این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، جلد ۱، شماره ۱، صفحات ۱۰-۲۱

عنوان فارسی ارزیابی واکنش ژنوتیپ‌های برنج به تنش شوری در مرحله جوانه‌زنی
چکیده فارسی مقاله به منظور ارزیابی واکنش ژنوتیپ‌های برنج به تنش شوری در مرحله جوانه‌زنی آزمایشی در قالب طرح کرت‌های خرد شده براساس طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار در محیط هیدروپونیک اجرا شد که طی آن 16 ژنوتیپ برنج در 4 سطح شوری ‎(0، 4، 8 و 12 دسی زیمنس بر متر) مورد بررسی قرار گرفتند. در این آزمایش صفات درصد جوانه‌زنی، سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، طول ساقه‌چه، وزن خشک ریشه‌چه، وزن خشک ساقه‌چه، بیوماس کل و وزن خشک کل ریشه‌چه و ساقه‌چه اندازه‌گیری شد. براساس نتایج، درصد و سرعت جوانه‌زنی با افزایش شدت شوری کاهش یافت و مشخص شد که ژنوتیپ‌های مقاوم سرعت جوانه زنی بیشتری دارند. شوری تاثیر معنی‌داری روی همه صفات اندازه‌گیری شده به غیر از بیوماس کل داشت. سرعت جوانه‌زنی با درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه، طول ساقه‌چه و وزن خشک ریشه‌چه و وزن خشک ساقه چه همبستگی مثبت و معنی‌داری در سطح 1% نشان داد. وزن خشک ریشه چه با درصد جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و طول ساقه‌چه همبستگی مثبت و معنی‌داری در سطح 1% نشان داد. ژنوتیپ های PSBRC88 و عنبربو متحمل ترین و لاین هیبرید IR58025A/IR60819R حساسترین ژنوتیپ به شوری بودند. از نتایج حاصل از این آزمایش می‌توان در انتخاب ژنوتیپ‌های متحمل به شوری برای کشت استفاده کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برنج، تنش شوری، جوانه زنی، طول ریشه چه

عنوان انگلیسی Evaluating the Response of Rice Genotypes to Salinity Stress In Germination Stage
چکیده انگلیسی مقاله In order to evaluate the response of rice genotypes to salinity stress, 16 rice genotypes were assessed to 4 salinity levels (0, 4, 8, 12, dS/m) through a split plot experiment based on completely randomized design at germination stage .Germination percentage, germination rate, length of radicle, length of shoot, radicle dry weight, shoot dry weight, total biomass, and total radicle-shoot weight were measured. Results showed those germination percentage and germination rates were decreased by the increase of salinity. It was demonstrated that tolerant varieties had a more germinate. Salinity had a significant effect on all of the studied traits expect total biomass. Germination rate showed significant correlations with germination percentage, radicle length, shoot length, and dry weights of radicle and shoot (P≤0.01). Dry weight of shoot showed significant correlations with germination percentage, radicle length and shoot length. Based on germination traits, PSBRC88 and IR58025A/IR60819R were determined as salt tolerant and sensitive varieties, respectively. Results of this study would help to select for salt tolerant varieties in rice breeding programs.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله مهیار محمد زاده |


محمد نوروزی |


سید علی پیغمبری | seyed ali


علیرضا نبی پور |


محمدحسن ملکی |



نشانی اینترنتی http://jcb.sanru.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1-62&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/1462/article-1462-249290.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده اصلاح نباتات
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات