این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات آفات گیاهی، جلد ۱۱، شماره ۴، صفحات ۵۱-۶۱

عنوان فارسی اثرات امولسیون سیر و دماهای پایین در کنترل شپشه‌ قرمز آرد Tribolium castaneum (Col.: Tenebrionidae)
چکیده فارسی مقاله حفاظت از محصولات کشاورزی انبار شده در برابر حمله‌ آفات، همواره به‌عنوان یکی از مشکلات اصلی جوامع بشری مطرح بوده است. با توجه به مشکلات ناشی از به­کارگیری حشره‌‌کش‌های شیمیایی، اولویت اصلی در مدیریت آفات انباری، یافتن جایگزین‌های مناسب برای این ترکیبات می‌باشد. در پژوهش حاضر، اثرات کشندگی عصاره‌ روغنی سیر (سیرینول®) و دماهای صفر و دو درجه سلسیوس در بررسی‌های جداگانه و تلفیقی روی حشرات بالغ شپشه‌ قرمز آرد Tribolium castaneum (Herbst) مورد ارزیابی قرار گرفت. بررسی‌ها­ی اثرات کشندگی عصاره‌ روغنی سیر در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی و در شرایط آزمایشگاهی با دمای 1±27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و تاریکی کامل انجام پذیرفت. بر مبنای تجزیه‌ پروبیت نتایج به‌دست آمده، مقدار LC50 سیرینول® بعد از گذشت 24، 48 و 72 ساعت برای حشرات بالغ T. castaneum به‌‌ترتیب برابر با 61/71، 96/66 و 20/61 میکرولیتر بر لیتر محاسبه شد. مدت زمان لازم برای از بین بردن 50 درصد حشرات مورد مطالعه (LT50) در دماهای صفر و دو درجه‌ سلسیوس نیز به‌ترتیب برابر با 17/82 و 15/107 ساعت به‌دست آمد. در تیمارهای تلفیقی، میزان تلفات حشرات مورد مطالعه در دو حالت استفاده از غلظت LC50 سیرینول® و قرارگیری حشرات بالغ به‌مدت 24، 48، 72، 96 و 120 ساعت در دمای صفر درجه سلسیوس و قرارگیری حشرات بالغ در دمای صفر درجه سلسیوس به‌مدت 82 ساعت و تیمار با غلظت‌های 60، 65، 70، 75 و 80 میکرولیتر بر لیتر سیرینول® مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج به‌دست آمده نشان داد که امولسیون روغنی سیرینول® و دماهای پایین مورد مطالعه قادر به ایجاد تلفات در جمعیت حشرات بالغ شپشه قرمز آرد می‌باشند. علاوه بر این، استفاده تلفیقی از این روش‌ها نیز تأثیر مطلوبی در کاهش جمعیت حشرات مورد مطالعه داشت. یافته­های ارائه شده در این پژوهش می­تواند به‌منظور کاهش اثرات نامطلوب سموم شیمیایی در برنامه­های مدیریتی شپشه­ قرمز آرد مورد استفاده قرار گیرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آفات انباری، آفت‌کش‌های گیاهی، اثرات تلفیقی، برهم‌کنش، کنترل فیزیکی،

عنوان انگلیسی Effects of garlic emulsion and low temperature in control of red flour beetle Tribolium castaneum (Col.: Tenebrionidae)
چکیده انگلیسی مقاله Protecting stored products from pest’s attacks has been often as one of the most important concerns of human societies. Regarding adverse effects of chemical insecticides, main priority in management programs of stored product pests is to find safe alternatives. In the present study, insecticide effects of garlic emulsion (Sirinol®) and low temperatures of 0 and 2 °C in the independent and integrated assays on the adult stage of red flour beetle Tribolium castaneum (Herbst) was evaluated. A completely randomized design was conducted to accomplish the experiments at 27±1 °C, R.H. of 65±5%, and darkness. Based on the results obtained from probit analyses, the LC50 values for Sirinol® on T. castaneum after 24, 48, and 72 h. were estimated as 71.61, 66.96, and 61.20 μl/l, respectively. The time required for temperatures of 0 and 2 °C to kill 50% of T. castaneum (LT50) were calculated as 82.17 and 107.15 h., respectively. In integrated assays, mortality of T. castaneum in two conditions of using LC50 of Sirinol® and exposure to low temperature of 0 °C for 24, 48, 72, 96, and 120 h. and exposure to 0 °C for 82 h. and treatment with concentrations 60, 65, 70, 75, and 80 μl/l of Sirinol®, were evaluated. The results obtained revealed that both garlic emulsion and low temperature caused considerable mortality in population of T. castaneum. Furthermore, integrated treatments had also reliable effects on this pest. The findings of present study could be so helpful for reducing adverse effects of chemical pesticides in the integrated management of red flour beetle.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله آفات انباری, آفت‌کش‌های گیاهی, اثرات تلفیقی, برهم‌کنش, کنترل فیزیکی

نویسندگان مقاله فاطمه نصراللهی |
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

مجتبی قانع جهرمی |
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

امین صدارتیان جهرمی |
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج، یاسوج، ایران

حمیده صحرائیان |
سازمان حفظ نباتات استان فارس، شیراز، ایران


نشانی اینترنتی https://iprj.guilan.ac.ir/article_5453_d1a1933b06163fc17bc6bef6eeb6b4e0.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات