این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۴، شماره ۹، صفحات ۱۰۸-۱۲۱

عنوان فارسی ارزیابی مقاومت به سرمای رشد ساقه‌چه در برخی از ارقام برنج در مرحله جوانه‌زنی
چکیده فارسی مقاله در تحقیق حاضر تأثیر سرما روی رشد ساقه‌چه‌ در 18 ژنوتیپ برنج در قالب دو آزمایش جداگانه مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش اول به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. در این آزمایش، دو فاکتور شامل ژنوتیپ در 18 سطح و درجه حرارت در پنج سطح دمایی ( 9، 13، 17، 21 وC ° 25 ) بود. در دمای C ° 9 ، بذور ژنوتیپ‌ها جوانه‌ نزدند. پس از پایان اعمال هر تیمار دمایی، طول ساقه‌چه در گیاهچه‌ها اندازه‌گیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر دما ، ژنوتیپ و اثرمتقابل دو فاکتور بر طول ساقه‌چه در سطح احتمال 1 درصد معنی‌دار بود. اعمال تنش سرما موجب کاهش طول ساقه‌چه در ارقام مورد مطالعه شد. دو رقم تایچونگ و صدری بیشترین میزان طول ساقه‌چه را در سه درجه حرارت 13، 17 و C ° 21 نشان دادند. درصد کاهش طول ساقه‌چه از مقایسه طول ساقه‌چه تحت تأثیر دو تیمار دمایی 13 و C° 25 محاسبه شد. میزان کاهش طول ساقه‌چه در ارقام هاشمی، گرده و نعمت کمتر از 10 درصد بود که نشان می‌دهد این ارقام جزء ارقام مقاوم به سرما ‌بودند. آزمایش دوم به صورت طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش، بذور ابتدا به مدت 72 ساعت در دمای C° 25 قرار داده ‌شدند و سپس به مدت 96 ساعت دما روی C° 10 تنظیم شد. دما مجدداً به C° 25 افزایش داده شد و به مدت 72 ساعت تیمار دماییC° 25 روی گیاهچه‌ها اعمال گردید. طول ساقه‌چه‌ها در دو مرحله شامل پس از اعمال دمای C° 10 به مدت 96 ساعت ( طول 1 ) و اعمال دمای C° 25 به مدت 72 ساعت (طول 2) اندازه‌گیری شد. اختلاف طول ساقه‌چه در دو مرحله محاسبه و تحت عنوان رشد مجدد ساقه‌چه نامیده شد. تجزیه واریانس نشان داد که اثر ژنوتیپ بر رشد مجدد ساقه‌چه معنی‌دار بود. بر اساس دو صفت کاهش طول ساقه‌چه و رشد مجدد ساقه‌چه ، رقم گرده به عنوان رقم خیلی مقاوم تشخیص داده شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برنج، درجه حرارت، مقاومت به سرما، طول ساقه‌چه

عنوان انگلیسی Evaluation of Cold Tolerance of Coleoptile Growth In Some of Rice Cultivars at Germination Stage
چکیده انگلیسی مقاله In this research the effects of cold were evaluated on coleoptile growth of 18 rice genotypes in two separate experiments. The first experiment was carried out as factorial based on randomized complete block design with three replications. In this experiment, two factors were including genotypes at 18 levels and temperature at 5 levels (9, 13, 17, 21 and 25 C°). The seeds of genotypes don’t germinate at 9 C°. The length of coleoptile was measured in plantlets at the end of using of each temperature factor. Analysis of variance revealed that the effect of temperature, genotype and interaction effects of two factors were significant on length of coleoptile at 1% probability levels. The low temperature treatments decreased the growth of coleoptile in all of the studied cultivars. Taichung and Sadri showed a significantly bigger coleoptile length at the three low temperature treatments including 13, 17, 21 and 25 C°. The percentage of coleoptile reduction was calculated form comparison of the length of coleoptile at 13 and 25 C°. The coleoptile reduction rate was lower than 10 percentages in Hashemi, Gerde and Neamat, indicating these varieties as tolerant varieties to cold stress. Second experiment was carried out on randomized complete block design with three replications. In this experiment, the seeds were placed in 25 C° for 72 h and then the temperature was adjusted to 10 C° for 96 hr. Temperature was further increased to 25 C° and treated plantlets to this temperature for 72 h. The length of coleoptile was measured in two stage contain after 10 C° for 96 hr (length 1) and 25 C° for 72 hr (length 1). The difference between these two lengths were calculated and called coleoptile regrowth. Analysis of variance indicated that the effect of genotype were significant on coleoptile regrowth. Gerde was as a tolerant variety due to percentage of reduction in coleoptile length and coleoptile regrowth.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Rice, Temprature, Cold tolerance, Coleoptile length

نویسندگان مقاله پیمان شریفی |



نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-2-9&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1462/article-1462-249239.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات