این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی
، جلد ۴، شماره ۹، صفحات ۷۷-۹۲
عنوان فارسی
تنوع ژنتیکی برخی صفات زراعی و اجزای عملکرد در لاین های اصلاحی کنجد
چکیده فارسی مقاله
برآورد تنوع ژنتیکی صفات در برنامه های بهنژادی گیاهان حائز اهمیت است و با افزایش تنوع ژنتیکی در یک جامعه، بازدهی ناشی از انتخاب افزایش مییابد. هدف از انجام این مطالعه بررسی تنوع ژنتیکی برای صفات زراعی و اجزای عملکرد در لاینهای مختلف کنجد بود. در این آزمایش، 15 لاین اصلاحی کنجد به همراه 5 توده بومی که لاینها از داخل آنها انتخاب شده بودند، در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار از لحاظ صفات زراعی و عملکرد دانه و روغن در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه صنعتی اصفهان ارزیابی شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپهای مورد مطالعه برای کلیه صفات مورد ارزیابی، اختلاف معنیداری وجود داشت. عملکرد دانه در بوته ژنوتیپها بین 02/13 تا 35 گرم، عملکرد دانه در واحد سطح آنها بین 1297 تا 3239 کیلوگرم در هکتار و محتوی روغن دانه ژنوتیپها بین 35/39 تا 19/57 درصد متغیر بود. دامنه تغییرات تعداد روز تا سبز شدن، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، طول کپسول، تعداد کپسول در بوته، وزن دانه و تعداد دانه در کپسول ژنوتیپها به ترتیب بین 4 تا 3/8 روز، 139 تا 7/172 روز، 5/116 تا 150 سانتیمتر، 2/2 تا 2/3 سانتیمتر، 64 تا 129 عدد، 454/0 تا 637/0 گرم و 69 تا 110 عدد بود. برای تمام صفات به جزء تعداد روز تا سبز شدن، وراثتپذیری عمومی بالا بدست آمد و اختلاف کمی بین ضرایب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی آنها وجود داشت. بیشترین و کمترین ضریب تنوع ژنتیکی و فنوتیپی به ترتیب برای تعداد شاخه در بوته (15/64 و 72/65%) و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی (14/2 و 37/2%) بدست آمد. تجزیه خوشهای براساس صفات ارزیابی شده ژنوتیپها را به 2 گروه 6 و 14 ژنوتیپی تفکیک کرد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Genetic Variation of Some Agronomic Traits and Yield Component in Breeding Lines of Sesame
چکیده انگلیسی مقاله
Estimation of genetic variation is very important in breeding programs and existing of high genetic variation lead to increase the response to selection. The objective of this study was to investigate genetic variation for agronomic traits and yield components in 20 entries of sesame including 15 breeding lines and 5 local populations. The genotypes were evaluated in a randomized complete block design with three replications at the research farm of Isfahan University of Technology. The results of analysis of variance showed that there were significant differences among the genotypes for all of the studied traits. Seed yield/plant, seed yield/plot and seed oil content of the genotypes varied from 13.02 to 35 g, 1297 to 3239 kg/ha and 39.35 to 57.19%, respectively. The range of days to emergence and maturity, plant height, capsule length , capsules/plant, seed weight, seeds/capsules among the genotypes were 4 to 8.3 days, 139 to 172.7 days, 116.5 to 150 cm, 2.2 to 3.2 cm, 64 to 129 capsules , 0.454 to 0.637 g and 69 to 110 seeds/capsules, respectively. High broad-sence heritability and low difference between genetic and phenotypic coefficients of variation was found for all of the studied traits, except for days to emergence. The highest and lowest genetic and phenotypic coefficients of variation were observed for branches per plant (64.15 and 65.72%) and days to 50 percent flowering (2.14 and 2.37%) respectively. Cluster analysis classified the genotypes into two distinct groups of 6 and 14 genotypes.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
نویسندگان مقاله
مینا صالحی |
نشانی اینترنتی
http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-7&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1462/article-1462-249237.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات