این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
مرتع
، جلد ۱۴، شماره ۲، صفحات ۲۳۴-۲۴۷
عنوان فارسی
تأثیرکنترلکنندگی عصاره چند گونه گیاه مرتعی بر بیماری پوسیدگی خیار گلخانهای (مطالعه موردی: اشکذر- یزد)
چکیده فارسی مقاله
استفاده از عصارههای گیاهی به دلیل داشتن خواص دارویی، ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی و عدم آلودگیهای زیستمحیطی و عوارض ناشی از سموم شیمیایی در کنترل عوامل میکروبی رو به پیشرفت است. در این پژوهش تأثیر ضد قارچی عصارههای آبی و اتانولی چهار گونه گیاه مرتعی به منظور کنترل بیماری مهلک پوسیدگی فیتوفتورایی خیار گلخانهای، با عامل Phytophthora drechleri بررسی شد. ابتدا عصارۀ آبی و اتانولی اندام هوایی گیاهان آویشن شیرازی، درمنه کوهی برداشت شده در بهار و پائیز و ریشۀ شیرینبیان، با حلالهای آبی و اتانولی استخراج شد. تأثیر عصارهها بر روی شبه قارچ P. drechleri به دو روش دیسکگذاری کاغذی و اختلاط با محیط کشت مورد بررسی قرار گرفت. عصاره آبی درمنه پائیزه و شیرینبیان در روش اختلاط با محیط کشت (3000 پیپیام) 100 درصد کنترلکنندگی نشان دادند. کمترین کنترلکنندگی (25/6 درصد) مربوط به عصاره آبی گونه گیاهی آویشن و در به کارگیری غلظت 500 پیپیام در روش اختلاط با محیط کشت مشاهده شد. بیشترین کنترلکنندگی بیماری (کمتر از 73 درصد) در حلال الکلی بروش اختلاط با محیط کشت مربوط به عصاره درمنه بهاره و پاییزه بود. بیشترین کنترلکنندگی بیماری عمدتا در عصارههای آبی مشاهده و برتری حلال آبی نسبت به حلال اتانولی مشخص شد. نتایج بیانگر مناسب بودن عصاره گونه شیرینبیان و درمنه برداشت شده در پاییز با حلال آبی جهت کنترل بیماری می باشند. بهطور کلی با توجه به نتایج، گیاهان بررسی شده در این تحقیق دارای قابلیت کنترل شبه قارچ P. drechleri بوده و عصارههای با حلال آبی بهدلیل هزینه پائین تر، سازگاری با محیطزیست و اثرات ضد قارچی معنی دار به عنوان حلال مناسب جهت عصارهگیری گونههای مطالعه شده توصیه میشود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
گیاهان مرتعی، قارچ ایستایی، اختلاط با محیط کشت، عصاره، Phytophthora drechleri، یزد.
عنوان انگلیسی
Effect of rangeland plant species extract on rot disease of greenhouse Cucumber (case study: Ashkezar- Yazd)
چکیده انگلیسی مقاله
The use of plant extracts is in progress due to medicinal, anti-microbial and anti-oxidant properties and lack of environmental pollution and side effects of chemical pesticides in controlling microbial agents. In this study, using aqueous and ethanol, extracts of some range plant species was obtained and studied in order to see whether they can control and/or eliminate the deadly disease caused by Phytophthora drechleri in greenhouse Cucumber. Initially extracts of leaf and shoots of Zataria multiflora Boiss., Artemisia aucheri Boiss, and root of Glycyrrhiza glabra L. were taken by two solvents i.e. aqueous and ethanol. The effect of extracts on controlling activity of Phytophthora drechleri was studied by the paper disc as well as mixing extract in culture medium methods. Aqueous extract of Artemisia aucheri Boiss harvested in autumn as well as Glycyrrhiza glabra L. showed 100% controlling capability in 3000 ppm. The lowest effect (6.25%) was observed in aqueous extract of Zataria multiflora Bois in 500 ppm. The highest controlling effect of ethanol extract was related to Artemisia aucheri Boiss harvested in spring and autumn respectively. The highest controlling effect of aqueous extracts on plants indicating that usage of aqueous extract is much better than ethanol extract. According to the results, the studied plant species have capability for controlling the disease and aqueous solvents are advised to be used due to lower cost, ecofriendly method and significant antifungal effects.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Range land plants, Antifungal, medium mixing, extract, Phytophthora drechleri, Yazd
نویسندگان مقاله
سیدعباس ذبحی | Abbas Zebhi
Department of natural resource, Faculty of Agricultre and natural resource, University of Ardakan, Ardakan
گروه مهندسی طبیعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان
علیرضا خوانینزاده | Alireza Khavaninzadeh
Department of natural resource, Faculty of Agricultre and natural resource, University of Ardakan, Ardakan
گروه مهندسی طبیعت، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان
جلال غلامنژاد | Jalal Gholamnejad
Department of Horticulture, Faculty of Agricultre and natural resource, University of Ardakan, Ardakan
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اردکان
محمدحسین حکیمی | Mohamadhasan Hakimi
Department of desert and arid land management, Faculty of Natural Resources and Desert Studies, Yazd University, Yazd
گروه مدیریت مناطق خشک و بیابانی، دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی، دانشگاه یزد
نشانی اینترنتی
http://rangelandsrm.ir/browse.php?a_code=A-10-287-148&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تخصصی
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات