این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۱۰، شماره ۴۵، صفحات ۲۰۷-۲۳۴

عنوان فارسی واکنش های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپ های مختلف کنجد(Sesamum indicum) در شرایط تنش شوری
چکیده فارسی مقاله دانه کنجد بدلیل دارا بودن پروتئین و اسیدهای چرب غیراشباع و متابولیت­های ثانویه­ای چون لیگنان­ها، منبع مناسبی برای مصرف غذایی و سلامتی می­باشد. شوری خاک و آب یکی از مهم­ترین عوامل محدود­کننده رشد این گیاه زراعی می­باشد. با بررسی واکنش­های فیزیولوژیکی مرتبط با تحمل شوری در بین ارقام و توده­های محلی مختلف می­توان ارقام متحمل و حساس را گزینش و در برنامه­های اصلاحی و توسعه کشت و کار این دانه ­روغنی مهم به کاربرد. برای این منظور واکنش­های فیزیولوژیکی در هشت ژنوتیپ مختلف کنجد در جریان آزمایشی بصورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی با فاکتور اصلی شوری ناشی از اختلاط آب دریای خزر با آب شهری در3سطح(شاهد، 6و9 دسی­زیمنس بر متر)و فاکتور فرعی8 ژنوتیپ کنجد(شامل ژنوتیپ بابل، دشتستان2، اولتان، پاکستانی، tn-78-389 و tn-78-393، هلیل و ناز­تک­شاخه)در سه تکرار به صورت گلدانی در محیط گلخانه گروه اصلاح نباتات دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1399 مورد بررسی قرارگرفتند. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که به ترتیب در سطح شوری6و9دسی زیمنس برمتر در بین هشت ژنوتیپ مختلف کنجد مورد مطالعه، رقم اولتان با بیشترین مقدار وزن خشک کل(42/8 و27/5 گرم)، محتوای پرولین برگ(35/10 و15 میکرومول در گرم وزن تر برگ)، شاخص پایداری غشاء(65/82 %و14/74 %)، محتوای نسبی آب(33/81 %و33/69 %)، محتوای کلروفیل وکاروتنوئید برگ(بر مبنای میلی­گرم بر گرم وزن تر)کلروفیلa (74/0 و7/0)،کلروفیل کل(12/1و95/0)و کاروتنوئید(41/0و46/0)، فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان(برمبنای واحد آنزیم بر گرم وزن تر)سوپراکسیددیسموتاز(22/18 و 05/29 )، آسکوربات­پراکسیداز(9/14 و 21/19)، کاتالاز(51/1)، گایاکول­پراکسیداز (8/4و43/5)، غلظت پتاسیم(6/6 %)،شاخص نسبت غلظت سدیم به پتاسیم(06/0 % و12/0 %)و کمترین مقدار سدیم(41/0 %و7/0%)  قابلیت بیشتری نسبت به ارقام دیگر در تحمل تنش داشت و در مقابل رقم پاکستانی با کمترین مقدار وزن خشک کل(12/5 و 14/2گرم)، آمینواسید پرولین(86/5و7/6 میکرومول درگرم وزن تربرگ)، شاخص پایداری غشاء(31/66 % و86/57 %)، محتوای نسبی آب(58 % و33/48 %)، محتوای کلروفیل وکاروتنوئید برگ(بر مبنای میلی­گرم بر گرم وزن تر)کلروفیلa (46/0و37/0)، کلروفیل کل(69/0و5/0) و کاروتنوئید(25/0 و27/0)فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدان(برمبنای واحد آنزیم برگرم وزن تر)سوپراکسیددیسموتاز(61/11و31/10 )، آسکوربات­پراکسیداز(61/8 و78/8)، کاتالاز(84/0)، گایاکول پراکسیداز(77/1و16/2)، پتاسیم(68/3 %)، شاخص نسبت سدیم به پتاسیم (59/0 % و12/1 %) و بیشترین مقدار سدیم (15/2 % و57/2 %)  حساس­ترین رقم در تحمل تنش نسبت به ارقام دیگر بود. بر اساس صفات ارزیابی شده و پاسخ ارقام مورد بررسی به تنش شوری، اولتان بعنوان رقم متحمل و پاکستانی بعنوان رقم حساس به شوری نسبت به سایر ارقام مورد مطالعه شناسایی شدند. بنابراین می­توان این ارقام را برای استفاده در برنامه­های به­نژادی آتی جهت معرفی ارقام جدید پیشنهاد نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پرولین، دانه روغنی، شاخص پایداری غشاء، کلروفیل، آنزیم های آنتی اکسیدان

عنوان انگلیسی physiological and Biochemical responses of different sesame (sesamum indicum) genotypes under salinity stress
چکیده انگلیسی مقاله Sesame seeds are a good source for food and health due to their protein and unsaturated fatty acids and secondary metabolites such as lignans. Soil and water salinity is one of the most important factors limiting the growth of this crop. By examining the physiological reactions related to salinity tolerance among different landraces and cultivars, tolerant and sensitive cultivars can be selected and used in breeding programs and cultivation development of this important oilseed. For this purpose, physiological reactions in eight different sesame genotypes in a factorial experiment based on a completely randomized design with the main salinity factor due to mixing Caspian Sea water with normal water at 3 levels(control, 6 & 9 dSm-1) and sub-factor 8 Sesame genotype includes Babol, Dashtestan 2, Oltan, Pakistani, tn-78-389 and tn-78-393, Halil, Naz single-branched genotypes in three replications in pots in the greenhouse of the Plant Breeding Department of Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources in the year 2020 were examined. The results of this experiment showed that at salinity levels of 6 and 9 dS, among the eight different genotypes of sesame studied, Oltan cultivar with the highest amount of total dry weight (8.42 & 5.27 gr), proline (10.35&15 μmol/g fresh leaf weight), membrane stability index ( 82.65&74.14%), relative water content(81.33 & 69.33%), leaf chlorophyll and carotenoid content(based on mg/g fresh weight), chlorophyll a(0.74&0.7),total chlorophyll(1.12&0.95)and carotenoids(0.41&0.46)and antioxidant enzymes activities (based on enzyme unit per gram fresh weight), superoxide dismutase(18.22&29.05), ascorbate peroxidase(14.9&19.21),catalase(1.51), guaiacol peroxidase(4.8&5.43),potassium(6.6%),sodium to potassium ratio index (0.06&0.12) and the lowest amount of sodium(0.41&0.7)was more tolerant of stress than other cultivars. In contrast, Pakistani cultivar with the lowest amount of total dry weight (5.12 & 2.14 gr), proline(5.86&6.7 μmol/g fresh leaf weight), membrane stability index(66.31 & 57.86%), relative water content (58&48.33%), leaf chlorophyll and carotenoid content (based on mg / g fresh weight), chlorophyll a(0.46&0.37), total chlorophyll(0.69&0.5)and carotenoids(0.25&0.27)and Antioxidant enzymes activities (based on unit of enzyme per gram of fresh weight), superoxide dismutase (11.61&10.31), ascorbate-peroxidase (8.61&8.78),catalase(0.84),guaiacol peroxidase(1.77&2.16), potassium(3.68%), sodium to potassium ratio index(0.59&1.12)and the highest amount of sodium(2.15&2.57)was the most sensitive cultivar in stress tolerance compared to other cultivars. Based on the evaluated traits and the response of the studied cultivars to salinity stress, oltan was identified as a tolerant cultivar and Pakistani as a salinity sensitive cultivar compared to the other cultivars. Therefore, these cultivars can be suggested for use in future breeding programs to introduce new cultivars.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Caspian Sea water, Proline, Oilseed, Membrane stability index, Chlorophyll, Antioxidant enzymes.

نویسندگان مقاله نادر شهبازی | Nader Shahbazi
Department of Plant Breeding, Faculty of Crop Sciences, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, sari
گروه اصلاح نباتات، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

سیدکمال کاظمی تبار | Seyyed Kamal Kazemitabar
Department of Plant Breeding, Faculty of Crop Sciences, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, sari
گروه اصلاح نباتات، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

غفار کیانی | Ghafar kiani
Department of Plant Breeding, Faculty of Crop Sciences, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, sari
گروه اصلاح نباتات، دانشکده علوم زراعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

علی پاکدین | Ali Pakdin
Agricultural Genetics and Biotechnology Research Institute of Tabarestan, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, sari
پژوهشکده ژنتیک و زیست فناوری کشاورزی طبرستان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری

پویان مهربان | Pooyan Mehraban
Department of Basic Sciences, Sari University of Agricultural Sciences and Natural Resources, sari
گروه علوم پایه، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری،ساری


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1406-3&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات