این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 21 آذر 1404
علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
، جلد ۱۰، شماره ۴، صفحات ۵۳-۶۲
عنوان فارسی
بررسی وضعیت ناامنی غذایی خانوار و برخی عوامل اقتصادی- اجتماعی در کودکان کوتاهقد دچار اضافهوزن شهر زاهدان در سال ۱۳۹۳
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: ناامنی غذایی از مقولههایی است که تأثیر جدی بر وضعیت تغذیه افراد جامعه بجای میگذارد. تاکنون درباره وضعیت ناامنی غذایی و عوامل اجتماعی-اقتصادی خانوار مرتبط با سوءتغذیه کودکان، مطالعات محدودی انجام گرفته است. مطالعه حاضر با هدف بررسی امنیت غذایی کودکان کوتاهقد توأم با اضافهوزن، که تحت تأثیر این الگوی در حال شتاب هستند، در شهر زاهدان انجام شد. مواد و روشها: مطالعه توصیفی مقطعی طی دو مرحله انجام شد، در مرحله اول 2400 دانشآموز در محدوده سنی 7 تا 12 سال به روش نمونهگیری تصادفی طبقهبندی شده از کل شهر زاهدان انتخاب شدند. در مرحله دوم تعداد 45 دانشآموز که بر اساس استاندارد WHO بهطور همزمان دچار اضافهوزن یا چاقی (اسکور-زد نمایه توده بدن BMIZ>1) و کوتاهقدی خفیف (اسکور-زد قد برای سن HAZ<-1) بودند، بهعنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند و 90 نفر که بر اساس همان استاندارد دارای قد و وزن مناسب برای سن طبیعی خود بودند، بهمنظور افزایش توان مطالعه در نظر گرفته شدند و بهطور همزمان مورد مطالعه قرار گرفتند. کودکان کوتاهقد مبتلا به اضافهوزن و کودکان با قد و وزن طبیعی از نظر سن و جنس و دبستان باهم تطبیق داده شدند و پرسشنامههای عمومی و امنیت غذایی 18 گویهای USDA))، از طریق مصاحبه با مادر تکمیل شد. ارتباط بین متغیرهای کیفی و کمی با طبقات امنیت غذایی خانوار با آزمون کای مربع (Chi–Square)و تحلیل واریانس یکطرفه (Anova) تعیین شد. یافتهها: از بین کودکان مورد بررسی 8/57 % کوتاهقد با اضافهوزن و 1/61% کودکان با قد و وزن طبیعی، در گروه ناامن غذایی قرار گرفتند. همچنین 6/15% از کودکان کوتاهقد مبتلا به اضافهوزن و 4/4% از کودکان با قد و وزن طبیعی، در وضعیت ناامنی با گرسنگی شدید قرار داشتند که تفاوت معنیداری بین دو گروه مشاهده شد (05/0p<). ناامنی غذایی با گرسنگی شدید در کودکان کوتاهقد دارای اضافهوزن با وضعیت اقتصادی ضعیف، زندگی در منزل استیجاری، شغل سرپرست (کارگر بودن)، همچنین شاغل بودن مادر، سطح سواد پایین سرپرست (بیسواد یا خواندن- نوشتن) ارتباط معنیداری داشت. نتیجه گیری: شیوع بالای ناامنی در دو گروه مورد مطالعه، توجه هر چه بیشتر مسئولین برای رفع مشکلات اقتصادی و افزایش سواد تغذیهای را میطلبد. واژگان کلیدی: امنیت غذایی، اضافهوزن، کوتاهقدی،کودکان، زاهدان
کلیدواژههای فارسی مقاله
امنیت غذایی، اضافهوزن، کوتاهقدی،کودکان، زاهدان
عنوان انگلیسی
The Association of Food Insecurity and Dietary Patterns with Simultaneous Obesity and Stunting in Primary School Pupils of Zahedan City (Iran)
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: Prevalence of food insecurity in some parts of the country has been identified however, no studies have been conducted in Zahedan regarding co-existing of stunting and overweight and its relationship with food insecurity and dietary patterns. The aim of this study was to determine the association of food insecurity and dietary patterns with simultaneous obesity and stunting in the primary school pupils of Zahedan city, Iran. Materials and Methods: Using two-stage cluster sampling, a total of 2400 students, aged 7-12 years, were randomly selected from primary school pupils in Zahedan. From these, 45 students with (BMI Z-score, BMIZ&rsaquo1 and BMIZ&rsaquo2) and stunting (Height-for-age Z-score, WHZ<-1) were defined having stunting with concurrent overweight, and 90 pupils of the same age and gender with normal height-for-age Z-score and weight for age were selected as controls. Data were collected through face to face interview with mothers using 24-hour food-recall and USDA food insecurity and general information questionnaires. Healthy Eating Index (HEI) has been developed to track the quality of diet in different societies. HEI was calculated based on 9 components (food guide pyramid groups, the percent of fat and saturated fatty acid intake, cholesterol consumption and dietary variety score). The HEI score was categorized into three groups: less than 45 (poor diet), 45-72 (needs improvement) and more than 72 (good diet). Independent sample T test and Chi-square were used for normal distributed data and Mann-Whitney’s U test for asymmetrical distribution to compare and analyze the data among the case and control groups. Results: The prevalence food insecurity was, respectively, 57.8% and 61.1% in the stunting with concurrent overweight and children with normal height and weight. Also 15.6% of stunting with concurrent overweight and 4.4% of children with normal height and weight had food insecurity with severe hungry. The mean score of HEI was 40.9±13.53 in stunting with concurrent overweight children and 46.11±12.73 in children with normal height and weight)P< 0/05. Diet quality scores ranged from 12.5 to 70. There were no significant differences among the case and control groups for the components of HEI (P>0/05). Diet quality scores showed that all of the children have poor diet or diet that needs improvement, and none of the subjects had a “good diet”. Conclusion: The overall diet quality and nutritional habits of Zahedan primary school pupils need modification and improvement (case and control groups). Also the prevalence of food insecurity is high among Zahedan primary school students.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Food insecurity, Overweight, Stunting, Children, Zahedan
نویسندگان مقاله
میترا ستوده | m sotoudeh
school of nutrition science and diet, tehran university of medical sciences
دانشکده پرستاری و مامایی، دانشکده علوم پزشکی ایرانشهر، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی ایران (Iran university of medical sciences)
محمد صفریان | m safarian
department of nutrition amp;amp; biochemistry, faculty of medical, mashhad university of medical sciences
گروه تغذیه و بیو شیمی،دانشکده پزشکی،دانشگاه علوم پزشکی مشهد
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی مشهد (Mashhad university of medical sciences)
احمدرضا درستی | ar dorosty
department of nutrition amp;amp; biochemistry, faculty of medical, mashhad university of medical sciences
گروه تغذیه جامعه، دانشکده علوم تغذیه و رژیم شناسی، دانشگاه علوم پزشکی تهران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی تهران (Tehran university of medical sciences)
علیرضا داشی پور | ar dashipour
zahedan university of medical sciences
گروه تغذیه، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی زاهدان (Zahedan university of medical sciences)
عادله خدابخشی | a khodabakhshi
jiroft university of medical sciences
دانشکده تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی جیرفت
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی جیرفت (Jiroft university of medical sciences)
فرزانه منتظری فر | f montazerifar
دانشگاه علوم پزشکی جیرفت
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی جیرفت (Jiroft university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://nsft.sbmu.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1964-1&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تغذیه
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات