این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 2 دی 1404
تحقیقات آفات گیاهی
، جلد ۱۱، شماره ۱، صفحات ۷۱-۸۵
عنوان فارسی
سمیت تدخینی سه اسانس گیاهی روی Phthorimaea operculella (Zeller) و تأثیر آن روی درصد پارازیتیسم زنبور Trichogramma brassicae (Bezdenko)
چکیده فارسی مقاله
در پژوهش حاضر، اثرات کشندگی و زیرکشندگی اسانسهای گیاهان مرزنجوش، ریحان و نعناع روی بید سیبزمینی (P. operculella) مورد مطالعه قرار گرفت. درصد پارازیتیسم زنبور پارازیتوئید T. brassicae روی تخمهای بید سیبزمینی تیمار شده با غلظت زیرکشنده اسانسها هم در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. تجزیه اجزای شیمیایی اسانسها توسط گاز کروماتوگرافی- طیفسنج جرمی نشان داد که کارواکرول (02/26 درصد)، استراگول (27/62 درصد) و کاروتاناستون (47/57 درصد) به ترتیب ترکیبات اصلی اسانسهای مذکور میباشند. بر اساس مقادیر LC50 برای اسانسهای مرزنجوش، ریحان و نعناع (به ترتیب 59/3 ، 53/2 و 37/2 میکرولیتر بر لیتر هوا)، اسانس نعناع بالاترین مقدار سمیت را در مقایسه با سایر اسانسهای گیاهی برای تخم بید سیبزمینی داشت. غلظت کشنده 30 درصد (LC30) اسانسهای گیاهی (به ترتیب 61/2، 20/1و 81/1میکرولیتر بر لیتر هوا) برای بررسی اثرات زیرکشندگی استفاده شدند. غلظت زیرکشنده اسانسهای گیاهی به طور معنیداری روی پارامترهای زیست بید سیبزمینی تأثیر گذاشت. کوتاهترین و طولانیترین طول دوره پیش از تخمگذاری کل (TPOP) به ترتیب در تیمار شاهد (60/19 روز) و اسانس ریحان (19/22 روز) مشاهده شد. مقادیر نرخ ذاتی افزایش جمعیت (r) در تیمارهای شاهد و اسانسهای گیاه مرزنجوش، ریحان و نعناع به ترتیب 19/0، 11/0 و 12/0 و 10/0 بر روز بود. همچنین، بیشترین درصد پارازیتیسم زنبور پارازیتوئید تریکوگراما روی بید سیبزمینی بعد از تیمار شاهد (11/81 درصد) در اسانس گیاهی ریحان (44/64 درصد) ثبت شد. نتایج نشان میدهد که کاربرد همزمان زنبور پارازیتوئید و اسانسهای گیاهی گزینه مناسبی برای مدیریت جمعیت بید سیبزمینی در انبارها میباشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
اسانسهای گیاهی، زنبور پارازیتوئید، سمیت تدخینی، بید سیبزمینی، اثرات زیرکشندگی،
عنوان انگلیسی
Fumigant toxicity of three essential oils on Phthorimaea operculella (Zeller) and their impacts on parasitism of Trichogramma brassicae (Bezdenko)
چکیده انگلیسی مقاله
In the present study, the lethal and sublethal effects of essential oils of marjoram, basil, and mint were evaluated on P. operculella. Also, the parasitism percentage of T. brassicae was assessed on the eggs of P. operculella treated with sublethal concentration (LC30) of these essential oils under laboratory conditions. The gas chromatography-mass spectroscopy analysis indicated that carvacrol (26.02%), estragole (62.27%), and carvotanacetone (57.47%) were the major constituents of the studied essential oils, respectively. Based on the LC50 values of marjoram, basil, and mint essential oils (3.59, 2.53, and 2.37 µl/liter air, respectively), the mint essential oil had the highest fumigant toxicity on the eggs of P. operculella compared to other essential oils. The LC30 values of essential oils (2.61, 1.20, and 1.81 µl/liter air, respectively) were used to evaluate the sublethal effects. The sublethal concentrations of essential oils significantly affected the parameters of P. operculella. The shortest and longest total pre-oviposition period (TPOP) were observed on control (19.60 days) and O. basilicum essential oil (22.19 days). The values estimated for intrinsic rate of increase (r) in the control and marjoram, basil, and mint essential oils were 0.19, 0.11, 0.12, 0.10 day, respectively. Also, the parasitism rate of T. brassicae was recorded on control (81.11%) followed by basil essential oil (64.44%). These results suggested simultaneous usage of essential oils and parasitic wasps as a reliable option for sustainable managementofpotato tuber worm in the storage facilities.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
اسانسهای گیاهی, زنبور پارازیتوئید, سمیت تدخینی, بید سیبزمینی, اثرات زیرکشندگی
نویسندگان مقاله
مینا جعفری |
گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
هوشنگ رفیعی دستجردی |
گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
قدیر نوری قنبلانی |
گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
علی اصغر فتحی |
گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
مهدی حسن پور |
گروه گیاهپزشکی، دانشکده علوم کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
عسگر عباداللهی |
گروه علوم گیاهی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
نشانی اینترنتی
https://iprj.guilan.ac.ir/article_4846_cdf579e7dea59db1dcb95eb8c868e964.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات