این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۹، شماره ۳۹، صفحات ۱۵-۲۸

عنوان فارسی اثرات دگرآسیبی بقایای کینوا (Chenopodium quinoa willd) بر نشت الکترولیتها‌، محتوای بیوشیمیایی، آنتی‌اکسیدانی و رنگیزههای فتوسنتزی گندم (Triticum aestivum L.)
چکیده فارسی مقاله گونه‌های مختلف خانواده اسفناجیان (Chenopodium) به‌واسطه دارا بودن ترکیبات فعال ترپنی و فنولی اثرات دگرآسیبی دارند. کینوا یکی از گیاهان متعلق به این خانواده است که محتوای مواد فنولی در قسمت‌های مختلف آن بسیار بالاست و می‌تواند دارای این ویژگی باشد. به همین ‌منظور اثر دگرآسیبی عصاره آبی بقایای این گیاه بر نشت الکترولیت‌ها­، محتوای بیوشیمیایی، آنتی‌اکسیدانی و رنگیزه‌های فتوسنتزی گیاهچه گندم نان مورد ارزیابی قرار گرفت. این پژوهش به‌صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در چهار تکرار به اجرا در آمد. عصاره آبی اندام‌های گل‌آذین، برگ، ساقه و ریشه گیاه کینوا در غلظت‌های صفر (شاهد)، 5، 25، 50، 75 و 100 درصد عوامل آزمایشی بودند. صفات مورد مطالعه شامل میزان نشت الکترولیت­ها، غلظت مالون‌دی‌آلدئید، محتوای کلروفیل a، b و کل، کاروتنوئید، پروتئین، آنتوسیانین، سوپراکسیددسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز کل گیاه چه گندم بود. نتایج این پژوهش نشان داد که اثر نوع اندام بر تمامی صفات مورد مطالعه به‌جز پروتئین کل معنی‌دار بود. همچنین غلظت عصاره و برهم‌کنش نوع اندام و غلظت عصاره بر تمامی صفات اثر معنی‌داری داشت. غلظت‌های بالای عصاره اندام‌های مختلف باعث افزایش نشت الکترولیت‌ و مالون‌دی‌آلدئید شد. همچنین محتوای آنتوسیانین، سوپراکسیددسموتاز، پراکسیداز و کاتالاز افزایش یافت. در این آزمایش محتوای کلروفیل a (58 درصد)، کلروفیل b (68 درصد)، کلروفیل کل (67 درصد)، کاروتنوئید (62 درصد) و پروتئین (10 درصد) تحت تأثیر عصاره اندام‌های کینوا کاهش یافتند. لازم به ذکر است که اثر غلظت‌های پایین عصاره بر میزان نشت الکترولیت‌ها و کلروفیل a مثبت ارزیابی شد اما اثر غلظت‌های بالا منفی بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آللوپاتی، آنتوسیانین، پراکسیداز، پروتئین، سوپراکسیددسموتاز، کاتالاز، کلروفیل

عنوان انگلیسی Allopathic effects of quinoa (Chenopodium quinoa willd) residues on electrolyte leakage, biochemical content, antioxidants and photosynthetic pigments of wheat (Triticum aestivum L.)
چکیده انگلیسی مقاله Different species of the Chenopodiaceae family have allopathic effects because they contain active terpene and phenolic compounds. Quinoa is one of the plants in this family that has a very high content of phenolic substances and it can have this feature. In order to investigate the allopathic effects of aqueous extract of this plant residue on electrolyte leakage, biochemical content, antioxidants and photosynthetic pigments of wheat seedlings,  an experiment was carried out in a factorial arrangement based on a completely randomized design with 4 replications. The studied factors included the aqueous extract of the flowers, leaves, stems, and roots of quinoa at six concentrations 0 (control), 5, 25, 50, 75, and 100%. The measured traits were electrolyte leakage, malondialdehyde concentration, chlorophyll content a, b and total, carotenoids, anthocyanin protein, superoxide dismutase, peroxidase and catalase. The results showed that the type of organ had a significant effect on all the studied traits except the total protein. Also, the concentration of the extract and the interaction of the type of organ and the concentration of the extract had a significant effect on all traits of wheat seedlings. High concentrations of various organs extract increased electrolyte leakage and malondialdehyde concentration. It also increased the content of antioxidants such as anthocyanins, superoxide dismutase, peroxidase and catalase. In this experiment, the content of chlorophyll a (58%), chlorophyll b (68%), total chlorophyll (67%), carotenoids (62%) and protein (10%) decreased under the influence of quinoa organ extract. It should be noted that the effect of low concentrations of extracts prepared on the leakage rate of electrolytes and chlorophyll a was positive, but the effect of high concentrations was negative.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Allopathy, anthocyanins, catalase, chlorophyll, peroxidase, protein, superoxide dismutase

نویسندگان مقاله علی منصوری | Ali Mansouri
Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Shahed University
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران

نسیم امرایی | Nasim Amraie
Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Shahed University
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران

حشمت امیدی | Heshmat Omidi
Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Shahed University
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شاهد، تهران


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-147-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده سایر موارد
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات