این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۱۰، شماره ۴۲، صفحات ۱۲۷-۱۴۶

عنوان فارسی مقایسه مورفولوژیکی و بیوشیمیایی و ارزش غذایی برخی توده‌های اسفناج بومی در شرایط کشت بهاره
چکیده فارسی مقاله به­منظور بررسی مورفولوژیکی و بیوشیمیایی چهار توده بومی اسفناج "همدان"، "خاردار"، "برگ­پهن ورامین" و "پیشرفته­خاردار"در شرایط کشت بهاره اصفهان، آزمایشی بصورت طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام و جهت انتخاب بهترین توده از نظرکیفی، عملکردی و صفات فراسودمند تغذیه­ای مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد از نظر فرم و حالت بوته بجز توده "همدان"، سایر توده­ها برای برداشت مکانیکی مناسبند. بیشترین میزان عملکرد متعلق به توده "برگ­پهن ورامین" به میزان 6/52 تن در هکتار و سپس توده "خاردار" به میزان 8/30 تن درهکتار بود. توده­های این بررسی در صفات کلروفیل، کارتنوئید، فنول، پروتئین، نیترات، نیترات ردوکتاز و پتاسیم تفاوت معنی­داری نشان ندادند. توده "برگ­پهن ورامین" از نظر ترکیبات آنتی اکسیدانی و فیبر برتری معنی­دار داشت. توده "پیشرفته­خاردار" از نظر ویتامین و املاح معدنی مطلوبتر از سایرین بود. اگزالیک اسید که به عنوان عامل منفی برای تغذیه محسوب می­شود در توده "همدان" به بیشترین میزان و در توده "خاردار" و "برگ­پهن ورامین" در کمترین میزان بود. توده "همدان" با توجه به ارزش تغذیه­ای کمتر نسبت به سایرین و همچنین در کنار سایر صفات کیفی و کمی مورفولوژیکی در اولویت قرار نگرفت. بطورکلی توده­های "برگ­پهن ورامین"، "پیشرفته­خاردار" و "خاردار" به دلیل ویژگی­های مطلوب مورفولوژیکی مانند ارتفاع، وزن­تر، خشک، عملکرد و بیوشیمیایی نظیر ترکیبات آنتی اکسیدانی، فنولی، ویتامین، فیبر و املاح معدنی قابل توصیه هستند. نتایج اثر صفات کیفی و بای­پلات توده­ها نشان داد که توده "برگ­پهن ورامین" و "پیشرفته­خاردار" بطور کلی برتر از سایرین بوده و می­توان از آنها در زمینه­های اصلاحی و زراعی آتی استفاده کرد.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله توده‌های برگ‌پهن ورامین، پیشرفته‌خاردار، خاردار، Spinacea oleracea L

عنوان انگلیسی Comparison of morphological and biochemical and nutritional value of some native spinach masses in spring cultivation conditions
چکیده انگلیسی مقاله In order to study the morphology and biochemistry characteristics of endemic accessions "Hamedan", "prickly", "Varamin broadleaf" and "advanced prickly", an experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in spring conditions of Isfahan, 2018, and the best accessions were examined in terms of quality, functionality and nutritional traits. The results showed that except "Hamedan" accession, all of shape and form of plant accession are suitable for mechanical harvesting. The highest yield belonged to "Varamin broadleaf" (52.6 kg/ha) and then "prickly" accessions (30.8 kg/ha), had the highest performance. The study did not show significant differences in chlorophyll, carotenoid, phenol, protein, nitrate, nitro reductase, and potassium. The "Varamin broadleaf" accession had a significant advantage in antioxidant and fiber compounds. The "advanced prickly" accession was more desirable than others in vitamins and minerals. Oxalic acid, which is considered a negative point for nutrition, was the highest in the "Hamedan" and the lowest in the "prickly" and "Varamin broadleaf" accessions. So, "Hamedan" accession was not given priority due to its lower nutritional value, biochemical and morphological traits. In general, the accessions of "Varamin broadleaf", "advanced prickly" and "prickly" due to desirable morphological characteristics such as plant height, fresh and dry weigh, yield and biochemical componds such as antioxidant, phenolic, vitamin, fiber and mineral are recommended. According to results of qualitative and PCA analysis characteristics "Varamin broadleaf" and "advanced prickly" are generally superior to others and can be used in breeding and farming future.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله “Varamin broadleaf”, “advanced prickly”, “prickly” accessions, Spinacea oleracea L

نویسندگان مقاله رضا ابوالقاسمی | Reza Abolghasemi
Isfahan University of Technology
دانشکاه صنعتی اصفهان

مریم حقیقی | Maryam Haghighi
Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان

نعمت اله اعتمادی | Nematollah Etemadi
Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-318-17&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده باغبانی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات