این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
Iranian Journal of Fisheries Sciences، جلد ۱۹، شماره ۵، صفحات ۲۲۳۴-۲۲۴۱

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Fatty acid composition of tench (Tinca tinca L., 1758): A seasonal differentiation
چکیده انگلیسی مقاله Seasonal variations of proximate compositions and fatty acids of tench (Tinca tinca) captured from Seyhan Dam Lake were investigated. The results showed that seasonal fatty acid compositions of tench fillets in July, August and November ranged from 29.59% to 33.71% for saturated fatty acids (SFA), from 20.50% to 21.69% for monounsaturated fatty acids (MUFAs) and from 26.50% to 41.85% for polyunsaturated fatty acids (PUFAs). Lipid contents of tench fillets in all seasons were statistically different (p< 0.05). The major fatty acids of tench sampled in different seasons were palmitic acid (16:0), stearic acid (18:0), palmitoleic acid (16:1ω7), oleic acid (18:1ω9), linoleic acid (LA, 18:2ω6), arachidonic acid (ARA, 20:4ω6), eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5ω3) and docosahexaenoic acid (DHA, 22:6ω3). The proportions of DHA ranged from 5.51% to 17.33%. DHA+EPA compositions of tench fillets were in the highest level of 22.47% in November. The highest ARA content was determined in November at 10.88%. The results showed that tench is a good protein and fatty acid source in human nutrition.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Tinca tinca, Seasonal changes, Fatty acids, Proximate composition

نویسندگان مقاله | A. Polat
Cukurova University


| S. Kandemir
Cukurova University


| B. Tokur
Cukurova University


| G. Ozyurt
Cukurova University



نشانی اینترنتی http://jifro.ir/browse.php?a_code=A-10-2022-1&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده Biochemistry
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات