این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
Journal of Agricultural Science and Technology
، جلد ۲۳، شماره ۳، صفحات ۶۰۳-۶۱۶
عنوان فارسی
بهره وری آب وآب مجازی ارقام جو در رژیم های متفاوت آبیاری
چکیده فارسی مقاله
کشاورزان برای بقاء در مواجهه با افزایش هزینهها نیازمند افزایش بهرهوری آب و ذخیره آب مجازی میباشند. به منظور ارزیابی بهره وری آب و آب مجازی پنج رقم جو (ریحان، نیمروز، والفجر، زهک و یوسف) در شرایط رژیم های متفاوت رطوبتی شامل آبیاری مطلوب (100 درصد ظرفیت مزرعه)، تنش آبی ملایم (75 درصد ظرفیت مزرعه)، تنش آبی شدید (50 درصد ظرفیت مزرعه) و تنش آبی خیلی شدید (25درصد ظرفیت مزرعه)، آزمایشی دو ساله و مزرعه ای در جنوب ایران در طول فصول رشد 1395و 1396 در منطقه داراب استان فارس اجرا شد. نتایج نشان داد تغییرات در تنش آبی از آبیاری مطلوب تا تنش آبی خیلی شدید به طور معنی داری با افزایش بهره وری آب و بهره وری آب اقتصادی برای کاه و عملکرد زیست توده همراه است. یک رابطه مثبت خطی و معنی داری بین عملکرد دانه و آب مجازی یافت شد و کمترین میزان آب مجازی در دامنه عملکرد بین 3314 و 3451 کیلوگرم در هکتار مشاهده گردید. جالب آن که برای همه رژیم های رطوبتی ارقام زهک و یوسف دارای بیشترین بهره وری آب برای عملکرد دانه بودند. علاوه بر این در هر دو سال آب مجازی برای عملکرد زیست توده رقم یوسف به سرعت از 410/0 متر مکعب در کیلوگرم در آبیاری مطلوب به 164/0 متر مکعب در کیلوگرم در تنش خیلی شدید کاهش یافت. مقایسه ارقام زهک و یوسف با ریحان، نیمروز و والفجر نشان داد که در شرایط تنش آبی، دو رقم اول به طور معنی داری دارای میزان آب مجازی کمتری نسبت به سایر ارقام بودند. در حقیقت ارقام یوسف و زهک کمترین میزان آب مجازی اقتصادی را در دامنه ای از 054/0 تا 091/0 متر مکعب در هر هزار ریال نشان دادند. می توان توصیه کرد که برای رسیدن به بهینه بهره وری آب اقتصادی و آب مجازی اقتصادی و بدست آوردن عملکرد پایدار در شرایط نیمه خشک، ارقام مناسبی از جو مانند زهک و یوسف می توانند با مقدار آب کمتری (25 تا 50 درصد ظرفیت مزرعه) آبیاری شوند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
عنوان انگلیسی
Water Productivity and Virtual Water of Barley Cultivars under Different Irrigation Regimes
چکیده انگلیسی مقاله
To remain viable in facing with increasing costs, farmers need to increase irrigation Water Productivity (WP) and save Virtual Water (VW). To evaluate the WP and VW for five barley cultivars (Reyhan, Nimrooz, Valfajr, Zehak, and Yusof) under different irrigation regimes [well-watered (100% Field Capacity; FC), mild water stress (75% FC), severe water stress (50% FC), and extremely severe water stress (25% FC)], a two-year field experiment was laid out in Darab, Fars Province, Iran, during 2014 and 2015 growing seasons. Results showed that change in moisture stress from well-watered to extremely severe water stress, was associated with a significant increase in WP and Economic Water Productivity (EWP) for straw and biological yield. A positive linear relationship was found between grain yield and VW, and the lowest VW was found in the range of 3,314 to 3,451 kg ha-1 of grain yield. Interestingly, for all irrigation regimes, Zehak and Yusof cultivars had greater WP for the grain yield. Furthermore, VW for biological yield of Yusof cultivar sharply decreased from 0.410 m3 kg-1 in well-watered treatment to 0.164 m3 kg-1 under extremely water stress conditions in both years. Comparison of Zehak and Yusof cultivars with Reyhan, Nimrooz and Valfajr showed that under water stress conditions, the first two cultivars showed significantly lower VW for the grain yield than the other cultivars. Indeed, Yusof and Zehak cultivars showed the lowest Economic Virtual Water (EVW), which was in the range of 0.054 to 0.091 m3 1,000 Rials-1, under extremely water stress conditions. Thus, to achieve optimum EWP and EVW and attaining stable yields under semi-arid conditions, suitable barley cultivars such as Zehak and Yusof could be irrigated with less water (i.e. 25 to 50% FC).
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Biological yield, Economic virtual water, Water productivity of grain yield, cv. Yusof, cv. Zehak.
نویسندگان مقاله
| E. Bijanzadeh
Department of Agroecology, College of Agriculture and Natural Resources of Darab, Shiraz University, Shiraz, Islamic Republic of Iran.
| M. H. Tarazkar
Department of Agricultural Economics, School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Islamic Republic of Iran.
| Y. Emam
Department of Plant Production and Genetics, School of Agriculture, Shiraz University, Shiraz, Islamic Republic of Iran.
نشانی اینترنتی
http://jast.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-49704-2&slc_lang=en&sid=23
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی اصیل
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات