این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات نظام سلامت، جلد ۹، شماره ۱۳، صفحات ۱۶۳۸-۱۶۴۸

عنوان فارسی بررسی اثر مصرف دانه خرفه بر شاخص‌های گلیسمیک و فراسنج‌های لیپیدی سرم در بیماران دیابتی نوع دو: کارآزمایی بالینی متقاطع
چکیده فارسی مقاله مقدمه: اطلاعات محدودی در مورد اثر خرفه بر دیابت وجود دارد. اکثر مطالعات قبلی اثرات سودمند خرفه در مدل&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های حیوانی را نشان داده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__اند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر دانه خرفه بر وضعیت گلایسمیک و پروفایل لیپیدی در افراد دیابتی نوع 2 انجام شد. روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: این کار آزمایی بالینی متقاطع روی 48 فرد دیابتی انجام گرفت. شرکت&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کنندگان به صورت تصادفی به یکی از دو گروه مداخله که روزانه 10 گرم دانه خرفه آسیاب شده همراه با 240 سی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__سی ماست کم چرب (5/1%) یا گروه کنترل که روزانه تنها 240 سی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__سی ماست کم چرب (5/1%) به مدت 5 هفته دریافت کردند، تخصیص داده شدند. پس از 2 هفته دوره پاکسازی، گروه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها به مدت 5 هفته جابجا شدند. در ابتدا و انتهای هر فاز نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های خون سیاهرگی ناشتا به منظور اندازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری سطح گلوکز ناشتای پلاسما، سطح سرمی انسولین و پروفایل لیپیدی جمع&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آوری شدند. یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: میانگین سنی شرکت&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__کنندگان مطالعه 4/51 بود. پس از مصرف خرفه کاهش معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری در وزن (57/0- در برابر 09/0 کیلوگرم، 003/0=P) و نمایه توده بدنی (23/0- در برابر 02/0کیلوگرم بر متر مربع،004/0=P) مشاهده شد. علی رغم کاهش جزئی گلوکز ناشتای پلاسما (10/2- در برابر 77/2- میلی گرم بر دسی لیتر، 9/0 =P) تغییر معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری در سطح سرمی انسولین و HOMA-IR پس از مصرف خرفه دیده نشد. با اینکه مصرف خرفه باعث کاهش معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری در سطح سرمی تری&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گلیسرید (5/25- در برابر 8/1- میلی گرم بر دسی لیتر، 04/0=P) شد اما بر HDL-c, LDL-c و کلسترول تام اثر معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری نداشت. بعد از 5 هفته مصرف خرفه، کاهش معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری در فشار خون سیستولیک (33/3- در برابر 5/0 میلی متر جیوه،01/0=P) و همچنین کاهش حاشیه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای در فشار خون دیاستولیک (12/3- در برابر 93/0- میلی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__متر جیوه، 09/0=P) مشاهده شد. نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری: مصرف دانه خرفه به مدت 5 هفته در افراد دیابتی نوع دو باعث بهبود شاخص&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های تن&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__سنجی، سطح سرمی تری&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گلیسرید و فشار خون شد. مطالعات بیشتری برای اندازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری مقدار مناسب مصرفی در بیماران دیابتی مورد نیاز است. واژه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های کلیدی: خرفه، دیابت، وضعیت گلایسمیک، هیپرلیپیدمی، گیاهان دارویی
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی The effect of purslane seeds on glycemic status and lipid profiles of type 2 diabetic patients: a randomized controlled cross-over trial
چکیده انگلیسی مقاله Background: We are aware of limited data about the effects of purslane on diabetes. Earlier studies have mostly indicated the beneficial effects in animal models. This study aimed to evaluate the effect of purslane seeds on glycemic status and lipid profiles of type 2 diabetic patients. Methods: This cross-over randomized controlled clinical trial was conducted on 48 diabetic patients. Participants were randomly assigned to receive either 10 g/d purslane seeds with 240 cc low-fat yogurt (intervention group) or only 240 cc low-fat&__AWT_NOKT_COMMA__nbsp__AWT_NOKT_COMMA__ yogurt (as control group) for 5 weeks. After a 2-week washout period, subjects were moved to the alternate arm for additional 5 weeks. At baseline and end of each phase of study, fasting blood samples were collected to quantify plasma glucose levels as well as serum insulin and lipid profiles. Findings: Mean age of study participants was 51.4&__AWT_NOKT_COMMA__plusmn__AWT_NOKT_COMMA__6.0 y. We found a significant reduction in weight (-0.57 vs. 0.09 kg, P=0.003) and BMI (-0.23 vs. 0.02 kg/m2, P=0.004) following purslane seeds consumption. Despite a slight reduction in fasting plasma glucose levels (-2.10 vs -2.77 mg/dL, P=0.90), we failed to find any significant effect on serum insulin levels and HOMA-IR score after purslane seeds intake. Furthermore, purslane seeds consumption decreased serum triglyceride levels (-25.5 vs. -1.8 mg/dL, P=0.04) but could not affect serum HDL-, LDL- and total-cholesterol levels. We observed significant reduction in systolic blood pressure (-3.33vs. 0.5 mmHg, P=0.01) and a borderline significant decrease in diastolic blood pressure (-3.12 vs. -0.93 mmHg, P=0.09) after purslane intake. Conclusion: In conclusion, consumption of purslane seeds for 5 weeks in type 2 diabetic patients might improve their anthropometric measures, serum triglyceride levels and blood pressure. Further studies are required to determine the appropriate dosage for these patients.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Purslane, diabetes, glycemia, hyperlipidemia, medicinal plant

نویسندگان مقاله الهه زکی زاده | الهه زکي زاده
گروه بيوشيمي و تغذيه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشكي تهران، تهران، ايران، گروه تغذيه باليني، دانشکده علوم تغذيه و رژيم شناسي، دانشگاه علوم پزشکي تهران، ايران
گروه بیوشیمی و تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران، گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران

شیما جزایری | شيما جزايري
گروه بيوشيمي و تغذيه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشكي تهران، تهران، ايران گروه تغذيه باليني، دانشکده علوم تغذيه و رژيم شناسي، دانشاه علوم پزشکي تهران، ايران
گروه بیوشیمی و تغذیه، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران گروه تغذیه بالینی، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشاه علوم پزشکی تهران، ایران

الهام فقیه‌ایمانی | الهام فقيه‌ايماني
مرکز تحقيقات غدد، دانشگاه علوم پزشكي اصفهان، اصفهان، ايران
مرکز تحقیقات غدد، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

محمودرضا گوهری | محمودرضا گوهري
گروه آمار و رياضي، مرکز تحقيقات مديريت بيمارستاني، دانشگاه علوم پزشکي ايران، تهران، ايران
گروه آمار و ریاضی، مرکز تحقیقات مدیریت بیمارستانی، دانشگاه علوم پزشکی ایران، تهران، ایران

احمد اسماعیل‌زاده | احمد اسماعيل‌زاده
مرکز تحقيقات امنيت غذايي، گروه تغذيه جامعه، دانشکده تغذيه و علوم غذايي، دانشگاه علوم پزشکي اصفهان، اصفهان، ايران
مرکز تحقیقات امنیت غذایی، گروه تغذیه جامعه، دانشکده تغذیه و علوم غذایی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران


نشانی اینترنتی http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-458&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات