این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۹، شماره ۳۸، صفحات ۳۰۹-۳۲۶

عنوان فارسی تأثیر همزیستی قارچ میکوریزا آربسکولار با پایه‌های مختلف پسته در شرایط تنش شوری
چکیده فارسی مقاله این پژوهش به‌منظور بررسی تأثیر همزیستی میکوریزا بر برخی خصوصیات مورفوفیزیولوژیکی چهار پایه مختلف پسته در شرایط تنش شوری طراحی شد. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی به‌صورت فاکتوریل با سه فاکتور جرا گردید. فاکتورها شامل پایه در چهار سطح (بادامی‌ریز زرند، قزوینی، سرخس و UCB1)، میکوریزا در دو سطح (گیاهان تلقیح شده و تلقیح نشده) و شوری آب آبیاری در چهار سطح (91/0، 57/7، 12/16 و 63/24 دسی‌زیمنس بر متر) بود. نمونه برداری از گیاهان 6 ماهه که به مدت 60 روز در شرایط تنش شوری بودند انجام شد. سپس شاخص‌های مورفوفیزیولوژیکی مانند تعداد برگ، ارتفاع، محتوای نسبی آب برگ (RWC)، کارایی مصرف آب (WUE)، کلروفیل و کارتنوئید، پراکسید هیدروژن (H2O2)، مالون‌دی آلدهید (MAD)، سکارز و پروتئین محلول کل اندازه‌گیری گردید. نتایج نشان داد در اثر تنش تعداد برگ در همه پایه‌ها و ارتفاع در همه پایه‌ها بجز پایه سرخس کاهش و درصد ریزش برگ افزایش یافت. شاخص‌های RWC، WUE، کلروفیل a، b و کل و پروتئین برگ و ریشه در گیاهان همزیست با میکوریزا نسبت به گیاهان غیرهمزیست با میکوریزا بیشتر بود. همچنین غلظت H2O2 برگ و MAD ریشه گیاهان تلقیح شده نسبت به گیاهان تلقیح نشده با میکوریزا کمتر بود. کمترین محتوای کلروفیل a، b و کل، RWC و WUE و بیشترین میزان H2O2 برگ و ریشه و MAD برگ در پایه سرخس وجود داشت. تفاوت معنی‌داری بین پایه‌های بادامی‌ریز زرند و UCB1 از نظر کلروفیل کل، H2O2 برگ و ریشه و MAD برگ وجود نداشت. تنش شوری باعث کاهش کلروفیل کل، RWC و پروتئین برگ و ریشه و افزایش H2O2، MAD و ساکارز برگ و ریشه گردید. به‌طورکلی در پژوهش حاضر میکوریزا باعث بهبود تحمل پایه‌ها در برابر تنش شوری گردید. پایه سرخس نسبت به پایه‌های دیگر به شوری حساس‌تر بود و پایه‌های بادامی‌ریززرند و UCB1 واکنش تقریبا یکسانی در برابر تنش داشتند.  
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پایه، پسته، پراکسیدهیدروژن، شوری، مالون‌دی آلدهید

عنوان انگلیسی Influence of arbuscular mycorrhizal fungi symbiosis with different pistachio rootstocks in salinity stress condition
چکیده انگلیسی مقاله This study was designed to investigate the effect of Mycorrhiza symbiosis on some orphophysiological characteristics of four different pistachio rootstocks under salinity stress. This research was conducted in a completely randomized design with factorial arrangement with three factors. The factors were included rootstocks at four levels (Badami-e Riz Zarand, Qazvini, Sarakhs, and UCB1), mycorrhiza at two levels (inoculated and non-inoculated plants) and irrigation water salinity at four levels (0.91, 7.57, 16.12 and 24.63 dS/m). Sampling done of 6-month-old plants that they were under salinity stress conditions for 60 days. Then morphophysiological indices such as leaf number, height, relative water content (RWC), water use efficiency (WUE), chlorophyll and carotenoid, hydrogen peroxide (H2O2), malondialdehyde (MAD), sucrose and protein content were measured. The results showed that the leaves number of all rootstocks and height of all rootstocks except Sarakhs decreased and leaf abscission percentage increased. The RWC, WUE, a, b and total chlorophyll and leaf and root protein content in mycorrhizal plants were higher than non-mycorrhizal plants. As well as, leaf H2O2 and root MAD concentration on inoculated plants were lower than non-inoculated plants. The lowest content of a, b and total chlorophyll, RWC and WUE and the highest content of leaf and root H2O2 and leaf MAD were founded in Sarakhs rootstock, and there was no significant difference between Badami-e Riz zarand and UCB1 rootstocks in terms of total chlorophyll, leaf and root H2O2 and leaf MAD. Salinity stress decreased total chlorophyll, RWC and leaf and root protein and increased H2O2, MAD and sucrose in leaves and roots. Generally, in the present study, mycorrhiza improved rootstocks tolerance under salinity stress. The Sarakhs rootstock was more salinity-sensitive than other rootstocks and the Badami-e Riz zarand and UCB1 rootstock had almost the same response to salinity stress.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله H2O2, MAD, Pistachio, Rootstock, Salinity

نویسندگان مقاله مسعود فتاحی | masoud fattahi
Shahrekord University
دانشگاه شهرکرد

عبدالرحمان محمدخانی | abdorahman mohammadkhani
Shahrekord University
دانشگاه شهرکرد

بهروز شیران | bahram shiran
Shahrekord University
دانشگاه شهرکرد

بهرام بانی نسب | bahram baninasab
Isfahan University of Technology
دانشگاه صنعتی اصفهان

رودابه راوش | roudabeh ravash
Shahrekord University
دانشگاه شهرکرد


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1306-2&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات