این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات نظام سلامت، جلد ۹، شماره ۱۳، صفحات ۱۵۸۵-۱۵۹۴

عنوان فارسی بررسی محتوای نگهدارنده ناتامایسین در دوغ‌های تولیدی کارخانجات لبنی با وضعیت بهداشتی متفاوت در استان اصفهان
چکیده فارسی مقاله مقدمه: ناتامایسین نگهدارنده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای است که جهت کنترل کپک و مخمر در دوغ استفاده می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__شود در حالی که براساس قوانین سازمان غذا وداروی ایران استفاده از هرگونه نگهدارنده در دوغ ممنوع است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی محتوای نگهدارنده ناتامایسین در دوغ&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های تولیدی کارخانجات لبنی با وضعیت بهداشتی متفاوت در استان اصفهان بود.. روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: این مطالعه مقطعی با هدف بررسی وضعیت مصرف ناتامایسین در استان اصفهان در تابستان 1391 در19 کارخانه لبنی تولید&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کننده دوغ با وضعیت بهداشتی متفاوت با استفاده از دستگاه HPLC انجام گرفت. جهت ارزیابی وضعیت بهداشتی کارخانجات لبنی تولیدکننده دوغ از فرم ارزیابی برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های پیش نیازی مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی استفاده گردید. قسمت اول فرم؛ شامل 8 سؤال مربوط به بهداشت کارگران، قسمت دوم؛ 17 سؤال مربوط به تولید و فراوری، قسمت سوم؛ 8 سؤال مربوط به شست&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__وشو/ ضدعفونی/ نظافت و قسمت چهارم؛11سؤال مربوط به شناسایی خطر و پایش است. پس از تکمیل فرم، کارخانجات به چهار گروه از نظر وضعیت بهداشتی به صورت کاملا&__AWT_NOKT_COMMA__quot__AWT_NOKT_COMMA__مطلوب، مطلوب، متوسط و نامطلوب تقسیم گردیدند. یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: نتایج توصیفی این مطالعه نشان&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__دهنده وجود ناتامایسین در چهار نمونه از دوغ&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های تولیدی در کارخانجات لبنی تولید&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کننده دوغ با وضعیت بهداشتی متوسط بود. بر اساس نتایج حاصل از فرم؛ به ترتیب، 3 کارخانه (7/15%)، 6 کارخانه (5/31%)، 6 کارخانه (5/31%)، 4 کارخانه (3/21%) از وضعیت بهداشتی کاملا&__AWT_NOKT_COMMA__quot__AWT_NOKT_COMMA__ مطلوب، مطلوب، متوسط و نامطلوب برخوردار بودند.&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__ نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری: پیشنهاد می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گردد که به کارگیری تدابیر بهداشتی در امر تولید و فراوری به همراه به کارگیری پیش نیازهای مربوط به شناسایی خطر و پایش در راستای اجرای سیستم HACCP، با دقت بیشتری در کارخانجات تولید&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کننده غذایی انجام گیرد تا بتوان کنترل آلودگی میکروبی در محصولات غذایی را بدون استفاده از نگهدارنده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها عملی نمود. واژه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های کلیدی: ناتامایسین، بهداشت، چک لیست ارزیابی برنامه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های پیش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__نیازی، دوغ
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Examination of Natamycin Content in Iranian Yoghurt Drink (Doogh) produced in dairy processing plants in Isfahan, Iran
چکیده انگلیسی مقاله Background: &__AWT_NOKT_COMMA__quot__AWT_NOKT_COMMA__Natamycin&__AWT_NOKT_COMMA__quot__AWT_NOKT_COMMA__ is a preservative used in Iranian Yoghurt Drink (Doogh) to control the yeast and mould growth. The usage of preservatives is forbidden in Doogh due to some adverse affect on consumer health referring to Iran- Food and Drug Organization rules. But some food manufacturers use preservative such as natamycin in Doogh.&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__ &__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__ Methods: In summer 2012, the present study was aimed to investigate the natamycin content in 39 Doogh produced in 19 active dairy processing plants with different hygiene conditions by RP-HPLC in Isfahan, Iran. The assessment of hygiene conditions was performed by Prerequisite Programme check list (PRPs) approved by Iran-Food and Drug Organization in dairy processing plants. The checklist is classified in four sections as follows: first) 8 questions for hygiene of workers__AWT_NOKT_COMMA__ second) 17 questions for production and processing__AWT_NOKT_COMMA__ third) 8 questions for washing/ disinfectant/ cleaning__AWT_NOKT_COMMA__ fourth) 11 questions for hazard identification and verification. The dairy processing plants were divided to four grades including a) completely desirable__AWT_NOKT_COMMA__ b) desirable__AWT_NOKT_COMMA__ c) medium and d) undesirable. Findings: Natamycin was found in 4 samples produced in dairy processing plants with grade &__AWT_NOKT_COMMA__quot__AWT_NOKT_COMMA__medium&__AWT_NOKT_COMMA__quot__AWT_NOKT_COMMA__. Regarding with the results of grading, 3 (15.7%), 6 (31.5%), 6(31.5%) and 4 (21.3%) of dairy processing plants had grade &__AWT_NOKT_COMMA__quot__AWT_NOKT_COMMA__completely desirable, desirable, medium and undesirable&__AWT_NOKT_COMMA__quot__AWT_NOKT_COMMA__, respectively. Conclusion: We conclude that employing the hygiene conditions accompanied with HACCP implementation could control the microbial contamination in food stuff. Therefore the usage of preservative would be limited in Doogh.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Natamycin, hygiene condition, Prerequisite Programme check list, Doogh

نویسندگان مقاله زهرا اسفندیاری | زهرا اسفندياري
معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران
معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

محمد بدیعی | محمد بديعي
معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران
معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

محمدرضا مراثی | محمدرضا مراثي
دانشيار، مركز مطالعات محيط زيست، دانشكده بهداشت، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران
دانشیار، مرکز مطالعات محیط زیست، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

رضا سرهنگ پور | رضا سرهنگ پور
آزمايشگاه مواد غذايي ابن سينا، اصفهان، ايران
آزمایشگاه مواد غذایی ابن سینا، اصفهان، ایران

الهام یزدانی | الهام يزداني
آزمايشگاه مواد غذايي ابن سينا، اصفهان، ايران
آزمایشگاه مواد غذایی ابن سینا، اصفهان، ایران

پویا محمودیان | پويا محموديان
معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران
معاونت غذا و دارو، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-452&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات