این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
، جلد ۶، شماره ۱۴، صفحات ۵۴-۶۶
عنوان فارسی
گروه بندی ارقام مختلف گندم از نظر تحمل شوری بر اساس برخی شاخصهای بیوشیمایی و فیزیولوژیک
چکیده فارسی مقاله
این مطالعه به منظور مقایسه و گروهبندی 52 رقم گندم از نظر فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان طراحی و اجرا شد. بررسی ارقام در شرایط آزمایشگاهی در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشگاه مراغه در سال 1391 انجام شد.گیاهچههای پرورش یافته به روش هواکشت، پس از رسیدن به مرحله 4 تا 5 برگی، به مدت 10 روز در تنش شوری 200 میلیمولار قرار گرفتند. بعد از سپری شدن زمان مذکور میزان فعالیت آنزیمهای کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز، آسکوربات پراکسیداز، انواع سوپراکسید دیسموتاز، میزان مالون دیآلدئید، پراکسید هیدروژن، سدیم، پتاسیم و کلر اندازهگیری شد. ژنوتیپها با استفاده از تجزیه خوشهای در سه گروه مجزا گروهبندی شدند. ارقامی مانند کرخه، آرتا و البرز در یک گروه متمایز دستهبندی شدند که دارای کمترین میزان پارامترهای کاتالاز، پراکسیدهیدروژن و مالون دی آلدئید و مقادیر قابل توجه آنزیمهای آنتیاکسیدان بودند. بهطور کلی اگرچه تجمع عناصر سدیم و کلر در شرایط تنش شوری در این ارقام بالاست اما به دلیل افزایش فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان شدت آسیب به بیومولکولها کاهش یافته و از بروز تنش اکسیداتیو ممانعت شدهاست. همچنین به نظر میرسد توانایی سمیتزدایی عناصر سدیم و کلر در سلولهای برگ از ویژگیهای مهم آنها باشد. به طور کلی، با توجه به ویژگیهای مختلف تحمل شوری در ارقام مورد مطالعه، میتوان آنها را در برنامههای اصلاحی مورد استفاده قرار داد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Grouping Different Wheat Varieties for Salt Tolerance using Some Biochemical and Physiological Indices
چکیده انگلیسی مقاله
In attention to wheat importance in human nutrition and its production limitations due to salt stress, this study was conducted to evaluate and grouping 52 different wheat varieties for activities of antioxidant enzymes. Seedlings in 4-5 leaf stage, which were grown in aeroponic way, were exposed to salt stress using 200 mM NaCl for 10 days. After that, activities of enzymes of catalase, glutathione peroxidase, ascorbat dehydrogenase, superoxide dismutase isozymes along to amounts of malon dialdehyde and hydrogen peroxide, Na, K and Cl were measured. Cluster analysis categorized the varieties into three distinct groups. The varieties such as Karkheh, Arta and Alborz as a distinct group had the lowest values of catalase, hydrogen peroxide and malon dialdehyde, in addition to high values of antioxidant enzymes. However, accumulation of Na and Cl under salt stress was high in the varieties but damage severity decreased because of increase in antioxidant enzymes activity that led to stop oxidative stress. Also, it is very probable that they have a special ability in leaves to detoxification Na and Cl. These genotypes were known as tolerant varieties which those may be applied in wheat breeding programs for salt tolerance. Totally, each of the varieties had some appropriate tolerance mechanisms to defense with salinity and the results clarified genetic variation in this regard.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
مجید شکرپور |
عزت اله اسفندیاری |
نشانی اینترنتی
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-104&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1462/article-1462-249190.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
اصلاح نباتات
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات