این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۷، شماره ۱۵، صفحات ۹۶-۱۰۴

عنوان فارسی چند شکلی ارقام گندم نان (Triticum aestivum L.) از لحاظ ریزمغذی‌های دانه و زیر واحدهای سنگین گلوتنین
چکیده فارسی مقاله در این تحقیق سی و سه رقم و لاین گندم نان ایرانی از نظر تنوع ریزمغذی‌های آهن، روی، کلسیم، منیزیم، آمونیوم و کلر دانه و تنوع آللی زیرواحدهای سنگین گلوتنین در قالب طرح لاتیس ساده با دو تکرار در سال زراعی 1389 مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپهای مورد مطالعه از لحاظ همه صفات بجز میزان منیزیم و آمونیوم دانه اختلاف معنیداری وجود دارد. ضرایب همبستگی فنوتیپی بین میزان روی با آهن، منیزیم و آمونیوم دانه و همچنین همبستگی بین میزان آهن با کلسیم، منیزیم و کلر دانه معنی‌دار و مثبت بود. تجزیه خوشهای بر اساس میزان عناصر دانه ژنوتیپها را به سه گروه تفکیک نمود که بیش‌ترین فاصله ژنتیکی بین ارقام سپاهان و Line A و کم‌ترین فاصله ژنتیکی بین ارقام روشن و بزوستایا بود. در ارقام گندم نان مورد بررسی در مجموع 14 ترکیب آللی و 13 آلل تشخیص داده شد. میانگین کل امتیاز کیفیت گندم-های نان بر اساس زیرواحدهای سنگین گلوتنین در دامنه 5 تا 10 بوده و اکثر ارقام امتیازی معادل 6 داشتند. 15 درصد از ژنوتیپ‌ها امتیاز بالای کیفیت یعنی 8 تا 10 را دارا بودند. بیش‌ترین فراوانی در مکان ژنی Glu-A1 مربوط به زیرواحد Null (81/81 درصد)، در مکان Glu-B1 مربوط به زیرواحد 8+7 (4/48 درصد) و در مکان Glu-D1 مربوط به زیرواحد 12+2 (6/66 درصد) بود. در رقم سرخ تخم در مکان ژنی Glu-D1 ترکیب آللی شبیه 10+2 مشاهده شد که به صورت *10+1/2 نام‌گذاری شد. در بین ارقام مورد بررسی، رقم سایسون دارای بالاترین امتیاز (10) و بعد از آن به ترتیب ارقام پیشگام (امتیاز 9)، بهار و Line A (امتیاز 8) از لحاظ کیفیت گلوتنین بودند. همچنین Line A هم دارای بیش‌ترین میزان آهن،کلسیم و منیزیم دانه و هم دارای امتیاز مطلوب 8 از جهت کیفیت گلوتنین بود. بنابراین بسته به اهدف به‌نژادی می‌توان از این ارقام به‌عنوان والد در تلاقی‌‌ها استفاده نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گندم، SDS-PAGE، آهن، روی، گلوتنین

عنوان انگلیسی Polymorphism of High Molecular Glutenin Subunits and Seed Micronutrients in Bread Wheat Cultivars
چکیده انگلیسی مقاله In this research to investigate the variation of iron, zinc, calcium, magnesium, ammonium and chloride micronutrient and glutenin subunits allele variation, 33 wheat cultivars and lines were studied in lattice design with two replications during 2011 cropping season. The results of ANOVA showed significance differences among genotypes for all traits with except for seed magnesium and ammonium content. Simple correlation coefficients between seed zinc content with seed iron, ammonium and magnesium content and also correlations between seed iron content with the amount of seed calcium, magnesium and chloride were positive and significant. Cluster analysis based on seed micronutrients grouped the genotypes into three clusters with the highest genetic distance between Sepahan and Line A and the lowest genetic distance between Roshan and Bezostaya. In total, 14 allele combinations and 13 alleles were detected in bread wheat. The Glu-1 loci scores ranged from 5-10, with an average of 6. Fifteen percent of the genotypes had high scores from 8 to 10. The highest frequency at locus Glu-A1 was for subunit Null (81.81%), in Glu-B1 for subunit 7 +8 (48.4%) and in Glu-D1 for subunit 2+12 (66.6 %) respectively. In Sorkhtokhm variety the allelic composition at Glu-D1 locus was similar to 2+10 and was named 2/1+10*. Among the cultivars, Saysvn had the highest score (10) for glutenin quality and followed by Pishgam (score 9), Bahar and LineA (score 8). Also line A had the highest amount of iron, calcium and magnesium as well as favorite glutenin quality with scores 8. Consequently, these cultivars could be selected as the parent in crosses depending on breeding goals.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Glutenin, Iron, SDS-PAGE, Wheat, Zinc

نویسندگان مقاله مینا صیفی |


جعفر احمدی |


محمدحسین فتوکیان | mohammad hossein



نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-125&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1462/article-1462-249181.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح نباتات
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات