این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 3 دی 1404
گوارش
، جلد ۲۵، شماره ۳، صفحات ۱۷۱-۱۷۸
عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Molecular Structure Investigation of Gluten and Its Role in Celiac Disease
چکیده انگلیسی مقاله
Coeliac disease, or celiac sprue, is an autoimmune disorder of the small intestine with a genetic background. As a result of immunological responses to gluten consumption, small bowel villi will have damaged and cause malabsorption of nutrients. The symptoms of this disorder appeared due to presence of Gluten, a stored protein in the endosperm of grains such as wheat, barley and rye in the patient’s diet. Gluten made up of two protein components called gliadin and glutinine. An alcohol-soluble component, gliadin, is the main cause of Coeliac disease symptoms. The "N" terminal of gliadin usually has repetitive sequence rich in glutamine, proline, phenylalanine, and tyrosine. Due to the mechanism of Coeliac disease, trans-glutaminease and glutamic acid in the N terminal of Gluten are played very important role. On the other hand, a human leukocyte antigen, HLA-DQ2, as an internal factor, plays a major role in the immunological response. In this study, in addition to introducing the mechanism of celiac disease, the molecular structure of gluten and it interacts with HLA-DQ2 will be reviewed.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Celiac Disease, Gluten, Gliadin, Glutamic Acid, Trans-Glutaminease, HLA-DQ2
نویسندگان مقاله
| Mohammadsadegh Nadimifar
| Mohammad Rostami Nejad
| Mehran Habibi-Rezaei
| Mohammad Reza Zali
| Ali Akbar Moosavi-Movahedi
نشانی اینترنتی
http://govaresh.org/index.php/dd/article/view/2294
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
Review Article
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات