این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۱۰، شماره ۴۱، صفحات ۱-۱۶
عنوان فارسی
بررسی تأثیر اسید هیومیک بر تغییرات غلظت عناصر غذایی برگ، ریشه و ساقه مرزه خوزستانی در شرایط تنش شوری
چکیده فارسی مقاله
بهمنظور بررسی اثر اسید هیومیک بر میزان جذب و تخصیص عناصر به بخشهای مختلف گیاه مرزه خوزستانی در شرایط تنش شوری، آزمایشی گلخانهای بهصورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل پنج سطح خاک کاربرد اسید هیومیک (صفر، 10، 20، 30 و 40 میلیگرم در کیلوگرم خاک) و پنج سطح تنش شوری (صفر، 25، 50، 75 و 100 میلی مولار کلرید سدیم) بود. با افزایش شدت تنش شوری از میزان وزن خشک اندام هوایی کاسته شد به گونهای که سطح 100 میلیمولار کلرید سدیم، میانگین وزنی این صفت را به میزان 16 درصد کاهش داد. در مقابل کاربرد اسید هیومیک بهویژه سطح 60 میلیگرم بر کیلوگرم، میانگین وزنی اندام هوایی را نسبت به شاهد 25 درصد افزایش داد. اثرات اصلی شوری و هیومیک اسید و همچنین اثر متقابل آنها بر غلظت عناصر اندازهگیری شده بجز نیتروژن ساقه و برگ، در سطح یک درصد معنیدار بود. نتایج نشان داد که در بین اندامهای مختلف گیاه (ریشه، ساقه و برگ) بیشترین میزان سدیم، پتاسیم، فسفر، روی و نیتروژن در برگ و به ترتیب در سطوح تیماری S4H5، S1H5، S1H4، S2H2، S1H5 و با مقادیر 5064، 9000، 13، 9/19 و 91/3 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک مشاهده شد. بیشترین غلظت آهن در بین اندامهای مختلف متعلق به ریشه و در تیمار S2H1 با مقدار 9/759 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک بود. بهطورکلی با افزایش میزان شوری و کاهش میزان هیومیک اسید غلظت املاح نظیر سدیم افزایش و از غلظت عناصر مفید و ضروری برای گیاه کاسته شد. با توجه به نتایج میتوان بیان داشت که احتمالاً استفاده خاک کاربرد اسید هیومیک در مقادیر بالا (40 و 60 میلیگرم در کیلوگرم خاک) بتواند بهواسطه تأثیر بر تغییرات عناصر غذایی اندامهای گیاهی باعث تعدیل اثرات تنش شوری شود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تنشهای غیرزیستی، عناصر ریزمغذی، کود زیستی، مرزه
عنوان انگلیسی
An investigation of effects of humic acid on changes in nutrients concentration of leaf, root and stem of Satureja khuzestanica under salinity stress
چکیده انگلیسی مقاله
To investigate the influence of humic acid on the amount of absorption and allocation of elements on different parts of Satureja khuzestanica under salinity stress conditions, a greenhouse experiment was done as factorial based on a randomized complete block design in four replications. Factors included humic acid (zero, 10, 20, 30 and 40 mg kg-1 soil), and salinity stress (zero, 25, 50, 75 and 100 mM NaCl). It was found that the shoot dry weight was decreased with increasing the intensity of salinity stress; at a level of 100 mM sodium chloride, the average of this trait was reduced by 16%. In contrast, the use of humic acid, particularly 60 mg/kg soil, increased the shoot dry weight by 25% compared to the control. The effect of humic acid, salinity, and their interaction were significant (P≤0.01) on measured characteristics except stem and leaf nitrogen. Results showed that among organs (root, stem and leaf), the highest amount of sodium, potassium, phosphorus, zinc and nitrogen (5064, 9000, 13, 19.92 and 3.91 mg kg-1 dry weight) were observed in leaf in the S1H5, S2H2, S1H4, and S1H5 treatments, respectively. Among different organs, maximum iron content (759.9 mg kg-1 of dry weight) was observed in roots under S2H1. In general, with increasing salinity and decreasing humic acid, the concentration of salts such as sodium increased whereas the concentration of useful and essential elements for the plant decreased. According to the results, it can be stated that probably soil application of humic acid at high amounts (40 and 60 mg/kg soil) can moderate the effects of salinity stress by affecting the nutrient changes of plant organs.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Abiotic stresses, micronutrients, biofertilizer, Satureja khuzestanica
نویسندگان مقاله
حدیث زارع منش | Hadis Zarehmanesh
Department of Plant Production and Genetics
دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
حمیدرضا عیسوند | Hamid Reza Eisvand
Faculty of Agriculture, Lorestan University
دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
ناصر اکبری | Naser Akbari
Faculty of Agriculture, Lorestan University
دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
احمد اسماعیلی | Ahmad Ismaili
Faculty of Agriculture, Lorestan University
دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
محمد فیضیان | Mohammad Feizian
Faculty of Agriculture, Lorestan University
دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-865-6&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات