این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات آفات گیاهی، جلد ۱۱، شماره ۴، صفحات ۷۷-۸۹

عنوان فارسی ترجیح میزبان گیاهی، ترجیح مرحله رشدی میزبان و رفتار سوئیچینگ زنبور Aphidius platensis (Hym.: Braconidae) نسبت به شته سبز هلو
چکیده فارسی مقاله خصوصیات فیزیکی و شیمیایی گیاه میزبان به­عنوان نخستین سطح غذایی دارای اثرات مشخصی روی موجودات واقع در سطوح بالاتر است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ترجیح میزبان گیاهی، ترجیح مرحله رشدی میزبان و رفتار سوئیچینگ زنبور Aphidius platensis Brethes, 1913 (Hymenoptera: Braconidae: Aphidiinae) به­عنوان عامل کنترل بیولوژیک شته سبز هلو Myzus persicae (Sulzer) (Hem.: Aphididae) انجام شد. در آزمایش ترجیح مرحله میزبانی از پوره­های سنین مختلف شته سبز هلو به عنوان میزبان زنبور پارازیتوئید A. platensis استفاده شد. برای تشخیص ترجیح گیاه میزبان شته سبز هلو توسط زنبور پارازیتوئید از شاخص بتای منلی استفاده شد. رفتار سوئیچینگ با استفاده از مدل مورداک، در نسبت­های مختلف پوره­های سنین سوم و چهارم شته سبز هلو بررسی شد. تمام آزمایش­ها در شرایط دمایی 1 ± 25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 70 درصد و دوره نوری 8: 16 ساعت (روشنایی: تاریکی) انجام شد. نتایج نشان داد زنبورA. platensis پوره­های سنین سوم و چهارم شته M. persicae را برای پارازیته کردن ترجیح می­دهد. ترجیح میزبانی زنبور A. platensis بین دو گیاه فلفل و بادنجان نشان ­داد که زنبور A. platensis شته­های پرورش­یافته روی گیاه فلفل (5/85 درصد) را بیشتر از گیاه بادنجان (5/28 درصد) برای پارازیته کردن ترجیح می­دهد.ترجیح پارازیتوئید­ در نسبت­های مختلف از مراحل مختلف میزبان متغیر بوده و تعداد میزبان­های پارازیت­شده با افزایش نسبت تراکم میزبان افزایش یافت (به عنوان مثال در تراکم نسبی 40 : 10 (پوره سن چهارم: پوره سن سوم) از شته M. persicae ، پوره­های سن چهارم با میانگین 5/16 به طور قابل توجهی در مقایسه با پوره­های سن سوم با میانگین 8/2 ترجیح داده ­شدند). این مطالعه نشان داد که A. platensis می­تواند به عنوان یک عامل موثر در مدیریت کنترل شته سبز هلو موردتوجه قرار گیرد. نتایج این تحقیق دانش ما را در مورد این زنبور پارازیتوئید شته‌ها گسترش می‌دهد و درک بهتری از فعل و انفعالات میزبان-پارازیتوئید نشان می‌دهد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برهمکنش میزبان- پارازیتوئید، ترجیح میزبانی، شاخص منلی، کنترل بیولوژیک،

عنوان انگلیسی Host plant preference, host stage preference and switching behavior of Aphidius platensis (Hym.: Braconidae) to green peach aphid
چکیده انگلیسی مقاله Green peach aphid, Myzus persicae (Sulzer) (Hem.: Aphididae), is a serious and global pest of vegetable and greenhouse crops. Developing a strategy for the control of this pest and creating a mass-rearing program of its parasitoid Aphidius platensis (Hym.: Braconidae) needs to be examined in terms of host plant preference, host stage preference and switching behavior of A. platensis. Host stage preference and switching behavior carried on third and fourth instars of green peach aphid and host plant preference was studied by sweet pepper and eggplant. All experiments were conducted at 25 ± 1°C, 70 ± 5% RH, and 16:8 h L: D photoperiod. Data analysis showed that A. platensis parasitized all nymphal stages of M. persicae, however, it preferred third and fourth green peach aphid instars. Furthermore, it has been revealed the parasitism rate of A. platensis on pepper-reared aphids (85.5%) was significantly higher than those reared on eggplant (28.5%). It has also been confirmed that the number of parasitized nymphs varied at different ratios of host stages (mixture of third and fourth instars) and the number of host parasitized increased with increasing the contribution of that stage in host stage ratio. These results could be useful to develop a mass-rearing program of A. platensis.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله برهمکنش میزبان- پارازیتوئید, ترجیح میزبانی, شاخص منلی, کنترل بیولوژیک

نویسندگان مقاله فاطمه خاکی |
گروه حشره شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران

علیرضا نظری |
گروه کشاورزی پایدار، پژوهشکده امنیت غذایی، واحد اراک، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران

حسین مددی |
گروه گیاه‌پزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

زهرا رفیعی کرهرودی |
گروه حشره شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، اراک، ایران


نشانی اینترنتی https://iprj.guilan.ac.ir/article_5455_4294bde1942a343dbc51104add1438fd.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات