|
|
تحقیقات نظام سلامت، جلد ۹، شماره ۲، صفحات ۱۹۶-۲۰۱
|
|
|
| عنوان فارسی |
مقایسه مقدار نیترات در سبزیجات آبیاری شده با آب زایندهرود و آب چاه |
|
| چکیده فارسی مقاله |
مقدمه: دریافت زیاد نیتریت و نیترات، اثرات نامطلوبی بر سلامتی انسان دارد، از جمله عوارض آن بیماری متهموگلوبینمیا در کودکان و سرطان&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__زایی در بزرگسالان را می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__توان نام برد. سبزیجات از منابع اصلی نیتریت و نیترات در رژیم غذایی محسوب می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__شوند. این مطالعه جهت بررسی تأثیر نوع آب استفاده شده برای آبیاری بر مقدار نیترات سبزیجات انجام شد. روش&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: از منطقه شرق اصفهان تعداد 106 نمونه از 8 نوع سبزی پر مصرف (خیار، گوجه، کاهو، پیاز، تره، جعفری، اسفناج، سیب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ زمینی) آبیاری شده با آب زاینده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__رود و 106 نمونه از همان سبزیجات که با چاه آبیاری شده بود به طور تصادفی جمع&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__آوری گردید. پس از آماده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__سازی نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها مقدار نیترات و نیتریت به روش مرجع اسپکتروفتومتری اندازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری شد و داده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها با استفاده از نرم&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ها: میانگین و انحراف معیار نیترات در خیار، گوجه، پیاز، تره، کاهو، جعفری، اسفناج، سیب زمینی آبیاری شده با آب زاینده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__رود به ترتیب 1/1 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 30، 4/1 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 66/30، 59/2 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 25/45، 35/4 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 66/230، 28/19 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 8/173، 44/8 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 66/319، 47/18 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 25/321 و 2 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 25/64 میلی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گرم به ازای کیلوگرم وزن مرطوب و در خیار، گوجه، پیاز، تره، کاهو، جعفری، اسفناج، سیب زمینی آبیاری شده با آب چاه به ترتیب 91/0 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 73/26، 77/2 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 66/26، 87/2 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 41/28، 56/20 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 83/161، 2/58 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 71/275، 38/37 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 5/312، 67/28 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 311 و 06/2 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 9/116 میلی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گرم به ازای کیلوگرم وزن مرطوب بود. مقدار نیتریت به علت ناچیز بودن مقدار آن، قابل اندازه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری نبود. آزمون t مستقل نشان داد که میانگین نیترات در خیار، گوجه، پیاز و تره آبیاری شده با آب زاینده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__رود به طور معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری بیشتر از سبزیجات آبیاری شده با آب چاه بود (001/0 = P) و میانگین نیترات در جعفری و اسفناج تفاوت معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری نداشت. در ضمن میانگین نیترات سیب زمینی و کاهو آبیاری شده با آب چاه به طور معنی&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__داری بیشتر از سیب زمینی و کاهو آبیاری شده با آب چاه بود. نتیجه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__گیری: میانگین نیترات در سبزیجات مختلف یکسان نیست. خیار و گوجه کمترین میزان و جعفری و اسفناج بیشترین مقدار را در میان نمونه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های مورد بررسی داشتند و در اکثر موارد مقدار نیترات در سبزیجات آبیاری شده با آب رودخانه بیشتر است که می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__تواند به دلیل ورود فاضلاب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های صنعتی به آب رودخانه باشد که توجه خاص مسوؤلین امر را می&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__طلبد. واژه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های کلیدی: سبزیجات غده&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای، سبزیجات ریشه&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__ای، نیترات، نیتریت، آب چاه، آب رودخانه، پساب فاضلاب&zwnj__AWT_NOKT_COMMA__های صنعتی  __AWT_NOKT_COMMA__ |
|
| کلیدواژههای فارسی مقاله |
|
|
| عنوان انگلیسی |
|
|
| چکیده انگلیسی مقاله |
Background: High intake of nitrate and nitrite is harmful for human health. Vegetables are the major source of nitrate and nitrite in human diet. The objective of this study was to compare the amount of nitrate and nitrite in vegetables irrigated with Zayandehrood__AWT_QUOTE__s water and well water. Methods: 106 samples of eight top used vegetables (cucumber, tomato, onion, leek, lettuce, potato, parsley, and spinach) irrigated with Zayandehrood__AWT_QUOTE__s water and 106 samples of those vegetables irrigating with well water from east of Isfahan were randomly selected, and nitrate and nitrite levels were determined by spectrophotometric method. Findings: The mean value of nitrate in cucumber, tomato, onion, leek, lettuce, parsley, spinach, and potato irrigated with Zayandehrood__AWT_QUOTE__s water was 30 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 1.1, 30.7 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 1.4, 45.2 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 2.6, 230.7 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 4.3, 173.8 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 19.3, 319.7 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 8.4, 321.2 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 18.5 and 62.2 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 2.0, respectively. The mean nitrate level in cucumber, tomato, onion, leek, lettuce, parsley, spinach and potato irrigated with well water was 26.7 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 0.9, 26.7 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 2.8, 28.4 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 2.9, 161.8 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 20.6, 275.7 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 58.2, 312.5 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 37.4, 311 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 28.7 and 116.9 ±__AWT_NOKT_COMMA__ 0.06, respectively. Independent t-test showed that mean nitrate level in cucumber, tomato, onion and leek irrigated with Zayanderood__AWT_QUOTE__s water was significantly higher than those vegetable irrigated with well water (P = 0.001). The mean nitrate level in parsley and spinach had no statistically significant difference. Conclusion: In different vegetables, the mean nitrate level was not equal. In these samples, cucumber and tomato had the lowest amount of nitrate. Parsley and spinach had the highest amount of nitrate. The mean nitrate in the most of vegetables irrigated with Zayandehrood__AWT_QUOTE__s water was significantly higher than those vegetable irrigated with well water__AWT_NOKT_COMMA__ thus it is necessary that industrial wastes is disposed correctly because they treat our life. |
|
| کلیدواژههای انگلیسی مقاله |
Nitrate, Nitrite, Vegetable, Industrial Waste, Well Water |
|
| نویسندگان مقاله |
امالبنین کافشانی | امالبنين کافشاني PhD Candidate, Student Research Committee, Food Security and Nutrition Research Center, School of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
محمود یاحی | محمود ياحي Food Security and Nutrition Research Center, Department of Chemistry, School of Nutrition and Food Science, University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
محمد حسن انتظاری | محمد حسن انتظاري Associate Professor, Food Security and Nutrition Research Center, Department of Nutrition, Department of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
اکبر حسن زاده | اکبر حسن زاده Associate Professor, Food Security and Nutrition Research Center, Department of Nutrition, Department of Nutrition and Food Science, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
لیلی موهبت | ليلي موهبت Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
علی ترابی | علي ترابي Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran
|
|
| نشانی اینترنتی |
http://hsr.mui.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-39-497&slc_lang=fa&sid=1 |
| فایل مقاله |
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است |
| کد مقاله (doi) |
|
| زبان مقاله منتشر شده |
fa |
| موضوعات مقاله منتشر شده |
آموزش بهداشت و ارتقاء سلامت |
| نوع مقاله منتشر شده |
پژوهشی |
|
|
|
برگشت به:
صفحه اول پایگاه |
نسخه مرتبط |
نشریه مرتبط |
فهرست نشریات
|