این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
دانشور پزشکی، جلد ۲۰، شماره ۳، صفحات ۵۷-۶۶

عنوان فارسی بررسی خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدباکتریایی عصاره‌های متانولی آویشن(Thymus vulgar) ، سنا (Cassia angustifolia) و شیرین‌بیان (Glycyrrhiza glabra)
چکیده فارسی مقاله  مقدمه و هدف: «آویشن، شیرین­بیان و سنا» کاربردی گسترده در طب سنتی آذربایجان شرقی دارند. ترکیب­های مؤثر که توسط عصاره متانولی از این گیاهان استخراج­می­شوند، می­تواند عاملی برای فعالیت­های زیستی این گیاهان و کاربردهای درمانی آنها باشد. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی فعالیت­های آنتی­اکسیدانی و ضدمیکروبی عصاره متانولی گیاهان مورد نظر بود. مواد و روش­ها: عصاره متانولی گیاهان مورد بررسی به روش خیساندن پودر خشک آنها و سپس تبخیر حلال به­وسیله روتاری اواپوریتور به­دست­آمد. برای آزمایش آنتی­اکسیدانی، از روش اتواکسیداسیون پیروگالول استفاده­شد؛ سنجش فعالیت­های ضدباکتریایی نیز توسط روش انتشار دیسک در برابر سه میکروارگانیسم روده­ای خانواده انتروباکتریاسه انجام­یافت. میزان حداقل غلظت بازدارنده رشد باکتری (MIC) و حداقل غلظت کشنده باکتری (MBC) نیز محاسبه­شد. نتایج: میزان فعالیت آنتی­اکسیدانی عصاره متانولی آویشن، به دوز وابسته است؛ گیاه سنا نیز به میزان کمی، خاصیت آنتی­اکسیدانی از خود نشان­داد؛ اما فعالیت آنتی­اکسیدانی خاصی در عصاره شیرین­بیان مشاهده­نشد؛ درخصوص خواص ضدباکتریایی نیز هر سه باکتری به عصاره متانولی، حساس بوده، قطر مهاری به­طور متوسط از 4 تا 15 میلی­متر نشان­دادند. نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج به­دست­آمده، «آویشن» دارای خاصیت آنتی­اکسیدانی قوی­تر و همچنین خواص ضدباکتریایی بیشتری نسبت­به دو گیاه دیگر است. درکل، نتایج متفاوت حاصل درخصوص هر گیاه به مواد تأثیرگذار موجود در عصاره متانولی هر گیاه و مقادیر آن بستگی­دارد که آن نیز وابسته به عواملی نظیر جنس، خانواده گیاه و روش عصاره­گیری است. 
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آنتی‌اکسیدان، ضدباکتریایی، عصاره متانولی، آویشن، سنا، شیرین‌بیان،

عنوان انگلیسی Evaluation of antioxidant and antibacterial effect of methanolic extract from thyme (Thymus vulgar), senna (Cassia angustifolia) and licorice (Glycyrrhiza glabra)
چکیده انگلیسی مقاله  Background and Objective: Thymus vulgar, Cassia angustifolia and Glycyrrhiza glabra are widely used in the East Azerbaijan folk medicine. Effective compounds present in these plants could be candidates for some of their biological activities and therefore for their therapeutic uses. In this study, methanolic extract of these plants was used to detect their antioxidant and antimicrobial activity. Materials and Methods: Methanolic extract of the dried powder was obtained by maceration method. Then, the solvent was removed by rotary evaporator. As antioxidant activity test, superoxide anion radical scavenging level was measured by a pyrogallol auto-oxidation system. The antibacterial activity of methanolic extract of these plants was tested by disc diffusion method against 3 enteric microorganisms. The minimal inhibitory concentrations (MIC) and the minimum bactericidal concentration (MBC) of methanolic extracts were also determined. Results: The antioxidant activity of methanolic extract of Thymus was dose-dependent The Cassia also showed antioxidant properties in small quantities, but no specific antioxidant activity of Glycyrrhiza extract was observed. The three microorganisms were sensitive to the methanolic extract of these plants and showed 4 to 15 mm zone of inhibition. Conclusion: Thyme has both stronger antioxidant and antibacterial activities than the other two plants. Generally, different results obtained for each plant depend on several factors such as amount of active ingredients contained in each plant and it also depends on genus and the family of plants, type of solvent and extraction method. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله آنتی‌اکسیدان, ضدباکتریایی, عصاره متانولی, آویشن, سنا, شیرین‌بیان

نویسندگان مقاله زهرا حجتی بناب |
گروه میکروبیولوژی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بناب

الهامه نیکخواه |
مرکز تحقیقات کاربردی دارویی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز


نشانی اینترنتی http://daneshvarmed.shahed.ac.ir/article_1530_465ff4b9190cf6497adf34fa8b52f72f.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات