این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 19 آذر 1404
علوم و صنایع غذایی ایران
، جلد ۱۷، شماره ۱۰۷، صفحات ۱۱۹-۱۳۰
عنوان فارسی
بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره بره موم و اثر آن در جلوگیری از اکسیداسیون روغن آفتابگردان
چکیده فارسی مقاله
برهموم یک ماده صمغی جمع آوری شده توسط زنبور عسل از منابع گیاهی مختلف است. هدف از این تحقیق، ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره برهموم در روغن آفتابگردان طی زمان نگهداری بود. در این پژوهش، ابتدا ظرفیت آنتیاکسیدانی عصارههای اتانولی، متانولی و آبی برهموم با استفاده از روش DPPH ارزیابی شد. نتایج نشان داد که عصاره متانولی برهموم بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی را داشت. سپس غلظتهای مختلف عصاره متانولی (0، 5/0 و 1 درصد) به روغن آفتابگردان اضافه شده و به مدت 60 روز در دمای 25 درجه سانتیگراد نگهداری شدند. برای مقایسه عصاره بره موم با آنتیاکسیدانهای صنعتی، روغن آفتابگردان بازاری حاوی TBHQ نیز تهیه شده و همراه نمونهها نگهداری شد. در طی زمان نگهداری، هر 20 روز یک بار، اندیسهای پراکسید (PV)، اسید تیوباربیتوریک (TBARS) و اسیدی اندازهگیری شدند. دادههای حاصله با استفاده از طرح کاملا تصادفی تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد که افزودن آنتیاکسیدان به روغن آفتابگردان منجر به کاهش اندیسهای PV، TBARS و اندیس اسیدی نمونهها شد. از این نظر، غلظت 1 درصد عصاره متانولی بره موم کارآمدتر از غلظت 5/0 درصد و آنتیاکسیدان سنتزی بود. در طی زمان نگهداری، مقادیر اندیسهای اکسیداتیو نمونهها به تدریج افزایش یافت. در همه زمانهای مورد مطالعه، بالاترین میزان اکسیداسیون مربوط به روغن خام بود. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که اختلاف معنیداری بین امتیازات طعم، رنگ و پذیرش کلی روغن حاوی عصاره برهموم و روغن آفتابگردانِ بازاری وجود نداشت، اما امتیاز مربوط به بو روغن حاوی عصاره برهموم کمتر از روغن بازاری بود. این گونه به نظر میرسد که عصاره متانولی برهموم دارای فعالیت آنتیاکسیدانی است که میتوان از آن به عنوان یک آنتیاکسیدان در روغن و محصولات بر پایه روغن طی زمان نگهداری استفاده نمود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
اکسیداسیون روغن بره موم خاصیت آنتیاکسیدانی روغن آفتابگردان فراوردههای زنبورعسل
عنوان انگلیسی
Study on the antioxidant activity of propolis extract and its effect on the oxidation of sunflower oil
چکیده انگلیسی مقاله
Propolis is a resinous substance collected by honeybees from various plant sources. This study was aimed to evaluate antioxidative activities of propolis extract in sunflower oil during the storage period. In this study, the antioxidant capacities of the propolis extracts (ethanol, methanol and aqueous extracts) were determined initially using DPPH and the best extract was selected to add to oil. The results stated that the methanolic extract of propolis had the highest antioxidant activity. Then, different concentrations of methanolic extract (0, 0.5 and 1 percentage) were added to sunflower oil and incubated for 60 days at 25°C. To compare the propolis extract with synthetic antioxidants, commercial sunflower oil containing TBHQ was prepared and incubated, too. Peroxide values (PV), acidity index and thiobarbituric acid-reactive substances (TBARS) levels were measured every 20 days during the period of the study. The abtained data were analysed using completely randomized design. Results showed that the addition of antioxidant to sunflower oil lead to decrease of PV, TBARS and acidity values of samples. In this respect, 1% methanolic extract of propolis was more potent than the 0.5% extracts and synthetic Antioxidant. During storage, the amounts of oxidative indexes of samples were increased gradually. The highest amount of oxidation was observed for crude oil. The sensory results showed no significant different between flavor, color, and overall acceptance scores of oil with propolis extract and commercial Sunflower oil, but the score of odor of oil with propolis extract was lower than the commercial oil. It seems that methanolic extract of propolis is a potent antioxidant, which makes it a potential antioxidant for oil and oily products during storage.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Antioxidant activity Oxidation of oil Propolis Sunflower oil bee products
نویسندگان مقاله
مازیار اسفندیاری فرد | Mazyar Esfandiarifard
Graduated Master, Department of Food Science and Technology, Islamic Azad University, Damghan Branch, Damghan, Iran.
دانش آموخته کارشناسی ارشد. گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دامغان، دامغان، ایران.
سیدحمیدرضا ضیاءالحق | seyedhamidreza ziaolhagh
Agricultural Engineering Research Department, Semnan (Shahrood) Agricultural and Natural Resources Research and Education Center , AREEO, Shahrood, Iran.
بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان سمنان (شاهرود)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شاهرود، ایران
نشانی اینترنتی
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-26555-4&slc_lang=fa&sid=7
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات