این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 5 دی 1404
دانشور پزشکی
، جلد ۲۳، شماره ۳، صفحات ۳۵-۴۲
عنوان فارسی
پیشگوییکنندههای مصرف میوه و سبزی در دانشآموزان: کاربرد نظریه رفتار برنامهریزیشده
چکیده فارسی مقاله
مقدمه و هدف: مصرف ناکافی میوه و سبزی در دانشآموزان، نوعی عامل خطر برای [ابتلا به] برخی از بیماریهای مزمن، مانند سرطانها و بیماریهای قلبی- عروقی در بزرگسالی محسوبمیشود. این مطالعه با هدف تعیین میزان مصرف روزانه میوه و سبزی در دانشآموزان شهرستان چالدران انجامشدهاست. مواد و روشها: در این مطالعه مقطعی، 184 دانشآموز ابتدایی بهصورت تصادفی خوشهای از مدارس پسرانه انتخابشدند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محققساخته و یادآمد 24 ساعته میوه و سبزی بود. پایایی سازههای پرسشنامه محققساخته با 82/0=α تأییدشد. پس از تأیید پایایی و روایی پرسشنامه، اطلاعات جمعآوریشدند و سپس، با نرمافزار 20SPSS و آنالیزهای آماری تحلیل رگرسیون خطی، همبستگی پیرسون و آزمونهای توصیفی، مورد تجزیهوتحلیل قرارگرفتند. نتایج: نتایج نشاندادند که میانگین (انحراف معیار) مصرف میوه و سبزی، 47/1 (32/0) واحد در روز است. براساس آنالیز رگرسیونی، «هنجارهای انتزاعی، میزان پول توجیبی و قصد رفتاری»، 39% تغییرهای مصرف میوه و سبزی را پیشبینیمیکنند ( =0.39, F=10.72, p < 0.001)؛ هچنین براساس این مدل، نگرش، 20% تغییرهای قصد مصرف میوه و سبزی را پیشبینیمیکند( =0.20, F=6.68, p=0.01). نتیجهگیری: مصرف میوه در دانشآموزان، از مقدار توصیهشده سازمان بهداشت جهانی، کمتر است؛ همچنین براساس یافتههای این مطالعه، بایستی در طراحی مداخلات آموزشی برای دانشآموزان ابتدایی، به متغیرهای» قصد رفتاری و هنجارهای انتزاعی» توجهکرد؛ علاوهبرآن، وضعیت اقتصادی هم میتواند عاملی مؤثر در مصرف میوه و سبزی بهشمارآید.
کلیدواژههای فارسی مقاله
میوه و سبزی، نظریه رفتار برنامهریزیشده، دانشآموزان ابتدایی،
عنوان انگلیسی
Predictors of fruit and vegetable consumption in students: Using the theory of planned behavior
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objective: Inadequate consumption of fruits in students is a risk factor for some diseases such as cancers and cardiovascular disorders in adulthood. The purpose of this study was to predict the fruit consumption in elementary student based on the theory of planned behavior (TPB) in Chalderan. Materials and Methods: In this study, 184 students were selected through clustered randomization from male elementary schools. The data collection instruments included a researcher-made questionnaire and a 24-hour F&V recall. The reliability of the questionnaire with α=0.82 was confirmed. Data were collected after verification of the reliability and validity of the questionnaire. The data gathered were analyzed using SPSS version 20 and statistical analysis of correlation, regression and descriptive data. Results: The results showed that mean (SD) of fruit and vegetable consumption is 1.47 unit in day. According to regression analysis, subjective norms, amount of pocket money, and behavioral intention, 39% of the predicted changes of fruit and vegetable consumption ( =0/39, F=10/72, p < 0.001). As well as based on this model, attitude predicts 20% changes of intention the consumption of fruit and vegetables ( =0/20, F=6/68, p=0.01). Conclusion: Fruit consumption in students is less than the amount recommended by the World Health Organization. According to the findings of this study, there should be attention in design of educational interventions for elementary student on subjective norms and behavioral intention variables. Also, economic status can be an effective factor in the consumption of fruit and vegetables.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
میوه و سبزی, نظریه رفتار برنامهریزیشده, دانشآموزان ابتدایی
نویسندگان مقاله
توحید بابازاده |
آموزش بهداشت، مرکز پژوهشهای سلامت مبتنی بر مشارکت جامعه، پژوهشکده کاهش رفتارهای پرخطر، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
محمدحسین تقدیسی |
آموزش بهداشت، مرکز پژوهشهای سلامت مبتنی بر مشارکت جامعه، پژوهشکده کاهش رفتارهای پرخطر، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
زهرا صدقی فرد |
دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
کمال اعظم |
دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
محمدرضا وفا |
دانشکده پیرا پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
فاطمه مرادی |
مدیریت شهری و کارشناس مسئول اداره کل سلامت شهرداری تهران ، تهران، ایران
یوسف شری زاده |
آموزش بهداشت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
نشانی اینترنتی
http://daneshvarmed.shahed.ac.ir/article_1687_49e0c5c3fdd5e6371615bb6ca98f2875.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات