این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۱۰، شماره ۴۱، صفحات ۹۷-۱۱۳

عنوان فارسی تتاثیر سطوح شوری آب آبیاری بر برخی صفات بیوشیمیایی گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)
چکیده فارسی مقاله گیاه آویشن از پرکاربردترین گیاهان دارویی در صنایع مختلف است که  بررسی امکان تولید آن در اراضی شور دارای اهمیت بالایی است. جهت بررسی اثر شوری آب آبیاری بر گیاه دارویی آویشن باغی (Thymus vulgaris L.)، یک آزمایش مزرعه‌ای در قالب طرح بلوک  کاملا تصادفی با سه تکرار درروستای جمال آباد از توابع ارسنجان در 120 کیلومتری شیراز در سال 1395 اجرا ­گردید. بدین‌منظور تیمارهای 1 دسی‌زیمنس بر متر (شاهد)، 4 دسی‌زیمنس بر متر و 7 دسی‌زیمنس بر متر شوری به‌صورت طبیعی و با استفاده از آب چاه های کشاورزی اعمال گردید. به منظور جلوگیری از تاثیر نوع املاح بر نتایج تحقیق، آب با شوری 9 تا 10 دسی زیمنس بر متر از چاه کشاورزی، بوسیله تانکر به مزرعه انتقال داده شد. سپس با آب با شوری 6/0دسی زیمنس بر متر ترکیب و شوری‌های مورد نظر آماده شد. اندازه گیری وزن خشک اندام‌های هوایی، میزان عناصر سدیم و پتاسیم، پرولین و اندازه­گیری مواد موثره در مرحله  پیش از گلدهی انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش شوری تا سطح 4 دسی‌زیمنس بر متر، وزن خشک اندام‌های هوایی و میزان پرولین به ترتیب 6/27 و 84/68 درصد افزایش یافت. درحالی­که افزایش شوری تا سطح 7 دسی زیمنس بر متر باعث کاهش این شاخص‌ها به ترتیب 53/49 و 86/22 درصد گردید. با افزایش شوری موازی با افزایش سدیم، مقدار پتاسیم و نسبت پتاسیم به سدیم کاهش نشان دادند.، در اثر تنش شوری برخی ترکیبات موجود در اسانس گیاه آویشن باغی، افزایش و برخی دیگر کاهش داشتند و برخی نیز تغییری نشان ندادند. می­توان چنین نتیجه گرفت به منظور آبیاری گیاه آویشن باغی با آب شور، شوری 4 دسی­زیمنس بر متر بهترین تیمار آبیاری با آب شور جهت حصول بهترین نتیجه از نظر بازده و ترکیب اسانس می­باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسانس، پرولین، تنش شوری، کروماتوگرافی-طیف سنجی، آویشن باغی.

عنوان انگلیسی The effect of salinity levels of irrigation water on some biochemical characteristics of medicinal plant of thyme (Thymus vulgaris L.)
چکیده انگلیسی مقاله Thymus vulgaris L. is one of the most widely used medicinal plants in various industries, and its feasibility is very important in saline lands.To investigate the effect of salt stress on medicinal plant garden thyme (Thymus vulgaris L.) A field experiment in a Block complete random design with three replicates was fitted. Salinity treatments used in this experiment were 1, 4 and 7 DS/m which were applied well water with natural salt for agriculture. In order to avoid the impact of the results of research on the type of salts, water with a salinity of 9 to 10 DS/m of agricultural wells, was moved to the farm. Then water with a salinity of 6 DS/m mixed and desired salinity was ready. Measurements of dry weight of stem and leaves, the amount of sodium and potassium elements, Proline and active constituents were done in the stage before flowering. The results showed that with the increase of salinity up to level 4 DS/m; the dry weight of stem and leaves and amount of proline were increased 27.6 and 68.86 percentages respectively. While the increase of salinity up to level 7 DS/m reduces these 49.53 and 22.86 percentages respectively. With an increase in salinity, the amount of sodium increased while potassium and potassium / sodium ratio showed reduced. Salt stress were increased some of the essential ingredients in the herb garden thyme and some others were reduced by salt stress. Such can be concluded in order to irrigate the plant thyme garden with salty water, the best results in terms of product yields and composition of essential oil in 4 DS/m is obtained.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله essential oil, Proline, salinity, GC/MS, Thymus vulgaris.

نویسندگان مقاله زینب خادم الحسینی | Zeinab Khademolhosseini
Payame Noor University
دانشگاه پیام نور

زینب جعفریان | Zeinab Jafarian
University of Agricultural Sciences and Natural Resources Sari
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

وحید روشن | Vahid Rowshan
Fars Agricultural and Natural Resources Research and Education Center AREEO
مرکز تحقیقات وآموزش کشاورزی و منابع طبیعی فارس

غلامحسن رنجبر | Gholamhasan Ranjbar
National Salinity Research Center Education and Extension Organization Yazd
مرکز ملی تحقیقات شوری سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی یزد


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-920-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات