compounds in marigold essential oil were alpha-cadinol (49.52%), gamma-cadinen (15.35%) and delta-cadinen (8.36%) respectively. The amount of phenolic compounds was 32.74.32±63.0 mg gallic acid per gram of essential oil. The IC50 of essential oil of this plant was 36.10±21.0 μg/ml, while this parameter was 19.10±14.9 μg/ml for BHT. Concentration of 800 ppm of essential oil of marigold showed better antioxidant activity than other concentrations of essential oil. It was also observed that antioxidant activity was dose dependent. In the study of antioxidant properties of different concentrations of marigold essential oil in canola oil, it was found that the highest antioxidant activity was related to the oil sample containing 800 ppm of essential oil, which was significantly different from BHT at 100 ppm had no (p> 0.05). Conclusion: Marigold essential oil at a concentration of 800 ppm in canola oil had an antioxidant effect and could be a suitable natural antioxidant as an alternative to synthetic antioxidants in the oil industry.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Marigold, Essential oil, Antioxidant activity, Canola oil, α-cadinol
نویسندگان مقاله
زهرا ایزدی | M Agha Alikhani
Department of Horticulture Science and Engineering, Nahavand University, Nahavand, Iran
گروه علوم و مهندسی باغبانی، دانشگاه نهاوند، نهاوند، ایران
ناصر میرازی | N Mirazi
Departments of Biology, Bu Ali Sina University, Hamadan, Iran
گروه زیستشناسی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران
مجید آقاعلیخانی | M Agha Alikhani
Departments of Agrotechnology, Tarbiat Modares University, Tehran, Iran
گروه اگروتکنولوژی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران
نشانی اینترنتی
http://armaghanj.yums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1849-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
بیوشیمی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات