این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۹، شماره ۳۹، صفحات ۲۴۵-۲۵۶

عنوان فارسی بررسی اثرات محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید بر صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی استویا ((Stevia rebaudiana
چکیده فارسی مقاله به‌منظور ارزیابی اثر محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید بر صفات مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه استویا ((Stevia rebaudiana آزمایشی گلخانه‌ای در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1395 در قزوین اجرا شد. تیمارهای آزمایشی در چهار سطح محلول‌پاشی‌ سالیسیلیک اسید شامل شاهد (عدم کاربرد)، غلظت 100، 300 و 600 میکرو مولار؛ سه ماه پس از انتقال نشاها به گلخانه بود. صفات مورد بررسی شامل ارتفاع بوته، تعداد شاخه‌های فرعی، وزن خشک بوته، وزن خشک برگ‌ها ، وزن خشک شاخه‌ها، نسبت وزن خشک برگ‌ها به وزن خشک کل، درصد و عملکرد استویوزاید، ربودیوزاید-آ، ربودیوزاید-ب و ربودیوزاید-س بودند. نتایج نشان داد که محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید اثرات افزایشی معنی‌داری بر کلیه صفات مورد ارزیابی به‌جز صفت شاخص سبزینگی (SPAD) داشت. به‌طوری‌که تیمار سطح 100 میکرو‌مولار باعث افزایش معنی‌دار ارتفاع بوته، درصد استویوزاید، درصد و عملکرد ربودیوزاید- س (به‌ترتیب 2/18، 7/91، 160 و 186 درصد) نسبت به تیمار شاهد شد. با افزایش غلظت سالیسیلیک اسید تا 300 میکرو مولار افزایش معنی‌داری در وزن خشک شاخه‌ها، وزن خشک برگ‌ها، وزن خشک بوته، عملکرد استویوزاید، درصد وعملکرد ربودیوزاید-آ ( به ترتیب 9/3، 3/10، 0/7، 6/84، 3/78 و 0/100 درصد) نسبت به تیمار شاهد مشاهده شد و در نهایت با اعمال تیمار 600 میکرو مولار، تعداد شاخه‌های فرعی، نسبت وزن خشک برگ‌ها به وزن خشک شاخه‌ها، درصد و عملکرد ربودیوزاید – ب (به‌ترتیب 8/365، 0/43، 3/383 و 4/344 درصد) نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. بنابراین، می‌توان نتیجه گرفت که محلول‌پاشی سالیسیلیک اسید در غلظت 300 میکرو مولار می‌تواند در افزایش عملکرد کمّی و کیفی استویا موثر باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله استویوزاید، ریبودیوزاید، سبزینگی، وزن خشک

عنوان انگلیسی Effect of salicylic acid foliar application on the morphological and biochemical traits of Stevia (Stevia rebaudiana)
چکیده انگلیسی مقاله A greenhouse study was conducted to evaluate of salicylic acid foliar effect on morphological and biochemical characters of Stevia (Stevia rebaudiana) based on a Completely Randomized Design (CRD) experiment with three replications in Qazvin, Iran in 2016.  The treatments of this research were defined as salicylic acid foliar levels as 0 (control), 100, 300 and 600 µM which were applied three months after transplanting. Evaluated characters were as plant height, branch number, plant dry weight, leaves dry weight, branches dry weight, the ratio of leaf to total dry weight, the percentage and yield of stevioside, rebaudioside-A, rebaudioside-B and rebaudioside-c. The results of this study revealed that foliar levels of salicylic acid had a significant effect on all of the evaluated characters except for SPAD index. The treatment of foliar 100 µM salicylic acid led to a significant increase in plant height, stevioside percentage, rebaudioside C yield and its percentage compared with control treatment (18.2%, 91.7%, 160% and 186%, respectively). By increasing the concentration of salicylic acid foliar level to 300 µM, the branches dry weight, leaves dry weight, plant dry weight, stevioside yield, rebaudioside. A percentage and its yield were increased in comparison to control treatment (3.9%, 10.3%, 7.0%, 84.6, 78.3 and 100%, respectively). Finally the treatment of 600 µM salicylic acid foliar level was significantly led to an increase in lateral branches number, the ratio of leaves dry weight to branches dry weight, rebaudioside-B percentage and its yield compared to control treatment (365.8%, 43.0%, 383.3and 344.4%, respectively). Therefore, a concentration of 300 μM foliar application of salicylic acid can be effective for increasing the quantitative and qualitative performance of Stevia.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Dry weight, Rebaudioside, SPAD index, Stevioside

نویسندگان مقاله حسن جلیلوند شیرخانی تبار | Hassan Jalilvand Shirkhanitabar
Department of Plant Production and Genetics, Agricultural Faculty, University of Zanjan, Zanjan, Iran
دانشگاه زنجان

افشین توکلی | Afshin Tavakoli
Department of Plant Production and Genetics, Agricultural Faculty, University of Zanjan, Zanjan, Iran
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

فواد مرادی | Foad Moradi
Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran
پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

فرید شکاری | Farid Shekari
Department of Plant Production and Genetics, Agricultural Faculty, University of Zanjan, Zanjan, Iran
گروه تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-452-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تنظیم کننده های رشد گیاهی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات