این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Archives of Hygiene Sciences، جلد ۱۰، شماره ۲، صفحات ۱۱۷-۱۳۲

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Impacts of Carboxymethyl Cellulose Containing Propolis Extract on the Shelf Life of Trout Fillets
چکیده انگلیسی مقاله Background & Aims of the Study: The present study aimed to evaluate the impact of Carboxymethyl Cellulose (CMC) coating incorporated with Propolis Extract (PE) on the shelf life properties during storage of trout fillets. Materials and Methods: Study treatments included control, CMC, CMC-PE 1%, and CMC-PE 2%. The samples were stored in a refrigerator for 15 days, and their microbial, chemical, and sensory properties were evaluated every three days. Results: All groups showed a significant reduction in total viable counts of Pseudomonas spp., lactic acid bacteria, Enterobacteriaceae, Psychrotrophic bacteria, and yeasts/molds population compared to the control samples. In comparison, the coated samples exhibited significantly (P< 0.05) lower total volatile essential nitrogen, thiobarbituric acid, peroxide, and K values than the uncoated trout. Based on the sensory evaluation results, PE preserved the sensory characteristics significantly (P< 0.05) throughout the study. The most efficient treatment in the shelf life enhancement of the studied samples belonged to CMC-PE 2%, followed by CMC-PE 1% and then CMC. Combined treatment of CMC-PE 2% increased the shelf life of the rainbow trout fillet for 12 days during refrigerated storage. Conclusion: Eventually, incorporated PE in CMC was introduced as an alternative candidate for synthetic preservatives in refrigerated trout fillet with various health benefits.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Oncorhynchus mykiss, Propolis, Refrigeration, Carboxymethyl cellulose, Shelf life

نویسندگان مقاله بهناز بازرگانی گیلانی | Behnaz Bazargani-Gilani
Department of Food Hygiene and Quality Control, Faculty of Veterinary Science, Bu-Ali Sina University, Hamedan, Iran.
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان ایران

محمدرضا پژوهی-الموتی | Mohammadreza Pajohi-Alamoti
Department of Food Hygiene and Aquatic, Faculty of Veterinary Medicine, University of Tabriz, Tabriz, Iran.
گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان ایران

پرویز حسن زاده | Parviz Hassanzadeh
Food, Drug and Natural Products Health Research Center, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.
گروه بهداشت مواد غذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

مجتبی رئیسی | Mojtaba Raeisi
Department of Public Health, School of Health, Golestan University of Medical Sciences, Gorgan, Iran.
گروه سلامت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران


نشانی اینترنتی http://jhygiene.muq.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-100-57&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده Microbiology
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات