این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 30 آذر 1404
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
، جلد ۸، شماره ۱۸، صفحات ۱۸۳-۱۹۰
عنوان فارسی
تجزیه و تحلیل اثر شوری بر میزان کلروفیل، شاخصهای فلورسانس کلروفیل و عملکرد دانه برخی ارقام برنج
چکیده فارسی مقاله
برنج (Oryza sativa L.) تأمینکننده غذای نیمی از مردم جهان است و شوری در برخی مناطق، موجب کاهش عملکرد این گیاه میگردد. به منظور توسعه کشت برنج در مناطقی با آب یا زمینهای شور، میزان کلروفیل، شاخصهای فلورسانسکلروفیل و عملکرد دانه برخی از ارقام برنج تحت تاثیر تنش شوری، در تابستان 92-1391 در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه یاسوج، مورد ارزیابی قرار گرفتند. آزمایش بهصورت کرتهای یکبار خردشده و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. عامل اصلی، شامل 4 سطح شوری و عامل فرعی شامل 11 رقم برنج بود. نتایج تجزیه واریانس نشانداد که اثر شوری بر شاخصهای فلورسانس غیرمعنیدار ولی بر میزان کلروفیل و عملکرد دانه بسیار معنیدار (01/0p <) بود. تجزیه به مؤلفههای اصلی در هر دو شرایط تنش و بدون تنش، 6 متغیر اولیه F0، Fm، Fv، Fv/Fm، میزان کلروفیل و عملکرد دانه را در قالب 2 مؤلفه گروهبندی نمود به نحوی که در شرایط بدون تنش، مؤلفه ول شامل شاخصهای فلورسانس Fm و Fv در جهت مثبت و مؤلفه دوم، شامل حداکثر کارآیی فتوسیستم II در جهت مثبت و عملکرد دانه در جهت منفی بود. در شرایط تنش، بیشترین تأثیر در مؤلفه اول متعلق به F0 در جهت منفی و Fm و Fv/Fm در جهت مثبت و بیشترین اثر در مؤلفه دوم مربوط به کلروفیل و در جهت منفی بود. تجزیه خوشهای، ارقام برنج را بر اساس میزان فلورسانس کلروفیل و عملکرد دانه در شرایط تنش و بدونتنش، به سه خوشه گروهبندی نمود. در شرایط تنش، رقمهای غریب و لنجانعسکری در گروه متحمل قرار گرفتند. در برنامههای بهنژادی از تلاقی رقم غریب، دارای میزان کلروفیل و نسبت بالای Fv/Fm، زودرس و متحمل، رقم حسنسرایی از برنجهای مرغوب و با کیفیت بالای پخت، طول دانه بلند و دیررس و حساس به شوری، میتوان برای ایجاد ارقام مناسب برای زمینهای شور، استفاده نمود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Analysis of Salinity Effect on Chlorophyll Rate, Florescence Indices and Grain Yield of Some Rice Cultivars
چکیده انگلیسی مقاله
Rice (Oryza sativa L.) is providing food of half of the world population, and in some regions salinity stress reduces yield of this plant. In order to develop planting of rice in regions with saline water or fields, chlorophyll rate, chlorophyll fluorescence indices and grain yield of some rice cultivars were evaluated in summer, 2012, at the farm of college of Agriculture, at Yasouj University. The experiment was performed in split plot in a randomized complete block design with three replications. Main plot included 4 levels of salinity, and the subplot included 11 rice cultivars. Results from the analysis of variance showed that the effect of salinity stress on chlorophyll fluorescence indices was non-significant but was highly significant (p< 0.01) on chlorophyll rate and grain yield. Principal component analysis in stress and non-stress conditions, classified 6 primary variables of F0, Fm, Fv, Fv/Fm, chlorophyll rate and grain yield into 2 components in the way that in non-stress conditions, the first main component included Fm and Fv florescence indices in positive direction, and the second component included high efficiency photosystem II in positive and grain yield in negative direction. In stress condition, the maximum effect in the first component belonged to F0 in negative direction and Fm and Fv/Fm in positive direction, and the maximum effect in the second component related to chlorophyll in negative direction. Cluster analysis, classified rice cultivars into 3 groups based on the chlorophyll fluorescence rate and grain yield in stress and non-stress conditions. In stress conditions, Gharib and Lenjan-Askari cultivars were placed in tolerant cluster. Gharib cultivar with high chlorophyll and Fv/Fm, early maturity and salinity tolerance indices, could be used in cross to Mosa-Tarom, a sensitive, Sadri rice type, high cooking quality, long seeds and late maturity cultivar, in breeding programs to develop and provide the appropriate cultivars for saline soils.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
احمد مجیدی مهر |
رضا امیری فهلیانی | amiri fahliani
نشانی اینترنتی
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-197&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1462/article-1462-249121.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
اصلاح نباتات
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات