این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۱۰، شماره ۴۶، صفحات ۴۱-۴۹

عنوان فارسی
چکیده فارسی مقاله
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Silicon and Selenium supplementations modulate antioxidant systems and mineral nutrition to mitigate salinity-alkalinity stresses in cucumber (Cucumis Sativus L.) plants under hydroponic conditions
چکیده انگلیسی مقاله Experiments were conducted to investigate the role of silicon (Si, 75, 100 mg. L-1 sodium silicate) and selenium (Se, 4, 6 mg. L-1 sodium selenate) in ameliorating the salinity (75 mM NaCl and 75 mM NaHCO3) caused strong detrimental effects on mineral ions uptake and the oxidative damage in cucumber (Cucumis Sativus L.) plants. Salinity and alkalinity stresses reduced macro and micro elements content which were significantly improved by Si and Se supplementation. Further, peroxide hydrogen was more in salinity- alkalinity stressed plants without Si and Se as compared to those supplemented with Si and Se. Si protected cucumber plants from NaCl induced oxidative damage by improving the activity of antioxidant enzymes (glutathione reductase, guaiacol peroxidase, ascorbate peroxidase).  More importantly Si and Se supplementation improved the accumulation of P, Mg, Ca, Fe, Zn, Mn and Cu. In conclusion, Si and Se mitigate the negative effects of NaCl and NaHCO3 in cucumber plants by modifying nutrient uptake and up-regulating antioxidant system.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Ascorbate peroxidase, NaCl stress, NaHCO3 stress, Nutrient uptake, Selenate

نویسندگان مقاله سید علی اصغر موسوی | Seyed Ali Asghar Mousavi
Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Vali Asr University, Rafsanjan. Iran


حمید رضا روستا | Hamid Reza Roosta
Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture and Natural Resources, Arak University, Arak. Iran


مجید اسماعیل زاده | Majid Esmaeilizadeh
Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Vali Asr University, Rafsanjan. Iran


سعید عشقی | Saeid Eshghi
Department of Horticultural Science, Faculty of Agriculture, Shiraz University, Shiraz. Iran



نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-492-1&slc_lang=en&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده en
موضوعات مقاله منتشر شده تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات